UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-06 10:21

Nem adtak kosarat egymásnak

A Budapesti Legyőzhetetlen Feketék KK-ban a lányok, a Kiss Lenke Kosársuliban a fiúk fogytak el: a két műhely egyesíti erőit, és a létszámhiányossá vált csapatokat közösen indítva kapcsolódik be az országos versenyrendszerbe.

reb A két fővárosi szomszédvár, a XV. kerületi Budapesti Legyőzhetetlen Feketék Kosárlabda Klub és a negyedik kerületi Kiss Lenke Kosársuli jól ismerte egymás problémáit. A BLF-t hosszú ideje a színvonalas fiú utánpótlás-nevelése miatt tartják számon, az előkészítőtől kezdve egészen a felnőttekig több mint kétszáz igazolt játékos pattogtat a klubban. A 328-szoros magyar válogatott, Európa-bajnoki bronzérmes Kiss Lenkéről elnevezett egyesület viszont a lányok képzéséről híres: 450 játékosa közül mintegy másfélszáz igazolt kosaras. Mindkét szakosztálynál megjelentek a másik nem képviselői is, ám a csekély létszám miatt az a veszély fenyegetett, hogy a következő évadtól nem tudják őket megfelelően versenyeztetni.
blf_kk_facbook
blf_kk_facbook
– A sok-sok fiú mellett lányok is csatlakoztak az egyesülethez – mondja Kovács István, a BLF klubigazgatója. – Idáig saját erőből próbáltuk megoldani a képzésüket, de kezdtek elfogyni, tizennyolc-húsz versenyzőnk maradt. Külön korosztályban nem tudnánk őket indítani, mert úgy nem szabad nekivágni a bajnokságnak, hogy éppen csak megvan a csapat. Felelőtlenség lenne, mert bármikor jöhet sérülés- vagy betegséghullám. A Kiss Lenkével ismertük egymás gondjait, és arra jutottunk, üdvös lenne az együttműködés. Ennek köszönhetően tudunk csapatot indítani az országos versenyrendszerben. Szeretnénk felvenni a versenyt az akadémiákkal. Hasonló indokok motiválták a korábbi kosárlabdázó vezette klubot is. – A juniorcsapatunk edzője külföldre távozik, ráadásul elfogytak a fiúk – ad képet a háttérről Kiss Lenke. – Tizenhat srác maradt, de nagy a korkülönbség, 1996-tól 2000-ig születettek. Kerestük a lehetőségeket, ugyanis olyan nem fordulhat elő, hogy valakit azért küldünk el, mert nem tudunk csapatot biztosítani neki. Ha eddig ilyenre volt példa, mindig igyekeztünk klubot találni. Most viszont azért ehhez sok a fiú, így nagyon jól jött az együttműködés a rákospalotaiakkal. Ideálissá válik a létszám, ráadásul az edzések sincsenek messze. A fiúk helyzete egyszerűbb: ők mindannyian a BLF-ben folytatják, az ottani edzők vezetik a termükben az tréningeket. A lányoké kicsit bonyolultabb: a Rákospalotáról érkező fiatalok három Kiss Lenke-féle csapatba tagozódnak be. Azonban szeretnének valamennyire együtt is maradni, ezért várhatóan Pest megyei bajnokságban külön is elindulnak. A megállapodás egy évre szól, ezalatt tesztelik, mennyire válik be a közös munka. A csapatokat egymás iránti gesztusból BLF-Kiss Lenke néven indítják. (Főoldali fotónk forrása a Kiss Lenke Kosársuli Facebook-oldala.)