UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-07 08:24

Könnyes búcsú, vegyes fogadtatás

Amikor a Braunschweig elleni bajnoki mérkőzésen öngólt lőtt, sok Barcelona-szurkoló fogta a fejét. Marc-André Ter Stegen ugyanis könnyek között elbúcsúzott a Borussia Mönchengladbach szurkolóitól, és bejelentette, hogy a katalán fővárosban folytatja. Már nyelvleckéket is vett.

Nagy-Pál Tamás Régóta rebesgeti egybehangzóan a spanyol és német sajtó is, hogy a német kapusígéret, Marc-André Ter Stegen elhagyja a Borussia Mönchengladbach csapatát, és a Barcelonában folytatja pályafutását. Bár a szerződést tényét még nem jelentették be, a huszonkét éves hálóőr utolsó hazai meccsén nem bírt az érzelmeivel és a búcsújával „félhivatalosan” tudtára adta mindenkinek, hogy a katalán sztáralakulat játékosa lesz.
Germany v United States - International Friendly
Germany v United States - International Friendly
Már másfél éve annak, hogy Victor Valdés váratlan bejelentéssel sokkolta a Barca szurkolóit és vezetőségét: nem kívánta meghosszabbítani 2014-ben lejáró szerződését. Azonnal lázas keresésbe fogtak a klub szakemberei és két fiatal, de annál tehetségesebb hálóőrre szűkítették a lehetséges utódok listáját. A 21 éves belga Thibaut Courtois-ra és Ter Stegenre. Az Atlético Madridban védő (és sokkal jobban favorizált) kapus megszerzése viszont lehetetlen küldetésnek tűnt, hiszen kölcsönben szerepel Spanyolországban, a Chelsea pedig Petr Cech utódjaként hosszú távra tervez vele. Ráadásul közben Bajnokok Ligája döntőbe védte csapatát, így hát a londoniak nagy valószínűség szerint a katalánok mindegyik ajánlatára felröhögtek. Így a német lett a befutó, amely finoman szólva sem aratott osztatlan sikert. Sem a szakemberek, sem a szurkolók körében. Barcelonában ugyanis alapelvárás a hálóőröktől, hogy lábbal jól jól kezeljék a labdát, hiszen a játékfilozófia alapja, hogy hátulról építik fel a támadásokat. És bár Ter Stegen alapvető kapusképességeihez semmi kétség nem fér, könnyen lehet, hogy a gránátvörös-kékeknek ez picit kevés lesz. Konyhanyelven: lábbal nem az igazi. Többször is kapott már ugyanis azért hatalmas potyát, mert luftot rúgott, vagy röviden passzolta ki a labdát. A német felnőtt-válogatottban például háromszor védett mindössze, de már sikerült ilyen bakit bemutatnia az amerikaiak ellen. Az internet kegyetlen népe napokig hahotázott a felvétel láttán. Ennek ellenére Joachim Löw szövetségi kapitány annyira bízik benne, hogy akár második számú kapus is lehet a világbajnokságon, és a Barcelonában is vannak támogatói. Legalábbis Ter Stegen erre utaló jeleket tett.
Marc-André Ter Stegen2
Marc-André Ter Stegen2
No, nem falevelek által eltakart turistajelzésekre kell itt gondolni. Sokkal inkább hatalmas, négyemeletnyi házfalat betakaró reklámhirdetésre. A Mönchengladbach ugyanis utolsó hazai mérkőzését játszotta a szezonban a hétvégén. A lefújás után elszakadt a cérna, Ter Stegennek patakokban folytak a könnyei. „Úgy gondolom, mindenki tudja, miért sírok – mondta közben. – Ez a búcsúm a Borussia Parktól. Egész eddigi életemet ebben a klubban töltöttem. Örökre a szívembe zártam mindenkit. És bár ez a búcsú iszonyatosan fáj nekem, nem bánok semmit. Szász százalékig jól döntöttem, amikor a Barcelonát választottam.” Hoppá! Amikor az érzelmek felülkerekednek. Meglepetés persze senki nem ért. A Bild például éppen pár napja írt arról, hogy Ter Stegen spanyol nyelviskolába jár, míg gyönyörű barátnője beiratkozott a barcelonai egyetemre. Arról nem szóltak a hírek, hogy labdakezelésből, passzolásból vesz-e különórákat. Pedig némi szüksége lenne rá.