UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-05-01 12:32

Bajnoki mustra: kicsiben nem mindig nagyok

Négy kézilabda utánpótlás-bajnokság egyikében sem a felnőttmezőnyben egyeduralkodó Győr, FTC vagy Veszprém, Szeged páros valamelyike végzett az élen. Németh András női és Mocsai Lajos férfikapitány szerint rendben van ez így, a széles bázis jót tesz a sportágnak. Csak aztán legyen merszük az edzőknek lehetőséget adni a fiataloknak...

reb A felnőttmezőnyben kis túlzással évek óta a harmadik helyért játszik az élvonal többi tagja, mert a férfiak között a Veszprém, Szeged, nőknél pedig a Győr, Ferencváros kettős a döntő rendszeres résztvevője (ahogyan az is sorminta, hogy rendre a bakonyiak és a Rába-partiak emelhetik a magasba a trófeát). A mostani évad azonban minden korábbinál jobban rávilágított arra: nem törvényszerű, hogy a profik éllovasai az utánpótlásban is aratnak. Az ifjúsági és juniorbajnokságban mindkét nem küzdelmei lezárultak, és nem a nagy négyes tagjai vihették haza a bajnoki serleget.
nemeth_andras_nso_korponai_tamas
nemeth_andras_nso_korponai_tamas
A férfi juniorbajnokság gyakorlatilag papírforma eredményt hozott: az első és a második kiírásban is győztes Balatonfüred ezúttal is révbe ért. Olyannyira simán, hogy már az alapszakasz utolsó meccse után biztos volt sikere: ha a négyes döntőben egyetlen pontot sem szerez, akkor is bajnok. (Címvédésre viszont már nem lesz módjuk a füredieknek, mert az élvonalban megszűnik a juniorbajnokság – erről itt írtunk.) A másik három sorozatban azonban újonc elsőt avattak. Az ifjúsági fiúk között – ugyancsak a jó alapszakasz-teljesítmény után – a Tatabánya először nyert (érmet is, nemhogy aranyat.) A junior nők között a hosszú évek óta remek utánpótlás-nevelő munkát végző Békéscsaba örülhetett, míg ifjúságiban története során először a Vác nemcsak megszorongatta a nagy rivális Győrt, hanem ki-ki meccsen le is győzve bajnok lett. Ez már csak azért is érdekes, mert a nők között az elmúlt öt évben nem fordult elő olyan, hogy ne a Győr vagy a Ferencváros hódítsa el a trófeát. Az FTC éppen tavaly diadalmaskodott az ifjúsági mezőnyben, ezt leszámítva 2007 óta mindig a Rába-partiak örülhettek, ráadásul a juniorok versengését is mindig ők nyerték az első, 2011-2012-es kiírás óta. Trónfosztás? A férfiak között éppen ellentétes tendencia rajzolódik ki. A felnőttben utolérhetetlen Veszprém és Szeged közül utóbbi tavaly „húzta be” az ifjúsági bajnokságot, ezt leszámítva balatonfüredi, illetve csurgói, dunaújvárosi vagy PLER-sikerek születtek. Azt persze ne hallgassuk el, hogy miként az idén is, általában mindkét „nagy” fiataljai érdekeltek voltak a véghajrában, jellemzően az első négyben végeztek. (Tekintse át táblázatainkat a cikk alján.)
mocsai_lajos_blikkrol
mocsai_lajos_blikkrol
Kíváncsiak voltunk, a két szövetségi kapitány, Németh András és Mocsai Lajos mit lát történtek mögött. – Nem szabad önmagukban nézni a számokat, eredményeket – árnyalja a képet Mocsai. – Figyelembe kell venni, hogy melyik csapat hol versenyezteti még a fiataljait, milyen egyéb évközi feladatai vannak. Nyilván másként kell értékelni, ha a legjobbak már magasabb korosztályban is szerepet kapnak. Ugyanakkor üdítő, hogy mind több együttes ér el jó eredményeket, mert a siker mindig motiváló. A lehető legszélesebb bázist kell megteremteni, ezek a sikerek pedig éppen ezt jelzik és szolgálják. Idővel egyre több fiatal juthat előre, akár a felnőttválogatott közelébe. Véleményéhez csatlakozik Németh András is. – Pozitívum, hogy nem csak a legnagyobbak nyernek, mert ez erőt ad a munkához a a többi klubban is. Ugyanakkor nincs abban semmi rendkívüli, hogy az idén nem a Győr vagy a Ferencváros győzött. Láttam az ifjúsági bajnoki döntőt, és minden elismerésem a Vácé, óriási küzdelemben nyert. Viszont összességében több potenciált látok a győri együttesben. Azt gondolom, idővel onnan több játékos is eljuthat a válogatottba. Ami a Békéscsabát illeti: tudható volt, hogy hosszú ideje komoly munkát végeznek a klubban, a sikerük semmiképpen sem meglepetés. Éppen a váci edző, Ottó Katalin nyilatkozta, mennyire fontos a fiataloknak a motiváció, hogy a felnőttek közé is eljuthatnak, mert a klubban igyekeznek beépíteni őket az első csapatba. Márpedig ezt az irányvonalat éppen Németh András határozta meg ottani munkája során. – Az egy dolog, miként neveljük a játékosokat, hogy megfelelő képzést kapjanak, jól megtanuljanak kézilabdázni. Ám a tehetséggondozásnak szintén fontos eleme az, hogyan hozzuk ki belőlük ezt a tudást. Hogy van-e mersze az edzőnek akár rutinosabb, nevesebb játékos rovására is bizalmat szavazni a fiatalnak? Sajnos azt látom, ehhez nincs meg mindig a kellő türelem és bátorság. Megjegyzés: juniorbajnokságot a 2011-2012-es szezon óta szerveznek. Forrásunk a szövetség adatbázisa volt.  
NŐK ifjúsági bajnok juniorbajnok
2008-2009 Győri ETO -
2009-2010 Győri ETO -
2010-2011 Győri ETO -
2011-2012 Győri ETO Győri ETO
2012-2013 FTC Győri ETO
2013-2014 Vác Békéscsaba
 
FÉRFIAK ifjúsági bajnok juniorbajnok
2008-2009 Dunaferr -
2009-2010 PLER KC -
2010-2011 Csurgó -
2011-2012 Csurgó Balatonfüred
2012-2013 Szeged Balatonfüred
2013-2014 Tatabánya Balatonfüred