UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-06-02 14:30

Kicsiben is nagyok

A Győri ETO nemcsak a felnőttek között szárnyal, a gyermekbajnokságban is alig tudták megfogni: a leányok között négyből három korosztályban a Rába-partiak nyertek. Akárcsak a fiúknál a PLER. Közben valamivel „feljebb” három új bajnokot avattak.

reb Az elmúlt bő egy hónap a magyar klubkézilabda egyik legszebb időszakát hozta: másodszor is Bajnokok Ligája-győztes lett a nők között a Győri ETO, a férfimezőnyben pedig a Szeged parádézott és nyerte meg EHF-kupát. Talán még fájó pont Veszprémben, hogy negyedik helyen végeztek a kölni Final Fourban, ám idővel értékes tapasztalássá szelídül a most még sajgó seb. Ám nem csak a nemzetközi porondon dübörgött a sportág: a hazai mezőnyben az elmúlt másfél hónapban véget értek a különböző utánpótlás-bajnokságok (kivéve a serdülőket), olykor nem várt eredménnyel. A kronológia azt diktálja, hogy a junior férfiakkal kezdjük. Itt a végeredmény speciel nem hozott semmi újat, ugyanis, amióta ilyen formában létezik a juniorok versengése, a trófea mindig Balatonfüreden kötött ki. Idén György László tanítványai annyira fölényesen végeztek az élen, hogy már az alapszakaszban eldőlt a versengés. Az egymás elleni eredmények és a bónuszpontok alapján meccset sem kellett volna nyerniük Kecskeméten, a fináléban... Persze megtették, így jó szájízzel ünnepelhettek.
nagy_peter_hajvagas_utan
nagy_peter_hajvagas_utan
Ellenben a junior nők és az ifjúságiak között korábban sosem látott bajnokot avattak. Békéscsabán hosszú évek óta kiemelkedően színvonalas utánpótlás-nevelés folyik, idén bajnoki arany lett a jutalma. A juniorcsapat már az alapszakaszban ötpontos előnyre tett szert, a négyes döntőben pedig bebiztosította sikerét. Balatonfüreden és Békéscsabán is közös, hogy a felnőttben is építenek a fiatalokra. Van kikre. Hasonló küzdelmet hozott az ifjúsági fiúk és leányok versengése. Utóbbiak között eddig hagyományosan a Győr ért révbe a bajnoki évek végén (igaz, tavaly az FTC nyerte a bajnokságot), és idén is a Rába-partiak voltak az esélyesek. De Vácon olyan tűz és elszántság hajtotta a lányokat, ami megérdemeltem hozott elsőséget Ottó Katalin tanítványainak. Pedig… Igaz, hogy az alapszakaszban is csak egy ponttal szorultak a nagy rivális mögé, ám közben sérüléshullám sújtotta a őket: még a gödöllői finálé előtti napon is dőlt ki játékos. Az első, FTC elleni meccsen aratott siker után már ünnepeltek, hiszen biztosan ezüstérmet szereztek. Azonban evés közben jön meg az étvágy, és a „kiscsapat” a Győr elleni meccsen mindent egy lapra feltéve próbálta felborítani a papírformát. A szinte minden posztra válogatottat felvonultató rivális ellen, kiélezett találkozón, okos taktikával sikerült 22-21-re nyerni, ami történetük első bajnoki címét érte. Nem véletlenül mondta az edző: a leányai hőstettet hajtottak végre. A maga nemében ugyanígy cselekedett a tatabányai ifjúsági fiúgárda. A szezon kezdete előtt legfeljebb álmodtak az elsőségről, az alapszakaszban nyújtott remek teljesítmény után pedig csakugyan karnyújtásnyira kerültek tőle. Huszonkét mérkőzésen mindössze egy vereséget szenvedtek, csak a Szeged hagyhatta el ellenük győztesen a pályát. A budaörsi négyes döntőben aztán ráfújták a habot az amúgy is tetszetős tortára: egyszer is elég lett volna, de kétszer nyertek, ezzel megszerezték a tatabányai utánpótlás első bajnoki címét (dobogós helyezésük sem volt még korábban). Serdülőben a lányok között teljesen új együttes, a Nemzeti Kézilabda Akadémia diadalmaskodott, míg a fiúknál a hagyományosan erős Veszprém nyert
gyermekbajnoksag_cseh_peter_MKSZ
gyermekbajnoksag_cseh_peter_MKSZ
Április után május végére kell ugranunk, hogy a sort a gyermekbajnoksággal folytassuk. Igaz, a történet itt is ősszel kezdődött, nagyjából húszezer gyerek összesen tízezer meccset játszott az utolsó sípszó felharsanásáig. Idén átalakult rendszerben zajlott a versengés, minden korcsoportban kiemelt és régiós bajnokság is futott. A rájátszásba a legjobb nyolc került, akik az ifjúságiakkal és juniorokkal ellentétben az egymás elleni eredményt nem, csak bónuszpontokat hoztak. A Győri ETO hazai hegemóniája a felnőttek között megkérdőjelezhetetlen, és úgy tűnik, a legkisebbek között is hasonló a trend. Az U9, U10-es, valamint az U13-14-es korosztályban is a Rába-partiak örülhettek. Előbbi kettő még csak pontot sem vesztett a rájátszásban, és az U13-14-esek is csak egyet – de persze a bajnoki cím így is az övék lett. A PLER is hasonló bravúrra volt képes, azaz az U11-12-eseket leszámítva mindenhol a fővárosi csapat utánpótlása állhatott a dobogó legfelső fokára. A több helyszínen zajló rájátszásban csak az U11-12-es korosztályban diadalmaskodott más csapat. Az FTC-s leányok például nagyon, mert a bajnokság utolsó meccsét (a Debrecen ellen 19-18) éppen hazai pályán, a budapesti Elek Gyula Arénában nyerték meg, így aztán a szívüknek kedves helyszínen ünnepelhettek. Ugyanide már kicsit többet kellett utaznia a másik győztesnek: a Pick Vörösmarty az Éles Kézilabda Iskola elleni sikerrel pont a zöld-fehérek fiúcsapatát előzték meg a Népligetben. Noha a gyermekbajnokságban elsődlegesen nem az eredmény a lényeg, hanem hogy népszerűsítsék a sportágat, és minden induló fiatal lehetőséget kapjon. Aki akár csak egyetlen percet látott, pontosan tudja, mindenki győzni akar. Edző, szülő és főleg a gyerek, ezért is a sok elkámpicsorodott arc egy-egy vereség után és az édes mosoly a sikereket követően. Mert hiába, a győzelem minden szinten szinte minden. Az ifjúsági bajnokságról szóló korábbi cikkeinket ITT és ITT, a juniorokról ITT és ITT, a gyermekbajnokságról ITT olvashat. Németh András és Mocsai Lajos szövetségi kapitány is elemezte az eredményeket honlapunknak.