UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2014-06-11 20:34

Sukoróról Nandzsingba

Homonnai Luca, Mozgi Milán és Koleszár Zoltán – ők a boldog győztesek, akik a Sukorón rendezett kajak-kenu ifjúsági olimpiai válogatón a legjobbnak bizonyultak, és ezzel kiharcolták a nandzsingi indulás jogát.

reb Fullasztó meleg, a levegő áll, szél csak néha jár – ezt az időjárást még vízparton sem könnyű elviselni, hát még, ha lapátolni kell. Márpedig az 1997-98-as születésű kajakosok és kenusok nem pihenni utaztak Sukoróra. A Velencei-tó hűs habjait legfeljebb a hajójuk alatt érezhették, egyébként tikkasztó meleg fogadta a május eleji ifjúsági rangsorolón legjobbnak bizonyuló versenyzőket, akik a nandzsingi kvóta reményében szálltak hajóba.
homonnai_luca_fb
homonnai_luca_fb
A kajakosok 24-24-en, a fiú kenusok 16-an, egyenes kieséses rendszerben veselkedtek neki a kimondottan a játékok szisztémájára emlékeztető, speciálisan a válogatóra kialakított nyolcas pályán. A rangsorolón még a hagyományos 500 méteren vetélkedtek, ezúttal viszont már jóval nagyobb szerep jutott az ügyességnek, technikának. Ennek ellenére a három versenyben csak egy esetben tért el a győztes személye a szolnoki rangsoroló eredményétől. A fiú kajakosok között a Tokaij Vízisport Klub fiatalja, Mozgi Milán nyert (akkor Nádas Bence ért elsőnek a célba, de ő Sukorón nem indult), míg a lányoknál  a Graboplast Győri Vízisport Egyesület versenyzője, Homonnai Luca. A fiú kenu volt a kakukktojás, az előzetesen ugyancsak esélyesnek tartott Koleszár Zoltán (Atomerőmű Sportegyesület) örülhetett. Igaz, alaposan meg kellett dolgoznia érte, ugyanis elsőre holtversennyel ért véget a döntő. – Az látszott, kenuban a különleges pályán sokkal nehezebb a kormányzás, többet számít az ügyesség – számolt be a válogatóról honlapunknak Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző. – Az időjárás kemény volt, ugyanakkor akarva sem választhattunk volna jobb napot a versenyre. Állt a levegő, nagyon meleg volt, alig járt szél, ez pedig nagyon hasonlít a majd Kínában is tapasztalható körülményekhez. Így aztán tényleg jól tudtuk szimulálni, mi vár Nandzsingban a fiatalokra. A három győztes ugyanis elnyerte a játékokon való indulási jogot. Az elnökségi döntés még hátravan, de ha csak sérülés vagy más gond nem jön közbe, ők utaznak. Mivel a versenyt viszonylag későn, augusztusban rendezik, nincs kizárva, hogy addig még a korosztályos Európa- vagy világbajnokságon is rajtgépbe állnak a kvótát szerzők. Homonnai például K1 1000-en megnyerte a hétvégi válogatót, Mozgi viszont éppen a sukorói megmérettetésre készülve el sem indult Szegeden. Koleszár pedig már csütörtökön utazik Hüttnerékkel a maratoni Eb-re. A lecke mindenesetre fel van adva a három ifjúsági olimpikonnak: négy évvel ezelőtt Szingapúrban az azóta már a felnőttválogatottban is bizonyító Farkasdi Ramóna és Tótka Sándor is aranyérmes lett.