UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-21 21:31

Párbajgyőzelem, angol hidegvérrel

Az U17-es Eb-döntő nagy részében Anglia jobban játszott Hollandiánál, de 1-1-es döntetlennel ért véget a rendes játékidő. A lutrinak tartott tizenegyespárbaj most igazságot szolgáltatott: az angolok ülhettek fel Európa trónjára.

Nagy-Pál Tamás Magyar résztvevője is volt az angol-holland U17-es Eb-döntőnek Máltán, ugyanis Albert István teljesítménye olyannyira meggyőzte a szakembereket, hogy őt jelölték a mérkőzés egyik asszisztensének (interjúnk vele ITT). Testközelből láthatta tehát a Békés megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense, ahogy a britek nagy mókamesterének tartott mikrofonhajú Izzy Brown jó értelemben vett exhibicionizmusából sokat mozgósított az első negyedórában. Bátran vállalkozott távoli lövéssel, vagy villámléptekkel szlalomozott át a narancsmezes védők között. Nem a „tulipánosok” szája íze szerint kezdődött tehát a mérkőzés, labdabirtoklási fölényük teljesen meddőnek bizonyult, míg a britek pár húzásból tetszetős akciókat vezettek. Tetszetős? Amikor Roberts jobb oldali beadást húzott oxival kapura, egyenesen káprázott az ember szeme… A 25. percben így senkit nem ért meglepetésként, hogy a szigetországiak megszerezték a vezetést.
Anglia U17 gól
Anglia U17 gól
Bal oldali szöglet után Taylor Moore bizonyította harmatgyenge kapura lövésével, miért is hátul számítanak a játékára, de óriási szerencséjére éppen keresztezte Dominic Solanke útját a labda, aki megállította, és hat méterről a kapuba bombázta (1-0). Sokat elárul az első félidő képéről, hogy Donny van de Beek sárga lapot kapott a hajrában visszarántásért - ez volt a hollandok első büntetőlapja a teljes tornán. Három perc múlva azonban Steven Bergwijn parádés megmozdulásának köszönhetően újrakezdődött a mérkőzés. Történt ugyanis, hogy a 16 éves középpályás gyönyörűen pörgette a védők mögé berontó Jari Schuurman elé a labdát, aki tíz méterről lőtt is, a játékszer a becsúszó bekk lábáról a kapust is becsapva kötött ki a bal alsó sarokban (1-1). Az időzítés ennél tökéletesebb talán nem is lehetett volna, ugyanis a középkezdés után a játékvezető le is fújta a szép megmozdulásokban bővelkedő első játékrészt. A fordulás után is az angolok kezdtek jobban, de ezúttal már sikerült teljesen felborítaniuk a pályát. Volt, hogy rengeteg hibára késztetve a hollandokat, percekre kapujuk elé szögezték őket. Például olyan hazaadást erőszakoltak ki, melyet Yanick van Osch kénytelen volt kézzel megfogni, nehogy öngól legyen – a hat méterről elvégzett közvetett szabad után hatalmasat védett. A helyzetek sorra jöttek addig a pontig, amíg meg nem érezte mindkét gárda a lefújás közelségét, és sokkal nagyobb figyelmet fordított a biztonságra. Az utolsó percekre pedig már hiába támadtak fel a hollandok, nem született gól, így a korosztályos tornák szabályainak megfelelően azonnal 11-esek következtek. A szétlövés során pedig döntött az angol hidegvér, hiszen négyszer is eredményesek voltak a fehérmezesek, míg a hollandok kétszer hibáztak, így az utolsó párosnak már oda sem kellett állnia a büntetőpontra: Anglia története második U17-es Európa-bajnoki címét ünnepelhette! U17-es Európa-bajnokság, döntő Anglia–Hollandia 2-1 (1-1) – 11-esekkel