UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-13 18:54

"Ma te játszol"

Csak egy nappal idősebben debütált, mint Dino Zoff. Nem csoda, hogy az új Buffonnak tartják. Titka a nyugalom és a bátorság. Tizenhét éves, de már tizenegy mérkőzés óta kirobbanthatatlan az Udinese kapujából. Simeone Scuffet nevét érdemes megtanulni, mert az elkövetkező évek sztárkapusa lehet.

Nagy-Pál Tamás Drága luxusautók állnak az Udinese edzőközpontjának parkolójában, például Antonio Di Natale Bentley-je. Feltűnik mellettük azonban egy kis motor is, melynek tulajdonosa még iskolába jár. Ő Simone Scuffet, a gárda tizenhét éves kapusa, akinek álomszerűen kezdődött az éve. Simone Scuffet2Történt ugyanis, hogy januárban a csapat első számú hálóőre megsérült, ezért az ifjú titán ugrott be a helyére. A rutinos Zeljko Brkic azóta felépült, de a helyét nem kapta vissza. Scuffet ugyanis parádés dolgokat művelt, ami az Inter elleni rangadón csúcsosodott ki, amikor csak és kizárólag neki volt köszönhető, hogy csapata 0-0-s döntetlent ért el. Nem győzzük hangsúlyozni: mindezt 17 évesen. A Serie A-ban. A kapuban. Scuffet tehát még iskolába jár, de mostanában elég sokat „lóg”. „Rengetegszer maradtam el az elmúlt időszakban. A korosztályos válogatottal való edzőtáborok, és persze az első csapat edzései miatt. Nem is beszélve a hétközi fordulókról, amikor idegenbe egy nappal korábban megyünk” – árulta el. De térjünk vissza kicsit a a végül jelentősen meghosszabbodott beugráshoz. Az Udine a Bolognával találkozott, s már a bemelegítés folyt. Brkic ekkor jelezte, hogy becsípődött egy izma. Lorenzo di Iorio kapusedző pedig a vezető trénerrel való rövid egyeztetés után közölte a tinivel: „Ma te játszol.” Mindezt úgy, hogy a csapat sorozatban négy meccsen kapott ki. Még egy betlivel már a kiesés réme fenyegette volna. A többi már történelem: Scuffet lehúzta a rolót, a csapat pedig 2-0-ra nyert. Másnap természetesen az olasz lapok egyöntetűen állították: megtalálták az új Gianluigi Buffont. A hasonlóság megvan: a Juventus kapusa egy hónappal idősebben debütált az olasz élvonalban, ez azóta egyetlen hálóőrnek sem sikerült. Viszont volt, akinek még fiatalabban, méghozzá az Udinében. A történet viszont már fél évszázados, az úriembert ugyanis Dino Zoffnak hívják...
Simone Scuffet1
Simone Scuffet1
Scuffet tehát tizenegy meccsen kezdett azóta, és a tapasztalatlanságához képest nagyon keveset hibázott. Amikor a Genoával például 3-3-at játszottak, a La Gazzetta szakírója kiszámolta, hogy a bravúrjai nélkül ötöt kaptak volna. Az Atalanta ellen volt több nagy hibája is. Kikaptak 3-0-ra, de egy hét múlva ismét bizalmat kapott, és az AC Milan ellen kapott gól nélkül hozta le a meccset, győzelemnek örülhettek. Cesare Prandelli szövetségi kapitány is felfigyelt rá. Nem, ott azért még nem tartunk, hogy Buffonnal versengjen az első számú helyért. Egyelőre a 31 fős B csapatba kapott meghívót, ahol a tréner felméri, kire számíthat a 2016-os Eb selejtező-sorozatában. Scuffetet természetesen a tenyerén hordozza egy ideje az olasz sajtó, de eddig sikerült két lábbal a földön maradnia. „Hogy mi a titkom? A nyugalom és a bátorság keveréke. Mindig a legegyszerűbb megoldást próbálom választani. Mindezt Samir Handanovictól tanultam. Van egy mezem is, amit tőle kaptam” – árulta el, hogy mekkora része is van gyors sikerében az Udine ex- és az Inter jelenlegi kapusának. A tehetséget természetesen már jó néhány klubbal hírbe hozták mostanában, például a Milannal és a Bayern Münchennel is. „Nem érdekelnek ezek a pletykák. Én itt akarok most fejlődni, ez a feladatom. Amúgy is bizonyítanom kell még.” Ezt már hétfőn megteheti. Az éllovas és bajnoki címvédő Juventus ellen.