UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-05-29 13:58

Fa és sportfejlesztés (+VIDEÓ)

Magyarországon szokatlan módon kíván pénzhez jutni az U16-os válogatott: Nagy Bandor és csapata rövid videóban kér támogatást az interneten. Nem marad jutalom nélkül az, aki felajánlást tesz.

Jegesy András Aki sokat adakozik, fát ad a Földnek. Röviden így lehetne összefoglalni a szűk két perces videó üzenetét. A kisfilmben a magyar U16-os válogatott kér támogatást. "Ma már egyáltalán nem szokatlan pénzszerzési forma a közösségi finanszírozás" – mondja a civilben üzletfejlesztési tanácsadóként dolgozó Nagy Bandor. A csapat szakvezetője hozzáteszi: „Az interneten már bevett szokás a crowfunding, néha nagyon rövid idő alatt rengeteg pénzt lehet így összeszedni. A szövetség forrásait az idén teljesen leköti a júliusi U21-es Eb, illetve az októberi felnőtt kontinenstorna, így nem tud nekünk pénzt adni. Ezért gondoltunk arra, hogy megpróbáljuk így. A kampány három napja indult és már 245 eurót sikerült összeszednünk a tervezett ötezerből, ebből 195-öt az interneten.” És hogy mire menne ez a tervezett, forintra átszámítva több mint, másfél milliós összeg? A videóból is kiderül, hogy a terembérlet és utazások finanszírozása mellett Ruben Boode, holland edző repülőjegyeit is ebből a pénzből fedeznék Nagy Bandorék.
nagybandor_korfball
nagybandor_korfball
„Hollandia abszolút nagyhatalom a korfballban, a holland bajnokság a sportág elitkategóriájának számít, épp úgy, mint az angol vagy a spanyol élvonal a fociban. Ruben Boode itt játszik, illetve az egyik holland régiós U19-es válogatott edzője (Hollandiában régióknak külön válogatottjuk van, ezek vegyítéséből áll össze a nemzeti csapat – A szerk.). Már január óta tartjuk vele a kapcsolatot, ő határozza meg az irányt, a stratégiát, az edzések menetét és intenzitását. Én és Vágó Zoltán kollegám vagyunk az ő magyar hangja. Magasan képzett tréner, az összes holland edzőképzést elvégezte, nagyon hasznos ember”. Felvetődik a kérdés, hogy a sportág nagyhatalmának miért lenne érdeke, hogy kinevelje a riválisokat? A választ a holland sporttámogatási rendszerben találjuk, náluk ugyanis a pénzek elosztásánál azt is figyelmbe veszik, milyen szintet képviselnek a vetélytársak. Minél több közvetlen ellenfél van az adott sportágban, a megszerzett címek annál értékesebbek, így a hollandoknak is érdekük, hogy fejlődjenek a többiek is. „Nemrég indult a Topsix elnevezésű program, ebben hat kiemelt ország vesz részt, amelyeket közvetlenül támogat tanácsokkal vagy épp trénerekkel a holland korfball. Mi, magyarok, nem tartozunk ebbe a csoportba, de már annyit nyaggattuk a hollandokat, hogy már egyszerűbb volt igent mondani" – teszi hozzá nevetve Nagy Bandor. Az idén márciusban a sportág legrangosabb versenyén, a Világ Kupán harmadik helyezést ért el az U16-os válogatott, ami az utóbbi idők legnagyobb sikere. A korosztályban viszont most generációváltás jön: a gárda a 2016-os Világ Kupán lehet a csúcson. Nagy szerint rengeteg potenciál rejlik ebben a sportban és nem is véletlen, hogy egyre növekszik a bázisa.
korfball_tomeg
korfball_tomeg
„A korfball nagyon különleges sport. Koedukált csapatok játszanak, a kosárgyűrűnél 45 centivel magasabban levő. 3 és fél méteres palánk nélküli kosárba kell labdavezetés vagy pattintás nélkül juttatni a labdát. Koordináció, összjáték és stratégia egyaránt megtalálható benne, szóval nemcsak izgalmas, hanem látványos is. Egyre több iskola keres meg minket, hogy szeretnék bevenni a korfballt sportjaik közé, csak Dunakeszin három intézményben is magas szinten működik edzés és oktatás, és két éve már diákolimpiánk is van, egyre több résztvevővel”. A sportág lehetőségei és résztveővinek száma tehát lassan gyarapodik. Mint ahogy az is gazdagabb lesz, aki adakozik az U16-os csapat számára és nemcsak a jótékonykodás felemelő érzésével: „Aki tíz és ötven euró közötti felajánlást tesz, az apró ajándékot, pólót vagy VIP-jegyet kap a következő mérkőzésünkre. Száz euró felett elnevezzük az egyik állványunkat az adakozóról, illetve háromszáz euró feletti támogatás esetén fát ültetünk és a támogatóról nevezzük el. Ez szép szimbóluma annak, miként nő fel sportágunk”. A felajánlásokat az interneten ITT lehet megtenni.