UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2014-04-23 13:50

Megfogyva bár, de törve nem

Április utolsó hétvégéjén a női U19-es és a férfi U20-as válogatott is Európa-bajnoki selejtezőtornán lép pályára. Ugyan a papírforma nem a mieink mellett szól, mindkét szövetségi kapitány ígéri, hogy feltett kezeket csak a játék sajátosságai miatt láthatunk.

Dudás Gabriella Női U19-es válogatottunk Szlovákia ellen három edzőmérkőzéssel hangolt a hétvégi selejtezőkre. Az eredményt – két vereség és egy döntetlen (az előre megbeszéltek szerint csak négy szettet játszottak a csapatok – A szerk.) – árnyalja, hogy Nagy Attila szövetségi kapitány a kezdő hatost keveset játszatta: részben önszántából keverte a kártyákat, részben pedig a válogatottat sújtó sérülés- és betegséghullám miatt. „Meglehetősen kalandosra sikerült a felkészülésünk: sokáig leginkább hadikórházra emlékeztettünk, mostanra viszont majdnem teljes lett a csapat. Jó hír, hogy Szpin Renáta, elsőszámú liberónk vírusfertőzés és tíznapos otthoni ápolás után meggyógyult, és velünk tarthat a tornára, Kanizsai Dorottya viszont családi okok miatt kihagyja a selejtező-mérkőzéseket” – tudtuk meg a szövetségi kapitánytól.
junior_valogatott_ondrej_bobek
junior_valogatott_ondrej_bobek
A válogatott szerdán a Fatum-Nyírsuli felnőtt NB I-es csapata ellen játszik edzőmeccset, aztán csütörtök hajnalban utazik Szlovéniába, ahol a házigazdák mellett Izrael és Németország ellenében igyekszik kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt, amihez kisebb csodára lenne szükség. „Nagyon nehéz csoportba kerültünk: a németek és a szlovénok is messze előttünk járnak, benne vannak az európai top 8-ban. Még a csoport második helyére is borzasztóan nehéz odaérni. Az esélytelenek nyugalmával lépünk pályára, de minimális célunk, hogy legalább egy győzelmet arassunk, jó mérkőzéseket játsszunk, és méltóképpen képviseljük a magyar röplabdát.”

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat a második körében jár, ahol – mind a férfiak, mind a hölgyek mezőnyét – 28 csapat alkotja. A résztvevőket hét négyes csoportba  sorsolták, mely csoportok első helyezettjei egyenes ágon jutnak az Európa-bajnoki döntőbe, a másodikok és a legjobb harmadik pedig a selejtező harmadik körébe kerül.

A Tomanóczy Tibor vezette férfi U20-as válogatott előbb Ausztriában játszott három felkészülési mérkőzést, majd Dunaújvárosban két találkozón mérte össze erejét Csehország korosztályos legjobbjaival. Az osztrákok ellen – bár fokozatosan javuló formát mutatva – három vereséggel zárt a csapat; a MEVZA-győztes (Közép-európai Röplabda Szövetség tornája – a szerk.) csehek ellen viszont a játék mellett az eredménynek is lehetett örülni: az első találkozón magabiztos győzelmet arattak a fiúk, a másodikon pedig minimális különbséggel maradtak alul. „Nagyon hasznosak és tanulságosak voltak ezek a mérkőzések, hiszen két különböző stílusú röplabdát játszó ellenféllel gyakorolhattunk – kezdi az értékelést Tomanóczy Tibor. –  Az osztrákok játékára a húzott nyitások jellemzőek, a csehek pedig agresszívebben, sokkal gyorsabban játszanak. Utóbbi találkozókon sokat pörgettem, forgattam a csapatot, többféle felállást kipróbáltunk, és – mivel a selejtező-mérkőzéseknek is otthont adó csarnokban játszottunk – azt a célt is szolgálták a meccsek, hogy szokjuk a termet, a fényeket.” A felkészülés során nem kerülték el a sérülések a csapatot (a válogatott egyik legjobbjának, Török Rolandnak a lapocka melletti izomhúzódása még mindig érzékeny), ráadásul különböző tanulmányi kötelezettségek miatt sem tudott mindig teljes létszámban készülni a válogatott. (Bizony, nem az Eb-selejtező lesz a következő hetek egyetlen nagy megmérettetése: mivel 20 év alatti fiatalokról van szó, a csapat zöme a közelgő érettségin is érintett.) A nehézségek ellenére természetesen mindent megtesznek a fiúk, hogy megnehezítsék az ellenfelek (Szerbia, Finnország, Szlovénia) dolgát, és ez – a kapitányt hallgatva – nem csak üres frázis: „Ha a realitásokat nézzük, látni kell, hogy röplabdában elhúzott mellettünk a mezőny. Ennek a selejtezőcsoportnak sem mi vagyunk az esélyesei; a második hely megszerzése óriási dolog lenne. De azt elvárom a fiúktól, hogy minden mérkőzésen száz százalékot teljesítsenek, hogy vért izzadjon az ellenfél, és hogy bebizonyítsuk, a magyarok ellen igenis meg kell szenvedni minden egyes pontért.”

A női keret: Bagyinka Fanni, Benkő Bettina, Durst Anna, Gerendeli Dóra, Gyimes Zsófia, Hemmert Kira, Kalotai Zsófia, Korniss Ildikó, Ludmán Réka, Nagy Viktória, Pekárik Eszter Anna, Szpin Renáta, Takács Doroti, Török Kata, Windisch Kinga.

A férfi keret: Banai Máté, Bene Róbert, Blazsovics Péter, Gacs Dániel, Gebhardt Áron, Gebhardt Norbert, Gönczi Imre, Guzmics Richárd, Kholmann Norbert, Kiss Dániel, Krupánszki Olivér, Pádár Krisztián, Sárik Martin, Stefanovics Krisztián, Sow Ábrahám, Tar Szabolcs, Tigyi Tamás, Török Patrik, Török Roland