UtánpótlásSport
2024. május 10.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2014-05-25 09:07

Ahogy tetszik: Földházi megvédte címét

Megvédte junior-világbajnoki címét Földházi Zsófia öttusázó a lengyelországi Drzonkówban. A KSI kiválósága a kombinált számban félperces hátrányt dolgozott le: nagy futásának köszönhetően szerezte meg az aranyérmet.

reb/pentathlon.org Azt tudjuk Földházi Zsófiáról, hogy imád utazni, abban pedig majdnem biztosak vagyunk, hogy a lengyelországi Drzonków bekerül kedvenc célpontjai közé. Egy évvel ezelőtt itt ért csúcsra a felnőttek között az Európa-bajnokságon, ami az akkor még bőven junior korú, a szakma által már régen számon tartott sportolót a nagyközönséggel is megismertette. Egy éve, Székesfehérváron junior-világbajnok lett úgy, hogy a kombinált versenyszám előtt nagyjából negyven másodperc volt a hátránya az éllovassal szemben. Ha úgy tetszik, Lengyelországban sétagaloppnak tetszett a „csak” félperces lemaradás a litván Iena Serapinaite mögött.
foldhazi_zsofia_pentathlon04
foldhazi_zsofia_pentathlon04
Persze addig el is kellett jutni. Már két nappal ezelőtt, a selejtezőben üzent vetélytársainak, amikor a mezőny legmagasabb pontszámát elérve, a B csoport első helyezettjeként kvalifikálta magát a döntőbe. A finálé biztatóan indult: a vívást a litván nyerte (29 riválisának ő vitte be a döntő tust), de a 21. születésnapját júniusban ünneplő magyar is is pengés volt, 23-12-es győzelem-vereség mutatót produkált. A medencében a címvédő tempózott a legjobban, 2:11,35-tel csapott célba, öt századdal Alice Fitton előtt. Ezzel összetettben a harmadik helyre jött fel a két szám után. Lovaglásban senki sem tudta elérni a maximális háromszáz pontot, de Földházi a maga 281 egységével a legjobbak közé tartozott, s immár a második helyről várta a folytatást. Amire kicsit várni kellett: eső lepte meg a mezőnyt, ezért a kombinált szám rajtját elhalasztották. Ám Földházit ez sem zavarta meg, ahogy az sem, hogy Serapinaite 31 másodperccel előtte rajtolhatott. Aki tavaly Székesfehérváron látta a KSI kiválóságát, biztos lehetett benne, a lövészettel megszakított futás az ő sikerét hozza. Így is lett. Már az első két lövészet után beérte a litvánt, amikor pedig utoljára vette kezébe a lézerfegyvert, már az élen állt. Míg tavaly összerogynia is alig volt ereje a célban, az idén a célszalag átszakításakor mosolygásra is jutott erő a kényelmes, tíz másodperces előnyben. „Tavaly itt lettem felnőtt Európa-bajnok, talán ez volt az első lépés a mai sikeremhez. Esett, amit nem szeretek, ennek ellenére éreztem, győzhetek. Igyekeztem a legjobbamat hozni, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült" – nyilatkozta a boldog győztes a nemzetközi szövetség honlapján. A második Serapinaite sem volt elkeseredve, mert lábsérüléssel versenyzett, még a második hellyel is meglepte magát. Ahogy a hazai pályán harmadik helyezett Anna Maliszewska is boldog volt bronzérmével, pláne, hogy a verseny még folytatódik, hétfőn vegyesváltót rendeznek (a férfiak vasárnapi döntője mellett). Csapatban nem rúghatott labdába a magyar válogatott, mivel Földházin kívül senki sem jutott döntőbe: Nagy-Britannia, Kína, Mexikó végzett a dobogón. Junior öttusa-világbajnokság (az összes eredményt itt találja), női egyéni verseny: 1. Földházi Zsófia 1318 pont (vívás: 238, úszás: 306, lovaglás: 281, kombinált: 493), 2. Serapinaite (litván) 1308 (274, 296, 286, 452), 3. Maliszewska (lengyel) 1295 (244, 269, 270, 512)