UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-04-24 08:09

Mattot kaphat a becsületes játék

A csalás nem kerüli el egyik sportot sem, és nem kivétel a sakk sem. A technika fejlődése egyre több olyan eszközt teremt, amely felhasználható a trükközésben. Vannak azonban régi, elektronikát nem igénylő módszerek is. Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója szerint a lovagiasság kora lejárt, de ez ma már szinte minden sportágra igaz.

Jegesy AndrásAz internet segítségével két ember akár kontinensnyi távolságból is képes sakkozni. Ugyanakkor egész sor sakkszimulátor áll rendelkezésre, amely jelentősen megkönnyíti a játékos dolgát. Ugyanis a programba betáplálván az ellenfél lépéseit, az kiszámítja a győzelemhez vezető válaszokat. Az okostelefonok elterjedésével ez ugyanúgy megtehető mobilapplikáción keresztül is, és a jelenség már a versenysakkot sem kíméli. Több játékos bukott már le azzal, hogy a mellékhelységben a készülékén keresztül elemezte a mérkőzést, a legutóbbi emlékezetes manipulációt pedig a francia sakkolimpiai csapat kapitánya követte el. A teremben a mozgásával jelezte versenyzőjének a helyes lépést.
kallaiport02
kallaiport02
„A tömegversenyeken mindenki kicsit izgatottabb, és gyakran felmerül a vesztes részéről, hogy valamilyen jelzéssel segítették ellenfelét – mondja Kállai Gábor nemzetközi nagymester. – Az utánpótlásban szerencsére a versenyek tisztességesek, a gyerekek és a szülők többsége is fair módon viselkedik.” Internetes fórumokon azonban gyakran téma, hogy a nézőtérről kapnak utasítást a játékosok, többször a bírót is nyomás alá próbálják helyezni. „Az utóbbi időben ez egyre ritkábban fordul elő. A parti megnyitását követően a játékvezető kitiltja a játéktérről a szülőket és az edzőket, hogy semmilyen segítségnyújtás ne lehessen elképzelhető.” A szabályzat szigorúan tiltja a játékosok egymás közti beszélgetését is. A huszadik század elején ez tisztesség dolga is volt, a függő partik résztvevői gyakran együtt mentek el vacsorázni, mégis íratlan szabály volt, hogy versenyen kívül sem tárgyalják meg az állást. Éppen ez a fajta szemlélet van eltűnőben, és nemcsak a sakkból, hanem minden sportágból Portisch Lajos szerint. A Nemzet Sportolóját többször is Fair play-díjat kapott pályája során, és mint mondta, az ő versenyzőivel soha meg nem történhetett, hogy csaljanak.
portisch-lajos
portisch-lajos
„Sajnos azt kell mondanom, hogy a lovagiasság kora lejárt. Régen a sportág kiközösítette azt, aki ilyet csinált – nyilatkozta a Generációk csatájára készülő Portisch Lajos, nemzetközi nagymester. – Az is probléma, hogy többször lehetetlen bizonyítani a kommunikációt, volt olyan is, hogy a játéktéren két nagymester felesége játszott, valójában a nézőtérről a két férj mérkőzött meg. A technikával csak még változatosabb módon lehet előnybe kerülni”. A nemzetközi versenyeken ma már beléptető kapukon keresztül engedik be a játékosokat, és szigorúan figyelik az edzők, szülők vagy akár a szurkolók megnyilvánulásait. A játékvezetőknek jogában áll leléptetni a versenyzőt, vagy kiküldeni a teremből a renitens nézőt. Az interneten már szerveződött közösség a sakkportálokon garázdálkodó csalók ellen, és a szigorítások szerencsére egyre inkább meghozzák eredményüket. A legtöbb persze a sportágban résztvevők neveltetésén, jellemén múlik.