UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-17 23:31

Wolfsburg vonzásában

Minden héten örökrangadót játszana, hogy fejlődjön fizikailag. Játéktudását Wolfsburgban is megfelelőnek találták, de erőnlétben van még elmaradása. A női A válogatott tizenhat éves tehetsége, Kaján Zsanett ennek ellenére reméli, hogy akár már nyártól a BL-címvédő soraiban szerepelhet.

Nagy-Pál Tamás Bár oda-vissza nyolcat kapott a finnektől a női válogatott, voltak pozitívumai is a világbajnoki selejtezőknek. Például Kaján Zsanett személye, aki tizenhat évesen kezdő volt a második mérkőzésen, és egyáltalán nem vallott szégyent. A szakág egyik, ha nem a legnagyobb hazai ígéretével beszélgettünk. – Tizenhat évesen kezdőként szerepelni világbajnoki selejtezőn, nem akármi.
Kaján Zsanett4
Kaján Zsanett4
 Még a női futballban is ritkaságszámba megy, valóban. Nagyon örültem a lehetőségnek. Megpróbáltam minden tőlem telhetőt megtenni, de sajnos a végére elfáradtam.  Volt benned ijedtség a nagynevű ellenfél láttán?  Nem féltem. Ugyanúgy mentem fel a pályára, mint bármelyik meccsen. Vágy volt bennem inkább, hogy megfeleljek. Mégis új kapitányunk van, akinek teljesíteni szeretném az elvárásait, hogy mindig kezdő lehessek.  Ez egybecseng azzal, amit Markó Edina mondott nekem. Szerinte az első félidőben egyenesen vagányul játszottál, aztán jött az a bizonyos fáradtság.  Örülök, hogy így látta. Én is az első negyvenöt perccel voltam elégedett. Rengeteget kellett futnom, és ez azért teljesen más szint, mint a magyar bajnokság.  Még a szerdai, MTK elleni örökrangadónál is?  Azért az más! Pörgős, színvonalas meccset játszottunk. Méltó volt az örökrangadókhoz, a szurkolók biztosan nem bánták meg, hogy kijöttek. Bár ekkora iramú meccseket játszhatnánk hétről hétre, akkor a válogatottnak is jobb lenne a fizikai állapota.  Ebben van a legnagyobb lemaradásunk?  Bizony. De ebben óriási. A finnek egyszerű focit játszottak, de nem tudtuk tartani a lépést velük. Ha a klubok rájönnének végre, hogy fizikai képzésre sokkal nagyobb súlyt kellene fektetni, akkor rövid időn belül emelkedne a bajnokság és ezáltal az egész szakág színvonala.  Addigra ráadásul ti, fiatalok már tele lesztek nemzetközi rutinnal.  Remélem, hogy minél több válogatott meccsen kapok szerepet, ez rendkívül hasznos.  Nem panaszkodhatsz, hiszen nemrég még az U21-es válogatottal szerepeltél Szocsiban hat mérkőzésen.  Fárasztó volt, mert az is sokkal nagyobb terhelést adott, mint a magyar bajnokság. Ennek ellenére nagyon élveztem, hiszen, mint focista, minél színvonalasabb meccseket szeretnék játszani.  Hogyan lettél kislányból céltudatos, eltökélt focista?  Apukám is labdarúgó volt, jártam a meccseire, és akkor tetszett meg a sportág. Nagypapám látta meg a Fradi hirdetését, és elvittek a toborzóra. Ennek már kilenc éve, azóta is ott játszom.  Akkor a család nyilván könnyen elfogadta, hogy lányként fiús sportágat választottál. És a környezeted? A barátnők, osztálytársak? – Mindenki tisztában van vele, hogy nekem a foci a mindenem, nincs ezzel semmi gond. Azt is megértik, nincs időm arra, hogy minden hétvégén elmenjek velük szórakozni. Tudják, hogy komolyan veszem, ezért rengeteg lemondással jár. – És az országban mennyire elfogadottak a labdabűvölő lányok? – Egyre jobb a helyzet. Bár még mindig előfordul, hogy meglepődnek, amikor elmesélem, mivel foglalkozom. De már fejlődik a gondolkodás. Az is sokat segít, hogy a Sport Televízió rendszeresen ad összefoglalókat, és a szövetség is teljesen komolyan veszi már a szakágat. Elég, ha csak az összetartások számát nézzük. – Hogyan néznek ki a női focista mindennapjai a civil életben?
Kaján Zsanett1
Kaján Zsanett1
– Keveset jár iskolába a válogatott miatt. Nehéz összhangba hozni a tanulással. Edzés után megyek haza pihenni, és nem plázázni, mondjuk. Ha van kis szabadidőm, akkor a kedvenc szórakozásom, hogy megnézek egy jó meccset a tévében. – A helyzetetek már csak azért is nehéz, mert, ha jól tudom, amatőrök vagytok a Ferencvárosban. Hogyan lehet ezt majd felnőttként, munka mellett csinálni? – Összetett dolog. Kezdjük azzal, hogy a klub a nyártól szeretne támogatni néhányunkat akár a tanulásban, a lakásban vagy a kollégiumi költségekben. Ez szerintem óriási előrelépés az eddigi állapotokhoz képest. Másrészt én külföldön, profi körülmények között képzelem el a későbbi pályafutásom. Ezért dolgozom nap, mint nap. – Akár a Bajnokok Ligája-címvédő Wolfsburgban? – Másfél hónapja valóban voltam kinn próbajátékon, és ott tényleg el tudnám képzelni magamat. Remek négy napot töltöttem el. Már ennyi idő alatt is rengeteget tanultam, teljesen más a szemlélet. Azt meg talán mondani sem kell, hogy fizikálisan mennyire a topon van minden egyes játékos. – Vérbeli profizmus? – Bizony. Napi két, nagyon komoly edzéssel. – Visszajelzések voltak? –  A játéktudásom megfelelt. Bízom benne, hogy akár már nyártól náluk folytathatom. – Akkor gondolom, szépen szeretnél búcsúzni a Fraditól. – Igen. A harmadik helyen állunk most a felsőházban, de nagyon szeretnénk bejutni a bajnoki döntőbe. Ezen dolgozunk most ezerrel. És a listavezető MTK otthonában elért 2-2 azért jó alap.