UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-04-17 19:52

Világbajnoki címmel felsőbb osztályban

Megérdemelt győzelemmel, százszázalékos teljesítménnyel jutott fel a divízió 1/A csoportba az ifjúsági magyar fiúválogatott. Oda, ahol U18-as korosztályunk még nem járt. Magyarország 8-4-re legyőzte Japánt, és az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül világbajnok.

eFBé A feljutás ünneplésének lehetősége sokakat vonzott az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokba, de a nézők hamar lefagytak: Japán kihasználta, hogy rendre álmosan kezd a magyar válogatott ezen a vébén. Két perc sem telt el, amikor Keita Degucsi szép szóló végén emelt Arany Gergely kapujába. A 7. percben Kiss Zsombor emelt fonákkal, a pakk nem jutott túl a gólvonalon. Az ellentámadásból Jadzsima kilépett a védők között, de fél méterről nem talált az üres kapuba. Dühében bevetődött ellenfele elé, „nyírásért” kiállították, az emberelőnyt pedig eddigi legeredményesebb játékosunk, a csapatkapitány Erdély Csanád használta ki (1-1). Keresztury Erik révén a 12. percben átvettük a vezetést: a Düsseldorf légiósa jobbról a kapu elé cselezte magát, majd közelről lőtt, a japánok hiába reklamáltak, a játékvezetők szerint egyértelműen túljutott a vonalon a korong. A 15. percben ez már nem jött össze, Kiss lőtt, a kipattantót Keresztury sodorta vissza, a gólbíró a kapu tetejére ugrott, és onnan nézte, átmegy-e a korong a vonalon. Ekkorra nemcsak visszajöttek a meccsbe a fiataljaink, hanem átvették a kezdeményezést, míg az ázsiaiak csak villámgyors kontráikban bízhattak. Nem ilyenből, hanem kijátszott akcióból Koszuke Umemura  egyenlített (2-2). Mindkét kapu előtt adódott helyzet az első harmad hajrájában, de Iszobéról és Aranyról sem pattantak ki a korongok – maradt az első szünetre a döntetlen.
hun-jap-2014fehervarifivb-01-mjsz
hun-jap-2014fehervarifivb-01-mjsz
A Kiss, Keresztury duó majdnem emberhátrányos gólt hozott össze a második harmad elején: a japánok elhagyták a korongot, Kiss fordult le és hagy sprint után tüzelt, a kipattantót Keresztury lőtte Iszobébe. Kaptunk mi is egy emberelőnyt, a japánok csak kapkodták a fejüket, ahogy a Szabó Krisztián, Erdély, Stipsicz Bence hármas körbeadogatta őket. Végül Szabó bolondította meg teljesen a védőket a cseleivel, majd az üresen maradt Erdélyhez passzolt, aki a hetedik gólját lőtte a vébén (3-2). Két perc múlva jött a kötelező Galló-gól is, Keresztury ugratta ki a Linköping légiósát, aki nem hibázott (4-2). „Gyerünk, toljátok tovább!” – jött az ukáz a lelátóról, ahonnan énekszó jelezte: csapatunk jól áll. A 33. percben Vokla Roland végleg elvehette volna a japánok kedvét: a lengyelek elleni meccs legjobbja emberhátrányban csent korongot, s majd’ egészpályás szóló végén lőtt mellé. A meccs képe nem változott a második harmad végére: a japánok igazolták, hogy gyorsak, a magyarok azonban gond nélkül felvették a sebességüket, sőt, jóval több kontrát vezettek. Minden lövésbe belevetették magukat, négykézláb kúsztak a korongért. Iszobe kapus a hibájával lehetetlen helyzetbe hozta az övéit: Garát Zsombor lövése után nem tudta megkaparintani a korongot, Galló Vilmos pedig belőtte az ötödik magyar gólt (5-2).

A „Döntések napja” Április 17-e a csoportgyőztesről és a kiesőről határozott. Utóbbi az Ukrajna–Lengyelország mérkőzésen Lengyelország lett, lévén 6-0-s vereséget szenvedett. A lengyelek évek óta a kiesés szélén egyensúlyoznak, most leestek. Óriási csalódás számukra a búcsú: ebben a korosztályban 14 éve versenyeznek, a második-harmadik vonal stabil tagjai voltak, most először kerülnek ki az első húszból.

A harmadik harmadban Glen Williamson tanítványai bebizonyították, hogy bármi is az állás, a végső dudaszóig koncentrálnak. Japán sem adta fel, Arany Gergely fontos bravúrokat mutatott be, különösen a játékrész elején. Vokla, Keresztury, Galló és Kiss ismét közel járt a gólhoz, a cserekapus Kaneko azonban senkinek nem hagyta, hogy túljárjon az eszén. Az 51. percben pillanatnyi megingást kihasznált Soma Izumi (5-3), Arany tehetetlen volt. A háromgólos különbséget Mazzag Dániel állította vissza, parádés szóló volt ez is, majdnem egészpályás (hogy miért érdemelte meg mindenkinél jobban a fehárvári támadó ezt a gólt, arról ITT írtunk). Japán duplázó is lett a meccsen, Halliday távoli lövésének irányát Izumi változatta meg (6-4). A különbség másodpercekre változott csak, épp hét kellett a korongbedobás után ahhoz, hogy Keresztury a kapusról kijövő korongját Kiss Zsombor bekotorja (7-4). Az Erdély kiállítása és a kapuslehozatal miatt kettős emberelőnybe került japánok nem használták ki a fórt, s csak azért nem maradt a vébégyőzelmet és feljutást érő 7-4, mert Keresztury még Gallóval üttetett egy üreskapus gólt a legvégén (8-4). Egy mérkőzés (Ukrajna ellen) ugyan még hátravan a vébén, ám az már felszabadult örömhoki lesz szombaton, lévén az egyik csapat biztosan világbajnok, a másik biztosan bennmaradó. Ekkor a közönség is együtt ünnepelhet a fiúkkal: a második mérkőzés után az IIHF megtiltotta, hogy a szurkolók alatt elvonuló játékosok „pacsizzanak”, ám a záró napra nem szól a tilalom. Aki még eddig nem tette, élőben is meggyőződhet arról, hogy nem a levegőbe puffogtatják a szavakat azok, akik a 96-os korosztályt a „szapporói hősök” utánpótlásának tartják. Az együttes egy év alatt két divíziót lépett előre. Mi ez, ha nem teljesítmény!?

Fiú ifjúsági divízió 1/B csoportos világbajnokság, Székesfehérvár, a 4. napon: Lengyelország–Ukrajna 0-6 (0-0, 0-4, 0-2), gól: –, ill.Voronja (2), Hevolkjan, Jalka, Generalov, Radeckij. Magyarország–Japán 8-4 (2-2, 3-0, 3-2), gól: Galló (3), Erdély (2), Keresztury, Mazzag, Kiss, ill. Izumi (2), Degucsi, Umemura. Hátravan még a Japán–Ausztria mérkőzés. A világbajnokság állása: 1. Magyarország 12 pont (4 mérkőzés, világbajnok), 2. Japán 6 (4), 3. Szlovénia 6 (3), 4. Ausztria 6 (3), 5. Ukrajna 3 (4), 6. Lengyelország 0 (4, kiesett).

A magyar válogatott korábbi mérkőzései a világbajnokságon: HUN–SLO 6-1; HUN–AUT 6-2, HUN–POL 11-0.