UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-06 14:07

Bosnyák fradista Messi ellen

Azzal a céllal viszik a világbajnokságra, hogy megállítsa napjaink legjobbját, Lionel Messit. Hihetetlennek tűnik, de igaz: a magyar NB I-ben játszó védőről van szó. Muhamed Besic a bosnyák válogatottal utazik a vébére.

Nagy-Pál Tamás Május első hétfőjén hivatalosan is kiderült: biztosan lesz Magyarországon játszó labdarúgó a brazíliai világbajnokságon. A Ferencvárosi TC 21 éves védője, Muhamed Besic ugyanis meghívót kapott a 24-es keretbe a bosnyák szövetségi kapitánytól. A tornára csak 23 játékost nevezhet, de egyrészt a teljes keretet magával viszi Safet Susic, másrészt meglepő lenne, ha több poszton bevethető játékosról mondana le.
Muhamed Besic1
Muhamed Besic1
„Besic most fél méterrel a föld felett lebeg, hihetetlenül boldog – mondta megkeresésünkre a játékos ügyeit intéző Sports Entertainment Group menedzseriroda magyarországi képviselője, Georgi Attila. - Számítottunk azért erre, mert több egyeztetés is lezajlott korábban. Legutóbb, amikor otthon járt, már pedzegették, hogy nagy esélye van az utazó keretbe kerülni. Többször is jártak itt a bosnyák szakemberek, tavaly és idén is megnézték a Fradiban.” És hogy miért gondolta úgy Susic, hogy Besic erőssége lehet a világbajnokságon Argentínával is egy csoportba került bosnyák csapatnak?„Besic az egyetlen játékos, aki Messit megállíthatja. Nagyon jól játszik Magyarországon, fényes karrier vár rá” – nyilatkozta a kerethirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón. Nem tréfa. Tényleg ezt mondta. „A képességei, valóban komoly esélyeket adnak arra, hogy nagyon magas szintre eljusson – helyeselt Georgi. – Belső védőként nagyon ritka az a sebesség és játékintelligencia, amivel rendelkezik. A cselezőkészsége is kitűnő. Ha a széleken játszik, a beadásaira sem lehet panasz. Sokoldalú futballista.” A menedzser éppen ezért úgy látja, hogy Besic pályára is léphet Dél-Amerikában. „Reális esély van rá, hogy megmutathassa, mire képes. Főleg azért, mert óriási előnye, hogy több poszton is tud játszani. Világversenyen, ahol limitált a keret, és sérülések, eltiltások sújtják a csapatot, aranyat ér a sokoldalú játékos. Besic pedig jobb bekként, belső védőként, védekező középpályásként, de szélsőséges esetben bal oldali védőként is bevethető.” A tehetség a német utánpótlásban pallérozódott, a Hamburg színeiben a Bundesligában is bemutatkozott. Aztán, főleg magatartásbeli problémák miatt, kiesett a pikszisből, így kerülhetett az NB I-be. A világbajnoksággal azonban ismét visszatérhet valamelyik komoly pontvadászatba. „Már azzal is több külföldi klubnak felkeltheti a figyelmét, hogy bekerült a keretbe. Ha még pályára is lép akár egyetlen mérkőzésen is, akkor milliós nagyságrendekkel nőhet a piaci értéke. A korából adódóan még van miben fejlődnie, de ebben a szezonban is mérkőzésről mérkőzésre jobban teljesít. Már hét alkalommal szerepelt a válogatottban, a korosztályos gárdáknak is tagja volt, és eddig a róla kialakult képet csak megerősítette.”
Muhamed Besic2
Muhamed Besic2
Emiatt hozták hírbe már a mostani évad során is több angol klubbal. „Némelyiknek volt valóságalapja, de ezeket el lehet felejteni. Azzal, hogy jelen a vébén teljesen új lap kezdődik. Jelen pillanatban a holland bajnokságot javaslom neki, mint következő lépcsőfokot, mert onnan lehet ugrani a legnagyobbat. Az, hogy elmegy-e a torna után a Fradiból, nem azon fog múlni, hogy játszik-e tíz percet, vagy sem. A klub akkor fogja elengedni, ha mindkét fél számára megfelelő ajánlat érkezik. Meg kell találni a közös hangot.” Georgi szerint éppen ezért nem kérdés az sem, hogy az FTC elengedi-e már három fordulóval a bajnokság vége előtt a válogatott edzőtáborába. „Pár napon belül kiderül. De úgy gondolom, elengedik, hiszen nekik is érdekük, hogy jól felkészüljön a tornára.” A bosnyák válogatott a világbajnokság F csoportjába került Argentína, Irán és Nigéria mellé. A még továbbjutást érő második helyre reális eséllyel pályázik, az afrikai gárda lehet nagy ellenfele. (Főoldali fotó: MTI)