UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-04-21 21:39

Puskás-ünnep, madridi siker

A Real Madrid harmadik alkalommal nyerte meg a Puskás-Suzuki Kupát, miután a torna döntőjében 1-0-ra legyőzte a Puskás Akadémiát. A finálét a Pancho Aréna látványos megnyitójának csúcspontjaként rendezték meg. Helyszíni beszámolónkat olvashatják.

Nagy-Pál Tamás Húsvét hétfőjének kora délutánján rendőrök és biztonsági emberek lepték el a Puskás Akadémia környékét és nem a locsolásból hazafelé tartó autósokat ellenőrizték, hogy képesek-e még visszamondani szóról szóra az alkalomra tanult verset. Nemcsak a különleges intézkedések, a hatalmas tömeg is szokatlan volt az 1850 fős településen. A látogatók nem is falunapra, hanem stadionavató ünnepségre érkeztek. A Pancho Aréna az első aréna, amelyet a kormány stadionfejlesztési programjának keretében átadtak. Az Orbán Viktor által alapított utánpótlásműhely gazdagodott meglehetősen impozáns és a sajtópáholyból nézve – az akadozó, illetve inkább nem létező wifi-kapcsolatot leszámítva – minden igényt kielégítő létesítménnyel. A megnyitó előtt fél órával már dugig telt a stadion, az ünnepség a névadó Puskás Ferenc talán leghíresebb találatának, az angoloknak lőtt visszahúzó cseles góljának felelevenítésével kezdődött. A folytatásban Szász Kitti és Kovács Péter freestyle foci világbajnokok nagy sikert arató, néptánccal kísért bemutatóját láthattuk. De volt csárdás Mága Zoltán hegedűművész vezetésével, mely után kisebb (vagy inkább nagyobb) kontrasztot jelentett a tehetségkutatókból megismert haknizók, Vastag Csaba és Tabáni István produkciója. Előfordult, hogy az ember inkább falunapon érezte magát stadionavató helyett, amivel persze semmi baj nem volt, hiszen ez első sorban a felcsútiak fesztiválja volt.
Villar
Villar
Ezután jött a „szárazabb” rész, melyből a spanyol szövetség első emberének, Angel María Villarnak a beszédét érdemes kiemelni: az elöljáró, a FIFA alelnökeként Joseph Blatter elnök köszöntését tolmácsolta. A svájci sportvezető örömét fejezte ki amiatt, hogy ilyen pompás létesítményt adtak át az ifjúsági labdarúgásnak. Blatter ezek szerint nem elemezte behatóan az NB I-ben szereplő Puskás FC játékosállományát, melyben lassan nagyítóval kell vadászni a korosztályos labdarúgókat. Az esemény csúcspontjaként pedig következett a házigazdák és a Real Madrid U17-es csapatának összecsapása a Puskás-Suzuki Kupa döntőjében. Meglepetésre a Puskás kezdőcsapatában az a Tajti Mátyás is helyet kapott, aki eddig sérüléssel bajlódott és könnyen elképzelhető, hogy a nyártól a spanyol gárda tagja lesz. Amitől esetleg félni lehetett, hogy a fiatalok idegesebbek lesznek attól, hogy ekkora közönség előtt szerepelnek, nem következett be, óriási elszántsággal kezdtek bele a mérkőzésbe, gyorsan akadt védenivalója mindkét hálóőrnek. A nézők már jóval nehezebben melegedtek be, maroknyi akadémista buzdította a srácokat, de az ő teljesítményüket bármelyik ultracsoport megirigyelhette volna. Az első játékrész eközben kiegyenlített játékot hozott. A fordulás után viszont vezetést szerzett a Real Madrid: a nagyjából tíz másodperccel korábban csereként beállt Rivero ugratta ki remek labdával Miguel Garcíát, aki magabiztosan helyezett a hosszú alsóba (1-0). Óriási mezőnyfölénybe került a találat után a vendég alakulat, ennek ellenére Óvári Zsolt lábában kétszer is ott volt az egyenlítő gól, de ziccerben mellé, majd fölé lőtt. A tornán már kétgólos Sallai Roland is mennybe mehetett volna, de estében nem tudta jól helyezni a labdát, így a spanyol kapus magabiztosan védett. Próbálkoztak a fiúk, de a közönség nem sokat segített nekik ebben (az akadémista tábort leszámítva, mely tíz pontot érdemel az estére) és talán éppen az hiányzott volna a nagy áttöréshez. Újabb gól viszont nem esett, a Real 1-0-ra győzött és már harmadik alkalommal hódította el a serleget, mellyel beérte a Honvédot az örökranglistán. A felcsútiak öröme így nem lehetett teljes, hiszen a siker elmaradt, de az vigasztalhatja a vendéglátókat, hogy ezentúl hétről hétre a gyönyörű Pancho Arénában nézhetik meg kedvenc csapatukat. Egy év múlva pedig újabb Puskás-Suzuki Kupát rendeznek... Puskás Akadémia–Real Madrid 0-1 (0-0)