UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-05-30 19:38

Nem szurkolónak teremtették

Három hónap kihagyás után a héten kezdhette újra az edzéseket Gerháth Fanni. Eddig minden rendben, bár a visszatérés még kérdéses, nemkülönben a korosztályos világbajnoki szereplés. Azért a csapatkapitány honlapunknak beszélt a sorsolásról is.

reb Április végén csak a lelátóról nézhette végig Gerháth Fanni, ahogyan az elmúlt években általában győztes Győri ETO nagy csatában elveszti trónját a Vác ellen az ifjúsági bajnokság döntőjében. Már három hónapja erre a sorsra kárhoztatott, miután az egyik edzésen részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja. Öröm az ürümben, hogy műteni nem kellett, ám a sérülés magában rejti a veszélyt, hogy bármikor teljesen elszakadhat a szalag. Éppen ez az egyik tényező, amivel nem szabad foglalkoznia a Rába-partiak 18 éves balátlövőjének. A héten ugyanis elkezdhette az edzéseket. Igaz, még nem a megszokott pályán mozog, hanem orvosi felügyelet mellett, 3D-s rehabilitációs központban végzi a korábban megszokott gyakorlatokat, irányváltásokat, oldalazásokat.
gerhath_fanni_fb
gerhath_fanni_fb
– Nagyon nehezen viseltem, hogy nem léphettem pályára a többiekkel – mondja a Révai Miklós Gimnázium végzős diákja. – Furcsa volt kívülről látni azt, amit belülről szoktam megélni a pályán. Ott voltam, biztattam őket, de az kiderült, hogy engem nem szurkolónak teremtettek. Talán már nem is sokáig marad a partvonalon kívül: a hét pozitív tapasztalatokat hozott a számára, egyik gyakorlat közben sem fájt a térde. Ettől függetlenül még erősen kérdéses a szereplése az ifjúsági válogatottban. Pedig nagy szükség volna rá: az amúgy is majdnem kétcsapatnyi sérültet felvonultató gárda Gerháth személyében csapatkapitányát lenne kénytelen nélkülözni. A fiatal átlövő még nem tudja megmondani, ott lesz-e a június 20-án kezdődő világbajnokságon, ehhez orvosi jóváhagyás (is) szükséges. – Egyelőre az a legfontosabb, hogy fejben mindent helyre tegyünk. Nem szabad azon gondolkodnom, hogy lemaradtam a rájátszásról vagy esetleg kihagyom a vébét, netán, amikor már a csapattal, a pályán gyakorolok, megsérülök. Arra kell összepontosítanom, hogy minél hamarabb visszatérhessek. A vb-sorsolást persze ő is figyelte, amelyen azonnal a korábbi években rendre ellenfélként felbukkanó Oroszország nevén akadt meg a szeme, na meg a hagyományosan erős norvégokén. Még a tényleg sok sérült ellenére sem tartja lehetetlennek a jó szereplést, mindenekelőtt a csoportból való továbbjutást. De különben is, ahogyan a csapatnak, úgy neki sem ismeretlen lecke, ha nehéz feladatot kell megoldani. Győrben a nívós utánpótlás-nevelésnek köszönhetően minden posztra több klasszis jut, csak a legjobbak érhetik el, hogy az ifjúsági és juniorbajnokságban párhuzamosan számítsanak gólfelelősnek (előbbiben sérüléséig 22 meccsen 96, utóbbiban 20 találkozón 69 gólt szerzett). – Mivel a felnőttcsapat nagyon erős, az utánpótlás számára is magas a mérce. Az a cél, hogy később minél többen a legmagasabb osztályban szerepelhessünk. Engem nem nyomaszt, hogy sok körülöttem a jó játékos. Szerintem az a tény, hogy már fiatalon komoly versenyhelyzetre kényszerülünk, csak értékesebb sportolókká tesz bennünket.