UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-20 21:10

Jesper Olsen: „Csak az utánpótlás”

A Magyar Futball Akadémia hetet vágott a Melbourne Football Institute-nak a Puskás-Suzuki Kupa csoportkörének utolsó fordulójában. Az ausztrál csapat is betalált kétszer, aminek Jesper Olsen vezetőedző különösen örült. A dán szupersztár honlapunknak elmondta: a jövőben is csak az utánpótlással szeretne dolgozni.

Nagy-Pál Tamás A legfontosabb dolgok már szombaton eldőltek az U17-es csapatoknak kiírt Puskás-Suzuki Kupán, a vasárnapi csoportmeccsek során az volt a tét, hogy mely gárdák szerzik meg a második helyet, amely bronzmérkőzést ér. A Dinamo Zagreb kezdett a Panathinaikosz ellen, és meglepően simán, 5-0-ra nyert. Rögtön utána a Magyar Futball Akadémia hozta a kötelezőt: a Melbourne Football Institute-ot könnyedén verte 7-2-re – érdekesség, hogy a csapat mindegyik gólját más játékos rúgta. A találkozó után az ausztrálok vezetőedzőjével, Jesper Olsennel beszélgettünk Bendó Zsolt segítségével. A dán szakembert talán csak legfiatalabb olvasóinknak kell bemutatnunk: igazi legenda a hazájában, a pályafutása legfényesebb időszakát az Ajaxban, majd a Manchester Unitedben töltötte.
Jesper Olsen
Jesper Olsen
„Tanulni jöttünk erre a tornára – kezdte értékelését. – Tavaly gólt sem rúgtunk, most pedig már kettőt, úgyhogy az egész csapat jól érzi magát. Hatalmas élmény a srácoknak, hiszen soha nem játszottak még ilyen neves csapatok ellen. Rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk már eddig is.” Olsen azt is vázolta nekünk, mi a helyzet Ausztráliában a labdarúgással. „Cégalapítás miatt kerültem az országba, ahol messze nem a foci a legnépszerűbb sportág. Ez rányomja a bélyegét az utánpótlás-nevelésre, legalább tízéves hátrányban vagyunk Európához képest. De gőzerővel azon dolgozunk, hogy behozzuk a lemaradást.” Volt véleménye a magyar fociról is, eddigi tapasztalatai kimondottan pozitívak. „Nekem kívülről úgy tűnik, jól irányba mennek itt a dolgok. A Honvéd például kimondottan erős csapat benyomását keltette, nem véletlenül rúgtak nekünk hét gólt.” A szakember arról is beszélt, hogy mit jelent számára a torna névadója, Puskás Ferenc. „A gyerekek keveset tudnak róla, de próbáltuk elmesélni nekik, ki is volt. Nagyon tiszteltem és csodáltam a játékát, főleg a madridi időszakában láttam meccseit.” Végül arra voltunk kíváncsiak, milyen ambíciói vannak a trénernek, szeretne-e a profi futballban dolgozni, esetleg olyan topklub kispadján, mint a Manchester United? „Nem szeretnék. Csak az utánpótlásban tudom elképzelni magam, a felnőtt-futballban semmilyen ambícióm nincs” – zárta meglepő kijelentéssel mondandóját. A torna az utolsó napjához érkezett. Hétfőn Olsen csapata és a Pana az ötödik, a Honvéd és a Dinamo a harmadik, míg a Puskás Akadémia és a Real Madrid az első helyért küzd meg egymással – utóbbi mérkőzést a Pancho Aréna megnyitóünnepségével egybekötve rendezik.