UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-04-20 08:25

Veretlenül világbajnok válogatott + VIDEÓ

Százszázalékos  teljesítménnyel nyerte U18-as válogatottunk a 3. vonal világbajnokságát Székesfehérváron. Ismét hátrányból állt fel az együttes, amely a sok kiállítást hozó záró mérkőzésen végül 4-3-ra verte Ukrajnát. Folyatássátok, ifik: a korosztálynak még ismeretlen divízió 1/A jön egy év múlva!

eFBé Egészen elképesztő, hogy a játék minden elemével együtt él a legifjabb hokispalánta is: az eredményjelző alatti kapu mögött a fehérvári szuperminik és minik sorakoznak. „Bottal akasztásért kiállítja” – közlik, pedig a játékvezető még nem is emelte a karját. Önkéntes kommentátorok erdejébe kerül a szurkoló, aki a kicsik közé téved, s a pályát sem kell néznie ahhoz, hogy tudja, mi zajlik a jégen. Csak egyszer hangzik el a „hülyebíjó”, pedig számos megkérdőjelezhető ítélet születik. Fiatal barátaink azt várják leginkább, hogy pacsizhassanak a fiúkkal: mára nem szól a tilalom, így ahányszor elmennek mellettük a játékosok, pici öklök csattannak a kesztyűkön. hun-ukr-u18hokivb2014aprfehervar00079A dicséret kijár az első harmad után is, amelyet sikerül 2-2-re menteni. Megint pocsék a kezdés, az 5. percben már 2-0 oda: Ivan Radeckij előnyből üti az elsőt, Vitalij Jalka elcsúszó védőnk mellett gyorsít fel, és emberhátrányban eredményes. Tudatos letámadás végén szépítünk, Erdély Csanád adja Stipsicz Bencének a pakkot, s ugyan középen egyedül várná vissza, Stipsicz emeléssel megoldja (2-1). A 17. percben is a MAC védője eredményes távolról, végre kihasználjuk az emberelőnyt (2-2). Stipsicz jövőre is ifi, így ott lehet a divízió 1/A-s világbajnokságon. Ezt Debrecen rendezheti, már ha az IIHF-nél a magyar pályázat lesz a befutó. (A juniorvébére is pályázik az MJSZ, ha nyer, Dunaújváros lesz az U20-as divízió 1/B-s torna házigazdája 2015-ben – A szerk.) Méltán híres a fehérvári melegszendvics, a lelátó népe megrohamozza a szünetben a büfét. Uzsonna van, de foci jár mellé a tévéből, így aztán gyorsan kiürül a helyiség – a Paks–DVSC éppen 0-0, nem túl izgalmas az a mérkőzés. Lejön a rolba is, a plüsskutyákat szorongató drukkerek (ifjú hölgyek, természetesen) pedig elfoglalják a helyüket a magyar kispad mellett. Játékosaink értékelése a mérkőzés után:  

A fehérvári világbajnokság legjobbjai a direktorát szavazatai alapján Sotaro Kaneko – kapus, Láday Tamás – védő, Erdély Csanád – támadó. A kanadai táblázatot Galló Vilmos nyerte Kiss Zsombor és Erdély Csanád előtt, az első tízben Keresztury Erik, Szabó Krisztián és Vokla Roland is szerepel. A legtöbb gólt Erdély Csanád szerezte (7), a legtöbb gólpassz Kiss Zsomboré (9), a védési hatékonyság statisztikájában az osztrák Thomas Strojé a legjobb mutató.

hun-ukr-u18hokivb2014aprfehervar00032Glen Williamson testvériesen elosztotta kapusai között a világbajnoki perceket, a meccs felén behozza Arany Gergelyt Kornakker Dániel helyére, így mindkettőnek jut két és fél összecsapás. Arany a jégen örülhet a harmadik gólnak, az egyébként remekül védő Vladiszlav Vjazovov tehetetlen Jászai Dávid lövésével szemben – a harmadik gólunkat is MAC-os védő szerzi. Nem állnak le az ukránok sem, Jalka megint életerős lövést ereszt meg, Aranyról kijön a pakk, Timcsenko kotorja be (3-3). Izgalmas meccs, jön a buzdítás is, énekel a lelátón a B-közép. A Honfoglalás dala (Kell még egy szó) után szabadon és kicsit vidámabban szól az ének, a lényeg: „Kell még egy gól!” Ukrajna áll ehhez valamivel közelebb a harmadik harmadban, de szerencsére az ő hálójuk zördül: Szabó Krisztián megérdemelt találatával az 57. percben 4-3 ide. Az Ifj. Ocskay Gábor Akadémia csatára átveszi a korongot, megkerüli a kaput, majd védhetetlen gólt „húz” a felsőbe. Egyetlen megoldás marad „odaát”, Ukrajna lehozza kapusát és hat az öt ellen rohamoz. Ráadásul az ötből négyen maradunk, Ládayt leküldik, kezdődik az utolsó perc. Galló Vilmosé lehetne a slusszpoén, a kék vonal mögül lő a Linköping csatára, a pakk talán súrolja a vasat is – sajnos kívülről. Grigorjevet így is felhúzza a helyzet, az ukrán a padra ül, a homokóra pedig lepereg és itt a VVV: veretlen világbajnok válogatottnak szól a Himnusz és a vastaps az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban. FOTÓINK az utolsó napról. Az eredményhirdetéssel nem kell megvárni az esti meccs végét, Japán a szlovéneket legyőzte 5-4-re, ennek ellenére Szlovéniának jár a bronzérem. A japánok a nap vesztesei, hiszen hiába nyertek ma, Ausztria is győzött 6-0-ra Lengyelország ellen. A három kilencpontos csapat összehozta a „körbeverést”, így aztán az osztrákok 4-1-es, japánok elleni sikere ezüstérmet ér a „sógoroknak”. Két napja még a feljutásban bízó (tavalyi ezüstérmes) ázsiaiak végül a dobogóra sem léphettek fel.

VILÁGBAJNOKAINK: Arany Gergely (MAC), Kornakker Dániel (Ifj. Ocskay Gábor JA) – kapusok; Láday Tamás, Szabó Bence, Szaller Márk (Ifj. Ocskay Gábor JA), Garát Zsombor, Herner Olivér, Jászai Dávid, Stipsicz Bence (MAC), Kovács Attila (Notre Dame Hounds, kanadai) – hátvédek; Erdély Csanád, Mazzag Dániel, Szabó Krisztián, Vizi Dániel, Vokla Roland (Ifj. Ocskay Gábor JA), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Kiss Zsombor (Bern, svájci), Keresztury Erik (Düsseldorf, német), Szabad Kevin (Vienna Junior Capitals, osztrák), Egyed Márk (Mikkeli, finn), Terbócs István (MAC), Gáspár Máté (BW Linz, osztrák) – csatárok. A stáb:  Glen Williamson (szövetségi edző), Antal István, Jánosi Csaba, Ondrejcik Rastislav, Svasznek Bence (edzők), Farkas Tamás (kapusedző), Nagy Attila (csapatvezető), Tornyi Gábor (felszerelés-menedzser).

hun-ukr-u18hokivb2014aprfehervar00030Ukrajna ellen Stipsicz Bence volt a magyar csapat legjobbja, a világbajnokságon pedig Vokla Roland, így döntött a stáb. Előbbi esetében egyértelmű, utóbbiban pokoli nehéz helyzetben voltak Glen Williamsonék. Vokla teljesen megérdemelten vehette át az elismerést, de – és soha ennél rosszabbat – az öt mérkőzés alapján legalább tízen állhattak volna a helyén. Ő persze azt mondaná, hogy huszonegyen. Ez a magyar válogatott a csapategység erejének köszönheti magabiztos világbajnoki győzelmét – meg a „csokiesőt” a jégen és a plüsskutyákat, amiket az öltöző előtt várakozó rajongóktól kaptak meg a srácok. Ők szintén adtak egy-egy ereklyét a drukkereknek: a Vokla-féle hokiütő biztosan megkülönböztetett helyre kerül... Erdély Csanád és Kornakker Dániel is a csapategységet emelte ki a mérkőzés után honlapunknak adott gyors értékelésében a fentebb látható videón.

Fiú ifjúsági divízió 1/B csoportos világbajnokság, Székesfehérvár, az 5. játéknapon: Szlovénia–Japán 4-5 (1-1, 3-2, 0-2); Magyarország–Ukrajna 4-3 (2-2, 1-1, 1-0); Ausztria–Lengyelország 6-0 (2-0, 1-0, 3-0)- A világbajnokság végeredménye: 1. MAGYARORSZÁG 15 pont (feljutott a divízió 1/A-ba), 2. Ausztria 9, 3. Szlovénia 9, 4. Japán 9, 5. Ukrajna 3, 6. Lengyelország 0.

A magyar válogatott korábbi mérkőzései a világbajnokságon: HUN–SLO 6-1; HUN–AUT 6-2, HUN–POL 11-0, HUN–JAP 8-4.