UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-03 10:28

Rohamoztak a méhek Kocsordon

A történet csak elsőre tűnik mulatságosnak. Közeli udvaron álló kaptárakból méhrajok zúdultak a futballpályára, amelyen éppen U16-os mérkőzés folyt. Nem nézőnek érkeztek, hanem akcióba kezdtek: megcsíptek mindenkit, akit értek. A meccset le kellett fújni.

Nagy-Pál Tamás Alig húsz perc után, 1-0-s álláskor szakadt félbe a Kocsord–Nagykálló U16-os megyei bajnoki a minap. Ezúttal nem a „szokásos balhé” tört ki, vagyis nem felbőszült nézők, ne adj' isten játékosok szó- és ökölpárbaja miatt fújta le a bíró a a meccset. Méhek viselkedtek agresszívan. Egészpályás letámadásuk során gyerekeket, edzőt csíptek meg, legvégül pedig a játékvezetőt is. A vendég gárda trénerével, Kis Tamással rekonstruáltuk az eseményeket. – Megcsípték?
méhek f
méhek f
 A tarkómon.  És allergiás?  Szerencsére, nem.  Pontosan mi történt?  A bemelegítéskor még semmi nem tűnt fel. Aztán a tizenötödik perc környékén megjelentek az első méhrajok. A gólt is úgy kaptuk, hogy négy játékosom állt az oldalvonal mellett. Az egyiknek például a szeme alól kellett kihúznom a fullánkot. Utána egyre több gyerek szólt, hogy megcsípték. Jeleztem a sporinak, hogy így nem tudjuk folytatni a meccset.  Hogyan reagált?  A huszadik percben lefújta ideiglenesen a meccset, és beküldött minket az öltözőbe, megmosakodni. Közben két játékosomat el kellett szállítani a mátészalkai ügyeletre.  Már jól vannak?  Szerencsére igen. Az egyikük csak hitte, hogy allergiás, de kiderült, hogy nem. A másik volt az, akit a szeme alatt csíptek meg. Elég csúnyán feldagadt neki, de ő sem volt allergiás, így a kalciuminjekció gyorsan hatott. Egyébként az egyik srác, aki a padon ült, biztosan tudta, hogy allergiás, ezért rögtön be is küldtem az öltözőbe. Az ideiglenes szünet után miért nem folytatódott a mérkőzés?  A játékosaim és én is ragaszkodtunk hozzá, hogy ez így nem biztonságos, ezért nem vállaljuk a folytatást.  A többiek is egyetértettek?  Folytatni akarták. De én úgy voltam vele, hogy inkább odaadom nekik 3-0-lal a meccset, mert az egészség többet ér. Én ezekért a gyerekekért felelősséggel tartozom. Ha véletlenül valamelyikről kiderül, hogy mégis allergiás, csak nem tudott róla, akkor mit mondok a szüleinek?  Gondolom, ez az érv hatott…  A bíró próbált még győzködni, aztán ahogy hármat fújt a sípjába, az orrán megcsípte az egyik méh. Én vettem ki a fullánkot.  Van róla fogalma, hogy kerültek oda a méhek?  Már odafelé az egyik családi ház udvarán láttunk vagy tíz kaptárt. Rögtön furcsálltam, hogy sportpálya mellett erre bárki is engedélyt kapott. A méhek egyértelműen abból az irányból jöttek, egyszerre.  Jelezték valamilyen hatóság felé?  A játékvezető beírta a jelentésébe. Remélem, hogy kivizsgálják az esetet. De ez talán nem is a szövetség, hanem a polgármester hatásköre lesz, ő adhatja ki az engedélyt méhészetre.  És mi a helyzet a meccsel?  A megyet szövetség felszólította a két klubot, hogy játsszuk újra, próbáljunk időpontot találni.  Volt része bármi hasonlóban eddigi edzői pályafutása során?  Még soha. Az előfordul, hogy egy-egy macska vagy kutya átszalad a pályán, de veszélyben még nem éreztem magam.  A gyerekekre nem lehet negatív hatással ez az eset?  Játszottunk azóta, és nem volt semmi probléma. Bár, ha méheket látnának, elképzelhető, hogy elszaladnának. De bízzunk benne, hogy ilyen nem fordulhat többet elő.

A Nagykálló VSE U16-os csapata jelenleg ötödik helyen áll a Szabolcs-Szatmár Bereg megyei bajnokság Keleti csoportjában. Kis Tamás a szezon elején vette át a korosztályt, és nagyon büszke az eddigi teljesítményükre. Apró történettel meg is magyarázta: nemrég a már bajnok Leveles gárdájával találkoztak. Bár kikaptak 2-0-ra, a meccs után az ellenfél edzője odament hozzá gratulálni, mondván, hogy a legszebb focit játsszák az egész bajnokságban. Ez Kis filozófiájából fakad, aki nem a bajnoki helyezést tartja a legfontosabbnak, hanem a játékosok fejlődését és a tetszetős futballt. Munkájának már kézzelfogható eredménye is van: három tanítványát nemrég leigazolta az NB III-ban szereplő Nyírbátor, míg negyedik társuk a Nyírsuliba került.