UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-04-20 16:13

Passzol ide is, oda is

Hetes gólátlaggal járult hozzá a Békéscsabai Előre NKSE első juniorbajnoki címéhez Walfisch Mercédesz. A már a felnőtt-csapatban is tényező húszéves játékos „heveny észvesztés” miatt korábban félévet kihagyott. De visszatalált a helyes útra, amely akár Rióba is elvezetheti.

reb Szombaton este, hat órakor duplán is jelenése volt a húszéves Walfisch Mercédesznek a békéscsabai városi sportcsarnokban. Előbb mint a juniorbajnokságban győztes női csapat tagját köszöntötték, majd ledobta a melegítőt és pályára futott a Fehérvári KC ellen a felnőtt élvonal rájátszásában. Öt gólt szórt a vendégeknek, így a Békéscsabai Előre NKSE 29-24-re győzött közvetlen riválisa ellen, és ötödik helyen áll. A történések jól képezik le a fiatal jobbátlövő évét.
walfisch_mercedesz
walfisch_mercedesz
A juniorbajnokság alapszakaszában mindössze tíz meccsen lépett pályára. Nem sérülés hátráltatta, pusztán az élvonalbeli csapat oszlopos tagjaként nem utazott az idegenbeli meccsekre. Ráadásul a hazaiakon sem játszott végig. Ehhez képes lőtt 76 gólt, ami ugyebár 7,6-os átlag. A múlt heti gödöllői négyes döntőben ugyancsak szépen termelt, a három találkozón összesen huszonegyszer zörgette meg a hálót. Neki és a társaknak is köszönhetően a békéscsabaiak először nyerték meg a korosztályos sorozatot, amire soha korábban nem volt példa. Ahogy a bajnoki címet jelentő, Győr elleni pontszerzésen óriásit küzdöttek, az ünneplés is nagy volt. Otthon tortával várták őket, és persze a felnőtt-bajnoki előtti köszöntés is az elismerés része volt. – Az év kezdetén magunk sem gondoltuk, hogy megnyerjük a bajnokságot, de az alapszakasz után elsők lettünk, és akkor már úgy utaztunk Gödöllőre, hogy ez a cím csak a mienk lehet – gondol vissza az ifjú játékos. – Azért is szép teljesítmény szerintem, mert páran a felnőttekkel edzünk, a többség pedig az ifjúságiakkal, szóval kimondottan junioredzés ritkán volt. Ahogy a góllövőlista is mutatja, abszolút húzóember volt a fiatalok közt, és ezt ő maga is érezte. - A felnőttekkel mindig nagy a tét, hogy hol végzünk. Nyerni kell, nem szabad hibázni. A  juniorokkal sokkal felszabadultabban lehetett kézilabdázni, és már most sajnálom, hogy idén kiöregedtem a korosztályból. Az első csapattal sokat tanultam és fejlődtem, és amikor kvázi visszajátszottam, azt éreztem, hogy húznom kell a csapatot. Bár tényleg sok gólt lőttem, nem érzem magam önző játékosnak: ha olyan a helyzet, máris passzolom tovább a labdát. Cseppet sem bánta, hogy idén két fronton is helyt kellett állnia: már gyerekkorában is örökmozgó volt, pont ezért kezdett kézilabdázni is. Ahogy mondja, öt percre sem tudott leülni, a pályán viszont kedvére szaladgálhatott. Folyamatosan járta végig a szamárlétrát, s bár fél évre abbahagyta a játékot (egy srác „elvette az eszét”), hamar visszatalált a sportághoz, mert nagyon hiányzott.
walfisch_mercedesz_www.v-man.hu
walfisch_mercedesz_www.v-man.hu
A klubján kívül a korosztályos válogatottban is lehetőséget kapott. Például decemberben, az ezüstérmet hozó Európa-bajnokságon, ráadásul már készül a nyári horvátországi vb-re. – Nem szerepeltem olyan sokat, ezért nem is éreztem annyira magaménak a sikert. Jani bácsi (Hajdu János szövetségi edző – A szerk.) azt mondta, igazán idén érhetek be. Május 18-án játsszák az utolsó bajnoki meccset, a fehérvári vendégszereplést pedig csak kevés pihenő követi, utána máris kezdi a válogatott a felkészülést. Horvátországban minél jobban szerepelnének, azaz a cél az újabb éremszerzés. Állomásnak tökéletes lenne a későbbi tervekhez: idővel nevesebb csapathoz kerülni, kiharcolni a felnőtt-válogatottságot, és akár már a 2016-os olimpiai szereplést. Ezen dolgozik gőzerővel minden nap. Mert most már „helyén” van az esze. A juniorbajnokság eredményét itt találja.