UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-04-16 20:15

Tizenegyes a világbajnoki cím küszöbén

Három meccs, három győzelem. Ez az ifjúsági fiúválogatott mérlege a fehérvári divízió 1/B-s világbajnokságon. Ezúttal Lengyelország bánta a jó magyar teljesítményt, többek közt Erdély Csanád és Vokla Roland mesterhármasát.

eFBé A harmadik találkozóját kezdi kissé álmosan csapatunk: lassú magyar támadások, kevés ötlet jellemezte a mieink játékát az első harmad elején. Azért sikerült felpörögni: a 6. percben Erdély Csanád előbb szóló végén, majd középről, passzt követően lőhetett – az utóbbi kísérlet a kapuvasról jött ki. Gáspár Máté folytatta a „sortüzet”, s ekkor már nem volt kegyelem: Keresztury Erik passzolt Gáspárhoz, aki a hosszúba emelt (1-0). Vokla Roland szólója végén Studzinski még kitolta a pakkot, de az újabb közelről jött lövéssel már nem tudott mit kezdeni: első emberelőnyünkből gól lett. Láday Tamás a kapu elé lőtt, Erdély Csanád pedig nem sokáig kereste a korongot, belőtte mai első, a vébén eddigi harmadik gólját (2-0). Nem borult a papírforma, a vébén eddig halvány teljesítményt nyújtó lengyeleknek másodperceik is alig voltak húsz perc alatt. Kornakkert a „kihűlés” fenyegette a kapuban, a másik oldalon Studzinskinek bőven volt védenivalója. Kiss Zsombor lövésével szemben ugyan tehetetlen volt (3-0), a lengyelek mégis a kapusuknak köszönhették, hogy egy harmad alatt nem dőlt el a találkozó teljesen, csak félig.
hun-pol-02-erdelygol-2014-u18fehervar
hun-pol-02-erdelygol-2014-u18fehervar
Bár Kornakker valamivel több lövést kapott a folytatásban, az igazi helyzetek továbbra is a lengyel kapu előtt adódtak. Keresztury hiába lőtt a hálóba, érvénytelenítették a gólt, majd Szaller Márk növelhette volna az előnyt, ha belövi a 28. percben megítélt büntetőt. Így Vokla Roland volt a 4. találat szerzője, harcosan szerzett korongot, egy az egyben megverte védőjét és emberhátrányos gólt lőtt. „Látványos” jelent volt a 33. percben a bunyó, Kornakkert támadták a lengyelek, a mieink kapusok védelmére keltek és elindult az adok-kapok. Láday Tamás is „meglőtte a magáét”, a fehérvári hátvédnek kijárt már a gól, a 35. percben majdnem a kék vonalról bombázott a lengyel kapuba (5-0). A találat elindította az örömhokit, következett az Erdély-szóló és a fél tucat: csapatkapitányunk látványos gólja a hatodik magyar (ismét emberhátrányos) találat volt. Vokla, akit a meccs végén a legjobbnak választottak, nem akart lemaradni akadémiás csapattársától: Jászai Dávid kapu elé lőtt korongjába nyúlt bele gólt érően (7-0).

A kiállítások is záporoztak a második harmadban, tizenkét alkalommal osztottak ki büntetést a bírók – négyet a bunyókor, itt Galló Vilmosnak 2+10 perc jutott. A magyar válogatott játékának eddigi egyetlen „sötét foltja” a vébén a kiállítások száma – figyelni kell, Japán ellen visszaüthet a fegyelmezetlenség!

A második harmadból a harmadik elejére áthúzódó lengyel kiállítást Erdély Csanád használta ki, aki Láday távoli lövésébe ért bele és felavatta Bartosz Huckót (8-0). A fórból gól-mutatót Vokla Roland javította tovább, a 46. percben ő is mesterhármast ért el (Erdély és Vokla egyaránt 6-6 pontnál jár a kanadai táblázaton). Védőink is eredményesek voltak a mai napon, Láday után a MAC-os Herner Olivér lőtt gólt távolról. Csatár zárta a sort, Galló Vilmosé volt a tizenegyedik találat (11-0). Örülhetett, aki élőben látta ezt a találkozót, az iskolából érkezőknek igazán jól indult a tavaszi szünet. Annak az első hivatalos napján azonban nemcsak a győzelem, maga a vébégyőzelem lesz a tét. A képlet egyszerű: a magyar válogatottnak kezében a sorsa, ha csütörtök délután a rendes játékidőben legyőzi Japánt, gyakorlatilag világbajnok és feljut a 2. vonalba. Az „alsó házban” is mindent eldöntő összecsapás lesz holnap délután, az Ukrajna–Lengyelország meccs győztese maradhat jövőre a 3. vonalban.

Fiú ifjúsági divízió 1/B csoportos világbajnokság, Székesfehérvár, a 3. napon: Szlovénia–Ukrajna 5-2 (3-0, 1-1, 1-1), gól: Jeklič, Potočnik, Maver, Simšič, Unuk, ill. Grigorjev, Kolesznyikov. Magyarország–Lengyelország 11-0 (3-0, 4-0, 4-0 ), gól: Erdély (3), Vokla (3), Gáspár, Kiss, Láday, Herner, Galló, ill. –. Hátravan még a Japán–Ausztria mérkőzés. A világbajnokság állása: 1. Magyarország 9 pont (3 mérkőzés), 2. Japán 6 (2), 3. Szlovénia 6 (3), 4. Ausztria 3 (2), 5. Lengyelország 0 (3), 6. Ukrajna 0 (2).

Korábban a világbajnokságon: HUN–SLO 6-1; HUN–AUT 6-2.