UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-14 17:49

Juniorlegenda született

Duplán is megvédte címét a Szombathelyi Kosárlabda Akadémia. A junior férfi kosárlabda-bajnokság vasárnap véget ért fináléjában nem talált legyőzőre a mindössze 26 éves edző, Váradi Kornél csapata. Az már két éve, U16-osként is csúcsra ért.

reb Sorozatban harmadszor lett bajnok a szombathelyi férfi junior kosárlabdacsapat a hétvégén – korábban Falco KC, ezúttal Szombathelyi Kosárlabda Akadémia néven. Címvédésről azonban nem csak az egyesület nevében beszélhetünk: értelemszerűen a győztes játékosok legtöbbje mindig korosztályt váltott. A két évvel ezelőtt bajnok U16-os csapat is révbe ért egyúttal.
junior_ff_kosar02_szegedma
junior_ff_kosar02_szegedma
A szombathelyiek a nyolccsapatos döntőben hibátlanul teljesítettek, az egész alapszakaszban is csak egy vereséget szenvedtek. Amiért – ha úgy tetszik – vissza is vágtak a szegedi fináléban. A csoportmeccseken átlagban 24 ponttal diadalmaskodtak, a legszorosabb mérkőzésüket az elődöntőben vívták a szegedi SZEDEÁK ellen. Akkor is nyolc egységgel nyertek. A száraz adatok helyett azonban beszéljen inkább a fiatal edző, Váradi Kornél: – A csoportmeccseken előbb a Debrecen, aztán az Óbudai Kaszások ellen léptünk pályára. Két jó, ám betegségek miatt megtizedelt csapat ellen tudtuk érvényesíteni fizikai fölényünket, és azt, hogy hosszú a kispadunk. A Vasas ellen már nem volt tét, mert biztos volt a továbbjutás. Azért annak örülök, hogy jó ritmusban játszva tudtunk győzni. Az elődöntő nagyon nehéz volt, mert a hazai csapat borzasztóan akarta a sikert, talán azzal tudtunk föléjük kerekedni, hogy higgadtak maradtunk. A fináléban pedig következhetett az Atomerőmű, a rivális, amely idén egyedüliként múlta felül Váradi tanítványait. Akár a visszavágás vágya is fűthette a vasi fiatalokat, akik amúgy az algyői-szegedi döntő előtt minimális célként a négy közé jutást fogalmazták meg. – A döntő mindig más, mindegy, hogy előtte ki mit játszott, az esélytelenebb is nyerhet. Mindenki minket tartott favoritnak, épp ezért is igyekeztem levenni a terhet a fiúk válláról. Ettől függetlenül az elején kapkodtunk, mindenkiben túlzottan égett a bizonyítási vágy. Aztán a szünetben megnyugodott a társaság, és a végére sikerült tízpontos győzelmet kiharcolni. Nem emelek ki senkit, mert bár a húzóemberek egyenletesen jól teljesítettek, mindenkinek voltak nagy meccsei a szezonban. Közös munka, közös siker.
junior_ff_kosar_szegedma
junior_ff_kosar_szegedma
Azt is mondja a mester, hogy még felnőtteknek is nehéz kezelni az esélyesség terhét (ő aztán csak tudja, NB I-es játékos volt, míg három évvel ezelőtt sérülései miatt inkább a visszavonulás mellett döntött), azonban ebben a korban kell megtanulni. Nem szabad, hogy a görcsösség az elvégzett munka rovására menjen, márpedig itt az egészéves, úgy is mondhatjuk, hároméves közös munkát koronázták meg a bajnoki címmel. Ráadásul némi örömet loptak a szombathelyi kosárlabdáért dobogó szívekbe, mivel a felnőttcsapat eredményeit látva inkább szomorkodhattak a szurkolók. A Falco az alsóházi középszakaszban a hatodik helyen áll, a hétvégén kikapott a Jászberénytől, és nem elképzelhetetlen, hogy osztályozót kell játszani a Nyíregyházával az NB I/A-ban maradásért. – Nagyon büszkék vagyunk az első helyre, rengetegen gratuláltak a srácoknak és nekem is. Ugyanakkor tudjuk, inkább a felnőttek vannak vannak a figyelem középpontjában. Az NB I-es Falco az akadémia csúcsa, oda vágyik minden utánpótláskorú játékosom. A hétvégén is szurkoltak a felnőtteknek. Ettől függetlenül, pozitív visszajelzés a siker, mutatja, jó irányban halad az utánpótlás-nevelésünk. Egyre több fiatal játszik a felnőttek között is, hárman stabil korosztályos-válogatottak. Az még képlékeny, hogy jövőre milyen feladatkörben dolgozik a 26 éves edző, aki három éve a jelenlegi, akkor U16-os gárdával kezdett az új hivatásba. Az biztos, a játékosként elért sikerek mellé immár két, a pálya szélén szerzett serleg is társul. Férfi junior kosárlabda-bajnokság (április 9-13, Algyő, Szeged). Végeredmény: 1. Szombathelyi Kosárlabda Akadémia, 2. Atomerőmű SE, 3. SZEDEÁK. 4. Vasas Akadémia, 5. Óbudai Kaszások, 6. Kosárlabda Akadémia Pécs/A, 7. Debreceni Kosárlabda Akadémia-DEAC, 8. Budapesti Honvéd A torna All Star-csapata: Kovács Bence (Szombathelyi Kosárlabda Akadémia), Hódi Patrik (Szombathelyi Kosárlabda Akadémia), Antoni Csanád (Atomerőmű SE), Mike János (SZEDEÁK), Vágvölgyi Ákos (SZEDEÁK) Legértékesebb játékos (MVP): Andrássy Géza (DEAC) Legjobb védő: Szabó Domokos (Szombathelyi Kosárlabda Akadémia) Legjobb center: Meleg Károly (SZEDEÁK) Legjobb irányító: Mészáros Bence (Óbudai Kaszások) Legeredményesebb játékos: Andrássy Géza (DEAC)