UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-06-02 17:50

RangAdó, avagy Kaján és Kalmár a csúcson

Vb- és Eb-himnusz, Hajdú B. István-poénok, fiatal díjazottak és óriási meglepetések – ez volt címszavakban az MLSZ harmadik RangAdó gálája.

Nagy-Pál Tamás Telkiben tartotta harmadik alkalommal a RangAdó díjátadó gálát a szövetség, ahol a női és férfi NB I legjobbjait díjazták, köztük fiatalokat is. A műsorvezetést Takács Rita mellett ezúttal is Hajdú B. Istvánra bízták, akiben megint nem csalódtunk: humoristákat megszégyenítő módon szórakoztatta az egybegyűlteket ("Rita, szaknyelven szólva: tolódjunk le a színpadról").
Kaján Zsanett
Kaján Zsanett
A gálát jó magyar szokás szerint hazai tehetségkutatóban megismert előadó vezette fel, amely azonban most tényleg érdekesre sikerült, ugyanis Tóth Gabi elénekelte a brazíliai világbajnokság hivatalos dalának magyar változatát. És ha már himnuszok: a Honey Beats-formáció először adta elő a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságra készített, slágergyanúsnak éppen nem mondható szerzeményét. A kontinenstorna egyébként duplán is képbe került: az év felfedezettje ugyanis teljesen megérdemelten a korosztályos válogatott csapatkapitánya, Kalmár Zsolt lett, aki 18 évesen – amellett, hogy az ezüstérmes Győri ETO alapembere volt a szezonban – már a felnőttválogatottban is bemutatkozott. Mi több, most is Pintér Attila Kazahsztán és Albánia ellen készülő keretének a tagja. „Nagyon örülök, ez újabb siker az eddigi pályafutásomban – nyilatkozta a gála után honlapunknak a labdarúgók közt csak „kázséként” ismert középpályás. – Az egész gárda jól teljesített a szezonban, így a győri csapattársak is hozzájárultak a sikeremhez. Külön öröm, hogy a nyári feladatok előtt feldobtak ezzel a díjjal. Az nem zavar, hogy az U19-es csapattársaimmal ellentétben nekem a felnőtt válogatott miatt nem igazán lesz pihenőm. Fiatal vagyok, erre tettem fel az életemet. Ha nem kell pihenni, akkor nem pihenek. Nagyon várom már az Eb-t.” „Nem árulok el nagy titkot: én is Zsoltra szavaztam – tette hozzá mosolyogva a korosztályos gárda trénere, Mészöly Géza. – De úgy érzem, nemcsak ezzel, hanem a válogatott mellett végzett munkámmal is hozzájárultam a sikeréhez. Függetlenül attól, hogy eddig elsősorban a Győrben hívta fel magára a figyelmet. Nagyon remélem, hogy töretlen lesz a fejlődése, és idei csúcsformáját az Eb-n éri el. Biztos vagyok benne, hogy a díj Zsoltot semmiképp nem fogja megzavarni. Ugyanolyan alázatos lesz, mint amilyen eddig is volt. Sőt, még jobb eredmény elérésére motiválhatja.” A lányok között még a nála is fiatalabb, mindössze 16 éves Kaján Zsanett lett a befutó. A bajnoki bronzérmes FTC szélsője már 14-szeres felnőtt válogatott. Ha fejlődése töretlen marad, és időben eljut valamelyik profibajnokságba, rengeteg örömet szerezhet még a szurkolóknak. „Köszönöm az edzőimnek és csapattársaimnak is, hogy ebben a megtiszteltetésben részesülhettem – mondta meghatódva Zsanett. – Úgy érzem, a maximalizmusommal érdemeltem ki a díjat. Mindig arra törekszem, hogy minél jobb legyek. Minél hamarabb szeretnék külföldön is bizonyítani, sajnos azonban az UEFA szabályai szerint tizennyolc éves kor alatt nem igazolhatnak női játékost. Még két évig tehát biztosan itthon leszek. De sebaj: a díjnak köszönhetően plusz doppinggal vágok a következő szezonnak.” A női NB I felnőtt legjobbja is fiatal: a szombathelyi Viktória 21 éves osztrák labdarúgója, Manhart Heike, aki húsz góllal járult hozzá csapata negyedik helyezéséhez.
Mészöly Kálmán
Mészöly Kálmán
Szokás szerint fair play-díjat is osztottak, immáron ötödik alkalommal az MTK-nak. A klub igazgatója Domonyai László köszönőbeszédében kiemelte, hogy ez egyértelműen az agárdi Sándor Károly Akadémia elismerése, ahol a sportszerűség szellemében nevelik a fiatalokat (erről nemrég Tamási Zsolt igazgató is nyilatkozott honlapunknak, melyet ITT olvashat). Ezután jöttek a meglepetések: az Újpest támadója, Kabát Péter vehette át két percen belül a legszebb gólért, valamint a legjobb játékosnak járó díjat (előbbiben a 21 éves Bacsa Patrikot, utóbbiban pedig a vébé egyetlen NB I-es résztvevőjét, Muhamed Besicet megelőzve). Mindkettő közönségszavazás volt, ráadásul utóbbiban a támadó sorozatban másodszor diadalmaskodott, így úgy tűnik, hogy az újpesti szurkolók aktivizálódnak a legnagyobb lelkesedéssel, ha kedvencükről van szó (a szakma egyébként a debreceni Szakály Dénest választotta a legjobbnak). Hajdú B. a végén saját maga is elismerést kreált: az év fotómodellje nála az U19-es Eb reklámarca, Mészöly Kálmán lett, akinek a fényképével hirdették a júliusi tornát az esemény alatt.