UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-05-25 11:55

Európa kapuja

A pénzügyi korlátok is szerepet játszanak abban, hogy több lehetőséget kapnak a Sopron női kosárlabdacsapatának fiataljai a következő évadban.Már csak ezért is kiemelten fontos a tehetséggondozás, amelyről a klub ügyvezetője beszélt honlapunknak.

reb Alakul az idén Magyar Kupa-ezüstérmes, a bajnokságban elődöntőig jutó Sopron női kosárlabdacsapatának bajnokságra készülő kerete. A héten jelentették be, hogy leigazolták a 2013-as korosztályos Európa-bajnokság All-Star-teamjének tagját, a szerb Alekszandra Crvendakicsot. Aláírta szerződését a kettes és hármas poszton egyaránt bevethető Kayla McBride: a 21 éves amerikai a Notre Dame University végzőse, tehetséges játékos hírében áll, viszont nincs nemzetközi tapasztalata.
alekszandra_crvendakic_fibaeurope_rebay_viktor
alekszandra_crvendakic_fibaeurope_rebay_viktor
A légiósok mellett a hazaiak is ifjak, több rutinos kosárlabdázó között a jelenleg tizenegy tagú keretben ott van a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a válogatottal bronzérmes Weninger Virág és Kuttor Enikő. A még formálódó gárda összetétele tükrözi a soproni klubfilozófiát, amely az elmúlt években szép eredményekhez vezetett. A "sportpolitika" alapja, hogy a klub pénzügyi stabilitásának garantálása prioritás. A jó vagy közepes tudású légiósok megfizetésére nincs mód, ezért a szakmai munka irányítói részben kényszerűségből és – persze hitvallásuk miatt – tehetséges fiatalokkal próbálkoznak. – Azt tudni kell, bármennyire is elkötelezett a sportvezető a tehetséggondozás iránt, nehéz a profi elvárásokkal összeegyeztetni az ifjak karrierépítését – villantja fel minden élcsapat, vagy ha úgy tetszik, az összes fiatal problémáját Török Zoltán ügyvezető. – A nemzetközi és hazai eredményességhez kiforrott felnőtt játékosok kellenek. Az ő szintjüket csak a legtehetségesebb, legérettebb korosztályos játékosok képesek elérni. Nálunk részben kényszerűségből, az anyagiak szűkössége miatt jó kiút lehet az ilyen nagyreményű ifjak szerződtetése. Honti Dóra vagy Semsei Barbara is Sopronban vált kiforrott játékossá. S ha már ennyire meghatározó szerepe van a játékospolitikában a pénzügyekben, kíváncsiak voltunk, pontosan milyen könnyebbség is közepes képességű légiósok helyett akár korosztályos legjobbat foglalkoztatni. Az ügyvezető nem árult el konkrét összegeket, de elmondta, minden járulékos költséggel együtt (az igazolás és bér mellett itt olyan tétel is szerepel, mint lakás, ellátás) az idegenlégiós hatszor, de akár tízszer annyiba is kerül, mint a tehetséges ifjú.
kayla_mcbrida_matt_cashore_US_today
kayla_mcbrida_matt_cashore_US_today
És hogy miért vonzó Sopron a például jóval fejlettebb kosárlabda-kultúrából érkező szerb játékosnak vagy az amerikai egyetemistának? – Minden az imidzstől függ. Európában több sztárcsapat van, amely felvásárolja a fiatal tehetségeket, aztán alig kapnak játéklehetőséget, a kispad szélén találják magukat. Nálunk viszont sok jó példa van az ellenkezőjére. A kosárlabdaélet szereplői tudják, nem vagyunk gazdag klub, de megadjuk a lehetőséget az ifjaknak, hogy kibontakozzanak. Ez a vonzerőnk. Alexandrának is sokkal jobb, nagyobb összegeket hozó szerződéseket ajánlottak, ám mégis minket választott. Egyébként ő nagyon nagy tehetség, biztos vagyok benne, hogy csatlakozik az olyan, tőlünk induló, nemzetközi karriert befutó játékosok sorához, mint Zsirkova vagy Krivacsevics Tijana. Crvendakics vagy McBride húzóemberei lehetnek a csapatnak a következő évadban, ám például a két említett fiatal, Weninger és Kuttor számára egészen más a célkitűzés. Nekik Török szerint az a legfontosabb, hogy a magyar bajnokságban tapasztalathoz jussanak és lássák, a nemzetközi színtéren hova kell fejlődni, eljutni. Ráadásul a Soproni Darazsak Akadémiáról bármikor érkezhet saját nevelésű játékos, akiket beépítenek a felnőttek közé. – A fiataloknak általában is jelentős váltás, amikor felnőttek közé kerülnek, nem is egyszerű a helyzet. A többség jól kezeli, nagy lehetőségként éli meg. Viszont korukból fakadóan ugyancsak igaz a többségre, hogy türelmetlen. Sokan szereptévesztésbe esnek, és nem becsülik meg eléggé a játékperceket, a labdákat, mert többre vágynak. Nagy feladat helyes irányba terelni őket, hogy megértsék, ez a fejlődés útja. A hármas elvárás, azaz, jó szereplés a nemzetközi és hazai bajnokságban, valamint a sikeres tehetséggondozás nagy kihívást jelent a szakembereknek. A célokat is ehhez mérten kell kijelölni. – Vannak céljaink, de amióta itt dolgozom, a közönség mindig megfogalmazta helyettünk azokat. Szeretnénk minden porondon minél tovább jutni, de a soproni szurkolók csak egy éremben tudnak gondolkodni, és az bizony nem az ezüst…