UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2014-05-22 16:47

Egy helyszín már nem elég

Húsz zalai indult az elsőn, idén pedig már kétszázan ülnek asztalhoz a 33. Zalakarosi Sakkfesztiválon. Az esemény az évtizedek során hazánk legrangosabb versenyévé nőtte ki magát. A szereplői a világ minden sarkából jönnek.

Jegesy András A magyar sakk egyik fellegvára Zalakaros. Harminckét esztendeje minden évben egy héten át a sportág áll az érdeklődés középpontjában a nyugat-dunántúli városban, versenyzők, érdeklődők töltik meg a település utcáit, éttermeit és természetesen a Móra Ferenc Általános Iskolát is, hiszen hagyományszerűen ott játsszák a partikat. Idén azonban kellemes gondjuk akadt a szervezőknek; egy helyszín ugyanis kevésnek bizonyulna – ekkorára nőtte ki magát a viadal. „Az első, amolyan háztáji versenyen még húsz sakkozó indult, szinte csak zalaiak. Ehhez képest idén 18 ország versenyzői találkoznak Zalakaroson – mondja Horváth Tamás szakmai főigazgató. – Éppen ezért a Hotel Karos Spa-ban játszik az A jelzésű nemzetközi elitcsoport, az iskolában pedig a B. A csoportokba a játékosokat az Élő-pontszámuk alapján soroltuk be, de ha a versenyző a rangsor alapján mindkettőbe befért, maga döntötte el, melyikben kíván indulni. Például a 2011-es szenior-világbajnok, Volodimir Ohotnik a B-csoportba nevezett, míg az elitben indulnak kifejezetten fiatal versenyzők is, akiknek ez rendkívüli motivációt jelent”. A fesztiválon nemcsak a verseny lesz az egyetlen látnivaló; az iskolásoknak szimultánt rendeznek (hogy kivel, az még a napokban kiderül - A szerk.) illetve a fürdőben diákok tartanak élősakk-bemutatót, vagyis jelmezbe öltözve játszanak le partikat. A programok minden évben sokakat mozgatnak meg, a helyiek pedig a sajátjuknak érzik. Horváth Tamás szerint Zalakaros igazi sakkos település. „A város is jól jár az egész heti nyüzsgéssel, sok versenyző hozza magával a családját, külföldről is érkeznek érdeklődők, nézők, akik közben természetesen fogyasztanak, szóval a fesztivál gazdasági haszna is megkérdőjelezhetetlen. A bemutatók, illetve a szimultán a nagymesterrel is mindig nagy siker, egyre több emberhez jut el a sakk, ami szintén a célunk”. A verseny rangját jól mutatja, hogy harminc nemzetközi nagymester jelezte részvételét – a fesztivál ugyanis a a sportág egyik főpróbája az auguszti sakkolimpia előtt. Magyarországra érkezik a sokszoros világbajnok-jelölt Alekszander Beljavszkij, illetve az angol csapat egyik legerősebb embere, Gawain Jones is, de nem hiányoznak a magyar sztárok sem, Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Rapport Richárd egyaránt ott lesz Zalakaroson, valamint a nemzetközi elitkörben részt vesz Portisch Lajos, a Nemzet sportolója is.
horvathtamas
horvathtamas
„Ez rendkívül fontos erőfelmérő bő két hónappal a tromsöi sakkolimpia előtt – szögezi le Horváth Tamás. – „Amióta szétesett a Szovjetunió, lett hat új rivális ország, így minden verseny, minden parti kiemelt fontosságú. Az olimpiai keretünk elég erősnek mondható, a férficsapatunk a ranglistán jelenleg ötödik, és a nők is a legjobb tíz csapat közé sorolhatóak. Kimondott célunk az, hogy a hatba kerüljünk, ami szintén nagy feladat. Egy rosszul sikerült utolsó forduló ugyanis romba döntheti az addigi jó versenyzést”. Rapport Richárd először játszik olimpián, és neki nem lehet más a cél a zalakarosi versenyen, mint az első hely a felnőttek között. A 18 éves sakkozó érkezik a legmagasabb Élő-pontszámmal, így amennyiben első helyen végez, a legjobb 20 éven alulinak járó díjat átadja az utána következő fiatalnak. „Az U20-asoknak nem külön versenyük lesz, hanem az elért eredményeik alapján rangsoroljuk őket. A szokás az, hogy ha fiatal versenyző nyeri a tornát, akkor a legjobb U20-as címét átadja az utána következőnek– magyarázza Horváth Tamás. - Nagyon remélem, hogy ez idén Ricsi lesz . A fesztivál május 23-tól május 31-ig tart, vagyis Zalakaros nyolc napon át a sakk fővárosa lesz.