UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-04-26 10:41

Kéz a kézben

Edzőjük szerint hőstettet hajtottak végre a váci kézilabdás lányok: az ifjúsági mezőnyben felforgatott csapattal nyerték meg a bajnokságot a nagy rivális Győr előtt.

reb Legalábbis visszafogottan fogalmazunk, ha azt mondjuk, nem a Vác volt az esélyes a leány ifjúsági bajnokság négyes döntőjében. Igaz, a Duna-partiak az alapszakaszban mindössze egy ponttal végeztek a Rába-partiak mögött, ráadásul odahaza le is győzték a nagy riválist. Csakhogy az után sokat változott a keret. A rengeteg sérült miatt az első négybe jutást kiharcoló csapat és a csütörtök-pénteki gödöllői fináléban győztes együttes alapjaiban különbözött. – Szerdán derült ki az egyik játékosról, hogy nem léphet pályára, a másik pedig aznap a felnőttek edzésén sérült meg – ad képet az utolsó pillanatokban is változó háttéről Ottó Katalin edző. – Ennek fényében nyugodtan mondhatom: nem győzelmi kényszerben játszottunk. A tavalyi bronz után már bármilyen színű éremnek örültünk volna.
vac_ifjusagi_bajnokcsapat_fb
vac_ifjusagi_bajnokcsapat_fb
A váciak először a végül harmadik helyen záró FTC ellen léptek pályára: igyekeztek mindent egy lapra feltenni, mert a zöld-fehérek elleni siker minimum ezüstérmet ért. Tekintve, hogy a cserepadon 1999-es és 2000-es születésű cserejátékosok ültek (az ifjúsági korosztály tagjai 1996-osok vagy fiatalabbak), már ez is nagy kihívást jelentett. Végül 32-25-ös váci diadallal zárult a találkozó. – A lányok már ezután ünnepeltek. A DVSC ellen persze győzni akartunk, és miután sikerült, felhőtlen volt a boldogság. Gödöllő közel van Váchoz, mindenki hazament, pihent, próbált kikapcsolódni. Tudtuk, másnap a Győr ellen abszolút nem mi vagyunk az esélyesek, de ha már eddig sikerült borítani a papírformát, próbáljuk meg újra. A szinte minden poszton válogatott kézilabdázót felvonultató csapat ellen az volt a taktika, hogy amennyire csak lehet, spórolnak erővel. Nyilván visszafutáskor nem lehet, de az edző a lányok lelkére kötötte: amikor áll a játék, kimegy a labda, szusszanjanak. A végig tempós, feszült meccsen félidőben még kétgólos hátrányban voltak, ám a taktika 22-21-es sikert ért, és az első váci bajnoki címet. – Nem tudok mást mondani, ezt hőstett volt a lányoktól. Félelmetesen okosan játszottak, nagyon fegyelmezetten betartották a megbeszélt taktikát. A Győrben válogatottak sora játszik, óriási lábmunka kellett, hogy például az öt-egyes zavaró védekezéssel képesek legyünk valamennyire elbizonytalanítani a nagy lövőket. Gyakorlatilag hét mezőnyjátékos játszotta végig a meccset, az egyetlen cserével próbáltam mindenkinek pici pihenőt adni. Így aztán a többség játszott minden poszton, szélsőként, átlövőként, irányítóként. Kellett a korábban elvégzett munka, de a végén már a szívük vitte őket.
vac_ifjusagi_oromtanc_v-man
vac_ifjusagi_oromtanc_v-man
A beállójuk, aki mindhárom meccsen pályán volt, egy hónapja játszik a poszton, az alapszakaszban még csak kispadozott. A sérültek a lelátón szurkoltak. A szülők, nagyszülők ugyancsak a nézőtéren szorítottak. Az edző szerint ez is mutatja: jó szelleműek a családok. Mindenki elfogadja a szerepét, nem hisztisek a szülők, nem akarnak edzőt játszani. A váci kis klub talán nem is érhetne el másként nagy sikereket: csak összetartással. – Nálunk nincs jelentős anyagi háttér, nincs komplett kiválasztási rendszer. Kis túlzással, aki bejön az ajtón, játszhat. Szívvel, ésszel kell kézilabdáznunk, és mindig hozni, amit tudunk. Játékosaink tehetségesek, okosak, jó tanulók. Ráadásul sokukat Vácon tudjuk tartani, mert van perspektívájuk. Németh András öt évvel ezelőtt, amikor edző volt itt, kezdte el jobban beépíteni a fiatalokat a felnőttcsapatba. Óriási motiváció a lányoknak, hogy eljuthatnak a legmagasabb szintre. Miután a juniormezőnyben a Balatonfüred (férfi) és a Békéscsaba (női) nyert, a fiú ifjúsági bajnokságban a Tatabánya ért révbe, mondhatjuk, ez a „kiscsapatok" éve a felnőttben megszokott Győr-FTC és Veszprém-Szeged uralom mellett. Ottó Katalin ezt egyáltalán nem veszi sértésnek, sőt! – A kézilabda érdeke, hogy minél több klub eredményes legyen az utánpótlásban, mert így egyre több játékos juthat el a felnőttek közé. Ez pedig végső soron a válogatott érdeke.  Leány ifjúsági bajnokság, végeredmény: 1. Vác 17 pont, 2. Győri ETO 17 pont, 3. FTC 8, 4. DVSC-TVP 4. (A csapatok hozták az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeket, és az ottani sorrend szerint az első csapat négy, a második három, a harmadik kettő, a negyedik egy bónuszpontot kapott. A gödöllői négyes döntőben mindenki mindenkivel megmérkőzött. Részletes eredménysort itt talál.)