UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-04-18 18:04

A bajnoki "recept": kacsacomb és citrom

A százszázalékos alapszakasz után nem sikerült megőrizni a veretlenséget, de kánya bánja ezt Balatonfüreden. Ugyanis a férfi kézilabdacsapat megnyerte a juniorbajnokságot, immár harmadszor. És egy időre biztosan utoljára.

reb Gyakorlatilag tét és izgalom nélkül utazott a Balatonfüred junior férfi kézilabdacsapata a szerdán és csütörtökön rendezett kecskeméti négyes döntőjére (final four, a nagyok után szabadon). Ezt maguknak köszönhették. Minek kellett korábban mind a huszonét meccset megnyerni?
balatonfured_juniorcsapat01
balatonfured_juniorcsapat01
Történt ugyanis, hogy gyakorlatilag már márciusban, az utolsó alapszakaszbeli mérkőzés után biztossá vált, a Balatonfüred sorozatban harmadszor is begyűjti az elsőséget a juniorbajnokságban. A lebonyolítási rendszer szerint az első négy helyezett vitte a rájátszásba az egymás elleni eredményeket, ráadásul helyezés szerint bónuszpontokat kapott. Mivel a balatonfüredieknek a maximális 12 pont mellé (a három ellenfél oda-vissza veréséért négy-négy pont) további négy egység járt, már ott eldőlt, bajnokok. Ennek megfelelően a motiváltság hiánya és talán a fáradtság is érződött a srácokon, amikor a korábban tíz-tíz góllal elpáholt PLER Budapesttől és a Veszprémtől is kikaptak Kecskeméten (három és öt találattal). A sok sérültet nélkülöző, több ifjúsági játékost is pályán tudó együttes azért a Szeged ellen nyolcgólos sikerrel zárta az évadot. Nem meglepő, hogy a mérkőzés után elmaradt a nagyobb ünneplés. – Talán a lebonyolítás hibája, mindenesetre tényleg hamar eldőlt, hogy megvédjük címünket – mondja az edző, György László. – Talán törvényszerű is volt a két vereség. Az első meccsen, a PLER ellen ritkán látott módon rosszul játszottunk. Aztán az öltözőben keményen elbeszélgettem a játékosaimmal, hol is vannak, mi is a sportszerű játék. A Szeged ellen sikerült győzelemmel zárni. Maximálisan elégedett vagyok a srácokkal. Egész évben nagy munkát végeztek, sokszorosan is helytálltak.
gyorgy_laszlo_balatonfured
gyorgy_laszlo_balatonfured
Bizony így van, hiszen többen is a felnőttcsapat hasznos tagjai voltak, nem beszélve a juniorválogatottbeli vagy NB I/B-s szereplésről. György azt mondja, ahogy haladt előre az idő, egyre nehezebb volt megoldani ezt a problémát, még úgy is, hogy az NB I-es keret edzője, Sotonyi László végig partner volt. Ettől függetlenül, a hétvégi meccseken az összeszokottság kisebb hiánya is mutatta, néhány kiemelkedő fiatal hét közben nem az utánpótláscsapattal edz. Ráadásul a kemény darálóban koptak a játékosok, jöttek az apróbb sérülések, tompaságok. A sok győzelem persze valamelyest felejtette az apró kínokat, ugyanakkor jóllakottá is tette a játékosokat. – Hibátlan alapszakasz, sok-sok siker más bajnokságokban is, ez kicsit visszaütött. Néha már azt éreztem a játékosokon, hogy nah, lefújják a meccset, nyertünk, ennyi. Nagyon finom a kacsacomb, de mindennap ugyanazt esszük, már nem ízlik úgy. Néha citromba kell harapni, hogy megbecsüljük a finom húst. Ezért aztán nemhogy nem sajnálom, még kicsit örülök is a vereségnek. A helyes úthoz kellenek a pofonok is. György László és csapata, csapatai azt a bravúrt mondhatják el magukról, hogy három évvel ezelőtt megnyerték a juniorbajnokság első, és most – jelen állás szerint egy ideig – utolsó kiírását is. Ahogy ugyanis két napja ITT írtuk, a férfi mezőnyben megszűnik az NB I-es korosztályos sorozat. Miközben a felnőtt élvonal küzdelme a Veszprém és a Szeged külön párharcáról szól, a többiek gyakorlatilag a harmadik helyért játszhatnak, az utánpótlásban árnyaltabbak az erőviszonyok. Az NB I ifjúsági bajnokságban a Tatabánya öt ponttal előzi meg a Szegedet, a juniorok balatonfüredi sikere ismert. Utóbbiak edzője annak is tulajdonítja a végső győzelmet, hogy három éve a Dunaújvárosban megszűnő szakosztályból sok fiatallal együtt tette át székhelyét a Balaton partjára. Az itteni tehetséges játékosok csatlakozásával végzett kemény munka pedig meghozta gyümölcsét. A juniorbajnokságban győztes csapat: Árki Roland, Bánhidi Bence, Bóka Bendegúz, Bujtár Ádám, Csépányi Gergő, Csillag Richárd, Csóka Balázs, Déber Bencem Éliás Gábor, Faluvégi Rudolf, Győri Mátyás, Hajnal Márton, Kakas Tivadar, Kemény László, Keresztes Péter, Kurán Gergő, Lestál Martin, Mátó István, Nemes Richárd, Németh Balázs, Pethő Ákos, Pordán Gábor, Sárosi Gábor, Szöllősi Bálint, Törteli Koppány, Vasvári Ádám, Edző: György László, Igor Zubjuk.