UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-06-11 10:21

Nekik nyolc

Eldőlt, hogy Ausztria, Bulgária, Szerbia, Ukrajna, Németország, Portugália és Izrael lesz a házigazda magyarok vetélytársa a júliusi U19-es Eb-n.

Nagy-Pál Tamás Július 12-én kezdődik idehaza az U19-es Európa-bajnokság. A magyar csapat rendezőként természetesen automatikus résztvevője a tornának, de mára az egész mezőny összeállt.
Bulgária
Bulgária
A selejtező utolsó szakaszában, vagyis az elitkörben bőven voltak meglepetések, melyek kedvezhetnek Mészöly Géza együttesének. Bár véletlenül egy garnitúra sem kvalifikálja magát egy tornára... Mindenesetre az 1-es csoport résztvevői közül Ukrajna a magyarok elleni 4-1-es vereséggel hangolt a selejtezőre, amelyen gól nélküli döntetlent játszott a skótokkal, de az utolsó fordulóban 94. percben szerzett góllal 1-0-ra verte Angliát és ezzel megváltotta a repülőjegyét hazánkba. „Tudtuk, hogy Anglia ellen nagyon nehéz dolgunk lesz, de fegyelmezett játékunknak köszönhetően nem kaptunk gólt és végül begyötörtem a továbbjutást érő találatot – nyilatkozta diadalittasan Sobol, aki emellett arra is büszke lehet, hogy csapata egyszer sem kapitulált a tornán. – Nagyon várom már a magyarországi döntőt.” A következő bombameglepetés a második csoportban történt:  Olaszországot és Svédországot megelőzve Bulgária végzett veretlenül az élen. Erre ráadásul mindössze két mérkőzésre volt szüksége, ugyanis a svédek és a csehek elleni győzelem után már biztos volt a részvétel, így az olaszok ellen a döntetlen is belefért. „Végig nagyon jól játszottunk, úgyhogy büszke vagyok fiaimra – mondta Aleksandar Dimitrov tréner. – Úgy érzem, teljesen mindegy, mely csapatokkal kerülünk Magyarországon egy csoportba, mert minden gárda nagyon erős lesz.” A 3-as kvartett volt a legkiegyenlítettebbek egyike: Ciprus, Svájc, Grúzia és Izrael is eséllyel pályázott a kvalifikációra. Az izraeliek voltak a legösszeszedettebbek, mind a három meccsüket nyerték, s egyetlen gólt sem kaptak. A fiatalok ezzel történelmet írtak, ugyanis a közel-keleti ország csapata még soha nem vett részt ebben a korosztályban kontinenstornán. A 4. csoportban a magyarok alighanem Törökországnak szurkoltak, hiszen nemrég 5-2-re nyertek ellenük a Pancho Arénában, ám a szerbektől nem hivatalos mérkőzésen vereséget szenvedtek. A két gárda döntetlent játszott egymással az első fordulóban – a szerbek a 96.(!) percben egyenlítettek -, így sejteni lehetett, hogy a gólkülönbség dönthet a végén. Így is lett, a címvédő Szerbia ebben jobb volt vetélytársánál. „Megérdemelten leszünk ott a döntőben – fejtette ki Veljko Paunović tréner. – Egyértelmű, hogy a törökök elleni egyenlítés volt a kulcsmomentum, utána viszonylag könnyű dolgunk volt. Célunk nem lehet más Magyarországon, minthogy megvédjük címünket.”
Németország
Németország
Ehhez azért a mieinken kívül a németeknek is lesz egy-két szava, akik az úgynevezett halálcsoportot nyerték meg. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy a csoportdöntőt a spanyolok ellen vívták, de a dán válogatott sem tartozik Európa legrosszabbjai közé. Az északiak azonban egyik gárdát sem tudták megszorongatni, így csoportdöntőre kerülhetett sor az utolsó körben, melyet a németek hátrányból fordítva nyertek meg 3-1-re. „Óriási dolog, hogy ennek borzasztóan kemény csoportnak az élén végeztünk – így a németek trénere, Marcus Sors – Szervezetten, fegyelmezetten és az első pillanattól az utolsóig maximális hőfokon égve nyerhettünk a spanyolok ellen. A három mérkőzésünk alapján bátran állíthatom, hogy megérdemeltük a továbbjutást.” A németek ezzel az egyik, ha nem a legnagyobb favoritként érkeznek hazánkba. Esélyesek a portugálok is, akik hibátlanul nyerték azt a csoportot, amelyikben a belgák és a görögök is ott voltak. A luzitánok a belgák ellen hihetetlen izgalmak közepette, kézgólos hátrányból fordítva, 3-2-es győzelmet arattak - ezzel el is dőlt a továbbjutás kérdése. „A szünetben mondtam a srácoknak, hogy nem baj, ha kikapunk, csak hozzuk végre azt a játékot, amire képesek vagyunk – árulta el Hélio Sousa szövetségi edző. – Szerencsére mindenki felébredt, letámadtunk, ahogy szoktunk. Nagy csapatot tudtunk megverni.” A 6. csoportban Ausztria és Oroszország érkezett száz százalékosan az utolsó fordulóba a romániai tornán. Meccsükön viszont gól nem született, így 8-1-es gólkülönbségükkel a sógorok szereztek meg a jogot az Eb-indulásra. A mezőny tehát teljes, közülük sorsolnak ki két négyes csoportot június 19-én, Felcsúton. A magyar válogatott rendezőként biztosan az A jelű kvartett első helyére került. A két csoport első három helyezettje kvalifikálja magát a jövő évi, új-zélandi U20-as világbajnokságra. Az U19-es Eb mezőnye: Magyarország (rendező), Ausztria, Bulgária, Szerbia, Ukrajna, Németország, Portugália, Izrael.