UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-06-10 18:37

Kilenc csarnokban 98 csapat

Bács-Kiskun megye több településén rendezték meg a Pünkösdi ASTRON kézilabda-tornát. Az 1250 fiatal résztvevőhöz legalább annyi szülő és nagyon sok szurkoló is csatalakozott.

Maruzsa István/ WAX magazin Idén másodszor rendezték meg a tornát a Kecel Kézilabda Klub és a Csanádi Kézilabda Sportiskola SE szervezésében. Először kilencvenkét együttes vett részt a megmérettetésen, ezúttal a százas létszám volt Perjési Nándor főszervezőnek és csapatának célja. Ez végül csak azért nem jött össze, mert két egyesület visszalépett, így „csak” kilencvennyolc gárda lépett pályára. Ekkora létszámhoz óriási infrastruktúra szükséges, ezért Kecelen három, Kiskunhalason és Kiskőrösön két-két, Soltvadkerten és Császártöltésen pedig egy-egy csarnok látta vendégül a csapatokat. A fiúk és a lányok versenye is hét-hét korosztályban zajlott, és igen színvonalas játékot hozott a torna. A legkisebbek, a hatévesek egy nap alatt túl is voltak az eseményen, a többiek azonban egész hétvégén játszottak, a helyosztókat pünkösd hétfőn tartották.
punkosd_kupa_honlap
punkosd_kupa_honlap
Mindkét nemben kiemelésre méltó volt a serdülők fináléja, amelyet a lányok és a fiúk mezőnyében is a Kecskeméti Sportiskola és a Ferencváros csapata vívott. A gyengébbik nemben a Szarka Éva edzette fővárosiak a szurkolótábor nagyságát tekintve szinte hazai pályán játszó Korsós Miklós-tanítványok kiváló védekezése, Berényi Andrea kapusteljesítménye és Boda Beatrix lerohanásai miatt alulmaradtak, a fiúk fináléját azonban a zöld-fehérek nyerték. Utóbbi mérkőzésen leginkább a felállt fal elleni játékban láthattunk különbséget, ez döntött Juhász Béla együttese javára. Az eggyel fiatalabbak versengésében mindkét döntő egyoldalúbbra sikerült. A lányok között egyszerű volt az ózdi Lóci DSE-t irányító Barta Zsolt receptje: végy nagyon hatékony zavarót, aki ráadásul villámgyors, elképesztő keményen lő, és felállt fal ellen átlövőként is hasznos. Vámos Petra tökéletesen megfelelt ezeknek a feltételeknek, így a későbbi gólkirálynő vezérletével könnyedén legyőzték a mohácsi csapatot, amelynek tagjai kicsivel később azért jóízűen fogyasztották megérdemelt jutalomfagylaltjaikat. A fiúk döntőjét ebben a korosztályban az Angyalföldi DSE A csapata és a társrendező Csanádi Sportiskola gárdája vívta. Ezen a mérkőzésen – a torna korábbi mérkőzéseiből kiindulva – mindkét együttes megpróbálta emberfogással kizárni az ellenfél legjobbját, így jórészt érdekes, öt az öt elleni játékot láthattunk. Végül a Horváth László által trenírozott piros-kékek tudták hatékonyabban kompenzálni az emberhátrányt, magabiztosan nyertek. punkosd_kupa02Az F3-ban a csoportmérkőzések során a kecskemétiek nagy különbséggel győzték le a Jakab Kézisuli csapatát, a döntő – amit szintén e két csapat vívott – már teljesen más képet festett. Jakab Krisztián nyitott, 3-2-1-es védekezési rendszerrel igyekezett kompenzálni tanítványai gyengébb testfelépítéséből fakadó hátrányát, és ez részben sikerült is, de végül „csak” szoros fináléra volt elég. Két góllal ugyan, de a Hírös városiak diadalmaskodtak. Végezetül az L3-as korosztály fináléját kell még kiemelnünk, amelyben a Fehérvár KC-Köfém Nagy Beatrix által gardírozott csapata rendkívül érett és taktikus játékkal győzött a Mohács ellen. A főtámogató tulajdonosa, Városi Ferenc többszörösen is érintett volt az eseményen, hiszen tizenhárom unokája közül több is játszott. – Egyébként is azt kell mondanom – látva a gyerekek küzdőszellemét és a csapatsport rájuk gyakorolt pozitív hatását –, nekünk mindenképpen megérte támogatni ezt a sporteseményt. Ehhez annyit fűzhetünk hozzá nézőként: szerintünk is. Az összes eredményt itt találja.