UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2014-04-18 12:41

A MOB fizet

A MOB az aktuális támogatáson felül úgynevezett ifjúsági olimpiai keretet különített el a kvalifikációs versenyeken való részvételre. Ezért okafogyottak azok a sportági viták, amelyek szerint a szövetség másra is költhetné a távoli utazásokra elfolyó pénzt. Mert az nem az ő pénze. Aki a vitatott kérdést egyértelműen a helyére teszi: Tóth József, a Héraklész-program vezetője.

 Jegesy András A Héraklész-program 2001 óta az utánpótlás-korú versenyzők felkészülését és versenyeztetését támogatja, azzal a céllal, hogy a fiatal sportolók a lehető legjobban készülhessenek fel végcéljukra, az olimpiai szereplésre. „Az ifjúsági olimpia kiemelt verseny, fontos mérföldkő a fiatal sportolók életében. Ugyanakkor az egész magyar sport számára fontos, hogy a magyar sport olimpiai hagyományaihoz méltó módon szerepeljünk. Éppen ezért különös gondoskodással kezeljük az ifjúsági olimpiát, külön, erre az eseményre szolgáló alapot hoztunk létre, a hagyományos finanszírozási formákon felül” – bocsátja előre Tóth József, a Hérakész-program vezetője.
toth_jozsef_cimlap_mob
toth_jozsef_cimlap_mob
„A szövetségek egyéves szakmai programot dolgoznak ki, mint minden évben, ami alapján kérik a támogatást. Ez csak és kizárólag név szerint azokra a gyerekekre fordítható, akiket a szövetségek elindítanak a kvalifikációs folyamatban. Hozzájárulás a felkészüléshez, illetve a kvalifikációs versenyekhez.” Az interneten többen felvetették, hogy érdemes lenne átcsoportosítani ezeket a pénzeket az esélytelenebb helyett az esélyesebb sportolónak, akár sportágat váltva is, de Tóth József ezt elutasítja. „Az a sport sajátja, hogy mindig sokan indulnak, és csak kevesek érik el a céljukat. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni – nem lehet csak ott rajthoz állni, ahol én vagyok a befutó. Nem lehet menet közben ezen változtatni – ez a sporttól idegen lenne. Ha valaki nekifut a kvalifikációnak, ezt az ódiumot vállalnia kell.” Tóth hozzátette: a szövetségeknek nemcsak sportszakmai alapon, hanem a költségvetésben is meg kell tervezniük  az éves programot. „Például azt is mérlegelni kell adott esetben, hogy a drágább távoli, de nagyobb eredménnyel kecsegtető, vagy két olcsóbb, de nehezebbnek ígérkező versenyre nevezik be a sportolókat.”