UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2014-06-10 14:53

Kilenc kvóta Bakuból

A legderűlátóbb várakozást is felülmúlták a magyar atléták a bakui ifjúsági olimpiai kvalifikációs viadalon: a 43 fős küldöttségből kilencen is kvótát szereztek.

reb A csapatkijelölés után, az utazás előtt nem sokkal még fogta a fejét Lengyák György utánpótlás-szakreferens, mit is válaszoljon az esélyeket firtató kérdésre. Az optimista verzió szerint nyolc kvóta megszerzésére látott esélyt Bakuban, de nem véletlenül mondott elsőre inkább ötöt – az indulási jogok kontinensek közötti elosztása finoman szólva is érdekes. Ehhez képest a fiatalok jócskán felülmúlták a várakozásokat: az éremtáblán negyedik, a pontversenyben nyolcadik helyen végzett a 43 fős küldöttség. Ennél sokkal lényegesebb, hogy kilenc versenyző is kiharcolta a részvételt a második ifjúsági olimpiára.
halasz_bence_kovacsaniko
halasz_bence_kovacsaniko
Ahhoz nem kellett különösebb jóstehetség, hogy megmondjuk, a dobóatléták jól szerepelnek. Halász Bence a ifjúsági világrekorddal (87,16 méter) nyerte a kalapácsvetést, ráadásul diszkoszban is második lett. Az atléták azonban csak egy számban indulhatnak Nandzsingban, ami a kalapács lesz Bencének. Bácskay Zsófia (67,90) ugyancsak élen végzett a kalapácsvetők között, és ezzel biztosította helyét a játékokon. Súlylökésben is megtette ugyanezt, negyedik hellyel, de az említett szabály rá is érvényes. Bajnok Eszter hármasugrásban (12,81) bronzérmet és kvótát szállított. Akárcsak Luterán Petra, aki két új egyéni csúccsal, 182 centiméterrel második lett magasugrásban (teljesítményének értékét növeli, hogy a 180 és a 182 centimétert is elsőre vitte át). Értékes eredmény, hogy Kiss Réka beállította egyéni csúcsát (380 centiméter), és holtversenyben negyedik helyen zárt rúdugrásban, amely nandzsingi repülőjegyet ért neki. Sorok Klaudia 13,32-vel megjavította az ifjúsági országos csúcsot, és ugyancsak feliratkozott az indulók listájára. Így tett Schmölcz Márk Xavér is, aki kilencedik lett a gerelyhajítás döntőjében (64,10). Az ő kvótája gyakorlatilag a selejtező után eldőlt, mert a fináléba két ország is két-két versenyzőt delegált, márpedig csak egy indulhat Nandzsingban. A háromnapos program zárószámában is magyar sikernek örülhettünk. Ugyan az utrechti EYOF-on tavaly második Ferenczi Melinda ezúttal ötödikként zárt 200 méteren (24,57), ez is elég volt az indulási jog megszerzéséhez. A többi magyar fiatal is jól teljesített: Szentivánszky Péter például negyedik lett kalapácsvetésben, de Halász sikere miatt nem szerepelhet Kínában. Többen is egyéni csúcsot értek el: Kálmán Alexandra megjavította legjobbját a diszkoszvetés döntőjében, és csak egy hellyel maradt le a játékokról, hatodik lett. Köcse Richárd 200-on az előfutamban a valaha volt legjobbját teljesítette, Lendvai András 1500-on vitt véghez hasonlót. A többségnek annak ellenére sikerült csúcsformát futnia, hogy az érintettek szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, korai időpontban rendezik a versenyt. De ha már most ilyen jól megy, mi lesz Nandzsingban? A teljes bakui eredménysort ezen a linken éri el.