UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-05-27 19:12

Acélos Vasas

Négy meccs, két győzelem, két vereség és majdnem bronzérem – ez a Vasas Akadémia U16-os fiú kosárlabdacsapatának hétvégi mérlege. Az európai ifjúsági liga erőltetett menetben megvívott párharcaiból emelt fővel jöhetett ki a csapat: a piros-kékek nyomot hagytak a kontinensen.

reb Tizenkét nap alatt kilenc tétmeccset játszott, másfélezer kilométert utazott, és letette névjegyét Európában a Vasas U16-os fiú kosárlabdacsapata. Ha ugyan még eddig nem tette meg. Péntektől vasárnapig Rigában zajlott a European Youth Basketball League szuperdöntője  a nyolc legjobb csapat részvételével. A szezonban három kör után alakult ki az A divízió élmezőnye (itt a Vasas két tornát is megnyert, és második lett), melléjük csatlakozott a második vonal, a B divízió legjobbja. Lettországba, a nyolcas döntőre a Vasas az előző hétvégén megszerzett hazai kadet bajnoki arannyal a zsebében, kétnapos buszút után érkezett meg. Az akadémián az év elején nem álmodtak arról, hogy a fináléban is érdekeltek lesznek, ezért az EYBL-versenyeztetésre szánt keretből a leginkább költséghatékony utazási módra, a buszozásra futotta.
rudner_gabor_vasas_fb
rudner_gabor_vasas_fb
Jól indult a rigai történet. A negyeddöntőben 84-74-re verték a szokatlanul játszó (zónavédekezés és hármasok minden mennyiségben, emberfogás ellen is) Neptunas Klaipedát. Igaz, a győzelem „vezéráldozatot” követelt: a csapatkapitány Lewis Chester medvepuszit kapott a combjára, az izomsérülés erősen hátráltatta a többi meccsen. De ettől függetlenül maradt a terv: az elődöntőben nyerni a Sabonis csapata, hogy pihenni lehessen a mindent eldöntő meccsre. De hiába tettek fel mindent egy lapra a fiúk, fizikálisan és mentálisan sem voltak elég felkészültek ahhoz, hogy megakadályozzák a litvánok sikerét. A torna sajátosságából fakadóan a kvázi vigaszágon még volt remény az éremre, ám az, hogy a szombat délelőtti összecsapás után délután kellett pályára lépni a bronzmeccsért, nem sok jót ígért. Aztán mégis… – A Minszk elleni mérkőzés minden szempontból púp volt a hátunkon, csak veszíthettünk vele – mondja az edző, Sárosi Bulcsú. – Pihennünk kellett volna, ehelyett muszáj volt talpra állni a képzett játékosokból álló, célkosárlabdát játszó gárda ellen. Számomra is megdöbbentő volt, hogy a srácok miként tudták magukat ennyire összeszedni. A remek játék tizenegy pontos sikert ért, ami azt hozta magával, hogy az ugyancsak litván Aiscia alakulata ellen az érem volt a tét. A végül egypontos vereség több szempontból is csalóka: egyrészt a rivális más hússzal is ment, másrészt Sárosi szerint valódi hőstett volt, hogy a – maguknak köszönhetően – rossz kezdés után szorossá tudták tenni a mérkőzést. Így az óriási zakót sikerült szűkebbre szabni.
sarosi_bulcsu_vasas_fb
sarosi_bulcsu_vasas_fb
– Csalódottak voltunk, főleg a második meccs után, mert nagyon szerettünk volna érmet szerezni. Az alapszakaszban a második helyen végeztünk, ehhez képest a negyedik visszalépésnek látszódhat. Csakhogy a szezon kezdete előtt álmunkban sem hittük volna, hogy a legjobb nyolcig eljutunk. Pláne, hogyha azt nézzük: a B divízió legjobbja száz pont alatt se sokszor úszta meg a többiek ellen, így nyugodtan mondhatjuk, hogy nem tizenhat, hanem harminchárom csapat közül végeztünk az előkelő negyedik helyen. Az volt a cél, hogy a fiatalok nívós meccseket játszanak, tanuljanak, amit a magyar pályákon és később, a válogatottban is hasznosíthatnak. Ez sikerült, ráadásul megmutattuk: magasan jegyzett országok csapataival tudunk partiban lenni,  s őket akár képesek vagyunk legyőzni is. Ha az összképet tekintjük, boldogok vagyunk, mert van mire büszkének lennünk. Ahogyan a sportágnak is idehaza: az elmúlt évek legnagyobb utánpótlássikere volt ez a mostani. És várhatóan nem az utolsó: ugyanezzel a garnitúrával jövőre is nevez az EYBL-re a Vasas Akadémia, immár az U17-es korosztályban. European Youth Basketball League, szuperdöntő, Riga Negyeddöntő: MKB Euroleasing Vasas (2.) - Neptunas Klaipeda (litván, 7.) 84 - 74 (22-17, 20-10, 24-20, 18-27). Elődöntő: MKB Euroleasing Vasas (magyar, 2.) - BC Sabonis (litván, 3.) 70 - 75 (10-14, 20-19, 22-20, 18-22). Vigaszág a bronzmeccsért: MKB Euroleasing Vasas (magyar, 2.) - Tomszki Minszkk (fehérorosz, 5.) 70 - 59 (20-18, 18-14, 20-19, 12-8). Bronzmeccs: MKB Euroleasing Vasas (magyar, 2.) - Aisciai (litván, 4.) 74 - 75 (16-19, 11-22, 22-18, 25-16).