UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-05-30 17:08

Osztály? Első!

A Honvéd színeiben sosem játszhatott az élvonalban, ám a Nyíregyházával bajnok lett az NB II-ben, így nevelőklubja ellen is bizonyíthat majd az ősszel: a Spartacus 20 éves védőjével, Gengeliczki Gergővel beszélgettünk.

Nagy-Pál Tamás Négy évet töltött el a másodosztályban a Nyíregyháza Spartacus csapata, de az idén már egy fordulóval az évad vége előtt bajnoki címet ünnepelhetett, így visszajutott az NB I-be. A gárda 29 meccsen mindössze 23 gólt kapott az NB II-ben, és ebben nagy része volt Gengeliczki Gergőnek, az együttes egyik legfiatalabb játékosának.
Gengeliczki kelethu
Gengeliczki kelethu
– Sikerült kellőképpen megünnepelni a feljutást?  Persze. Volt mulatság a stadionban a szurkolókkal, illetve bulizni is elmentünk a fiúkkal. De a hét második felében már a Kozármisleny elleni utolsó bajnokira készültünk.  Nem volt nehéz aranyéremmel a zsebben visszarázódni az edzésekbe?  Nem okozott gondot. Aki ilyen szinten futballozik, az imádja, amit csinál.  Akkor örömfocira készültök Baranyában?  Szerintem lekezelő lenne az ellenféllel szemben, ha ezt állítanám. Szeretnénk nyerni, tisztességesen fel is készültünk a játékukból. A mérkőzésen kiderül, hogy örömfoci lesz-e a vége vagy netán nyögvenyelős győzelem.  Huszonhét találkozón léptél pályára az évadban, ráadásul négy gólt is szereztél. Elégedett vagy magaddal?  Ez volt az első komolyabb évem a profi futballban és rengeteget fejlődtem, sokkal érettebb lett a játékom. Ezt nagyban köszönhetem a rutinosabb csapattársaimnak is, akik minden fiatalt segítettek. Hogy ehhez még négy gól is társult, az külön öröm. Az pedig a hab a tornán, hogy mind a négyet fejjel értem el.  Akkor készen állsz az NB I-re?  Amikor már körvonalazódott, hogy meglesz a feljutás, sokat beszéltünk róla, hogy mit kell másképp csinálnunk az első osztályban. Keményebben és gyorsabban kell játszanunk. Nem becsülöm le az NB II-es támadókat, de azért az ősszel már Nemanja Nikolicsokkal és Rudolf Gergelyekkel kell megvívnom a párharcokat. Ez sokkal több koncentrációt igényel, erre próbálok a nyáron felkészülni.  Nyíregyháza híres a szurkolóiról, talán csak Miskolcon övezi ekkora imádat a város csapatát, mint a szabolcsi megyeszékhelyen. Neked milyen a kapcsolatod a fanatikusokkal?  Édesapám figyelmeztetett még tavaly nyáron: tudd, hova érkezel. Ha jól játszotok, nagyon szeretnek titeket, de ha nem, akkor nagyon tudnak utálni is. Sajnos megtapasztaltam már, hogy mindkét állítás igaz. Az utolsó öt-hat fordulóban nem teljesen úgy jött ki a lépés, ahogy elterveztük és kaptunk hideget-meleget. Összességében olyan futballközpont ez, amire szüksége van az NB I-nek. Reméljük, sikerül is ott tartani a csapatot! Ez lehetséges ezzel a kerettel?  Ezt majd a vezetők eldöntik. Az biztos, hogy több rutinra lesz szükség. Ám az is tény: csak olyan játékosokat van értelme leigazolni, akik ugyanúgy segítik a fiatalabbak munkáját, mint a mostani társak. Ha olyanok érkeznek, akik inkább széthúzzák a csapatot, lehetnek akármekkora nevek, csak ártanának.  Te biztosan maradsz?  Igen, eldőlt, hogy itt leszek jövőre is. Már nagyon várom, hogy megkezdjük a felkészülést a következő szezonra.  Egy éve ilyenkor még a Magyar Futball Akadémia játékosa voltál. Miért kerültél Kispestről Nyíregyházára?
Gengeliczkikelet
Gengeliczkikelet
 Lejárt a szerződésem. Amikor kiderült, hogy a Szpari igényt tartana rám, George F. Hemingway felajánlotta, hogy kölcsönszerződéssel menjek el, de ezt én nem fogadtam el.  Miért nem?  Nem szerettem volna a Honvéd kötelékébe tartozni.  Beavatnál a részletekbe?  Nem hiszem, hogy húsz évesen nekem most ezt ki kéne teregetnem. A Honvéd koncepciója nem a fiatalok beépítéséről szól. Még akkor is így van ez, ha kívülről nem így tűnik. Az biztos, hogy nekem nagyon jól jött a környezetváltás.  Akkor a Honvéd elleni meccseket különösen várod?  Természetesen! Szeretném bizonyítani, hogy helyem van az élvonalban.  Addig viszont még van a Kozármisleny elleni bajnoki. Visztek azért pár üveg behűtött pezsgőt a meccsre?  Nem, de hazafelé hosszú az út, lesz idő az ünneplésre…