UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-06-12 11:07

Cselló helyett kézimunka

Még csak tizenöt éves múlt Pásztor Noémi, de már otthonoson mozog a nála idősebbek között is. A Nemzeti Kézilabda Akadémia játékosa jó évet zárt – azaz, még koránt sincs vége: az ifjúsági válogatottban is számításba vették, talán még a vb-n is szerepelhet.

reb Noha a bajnokságok már befejeződtek, javában pattog a labda Balatonalmádiban. Ahogyan a szövetségi edző, s egyben a korosztály akadémiai trénereinek egyike, Bohus Beáta mondja, „legkisebb” válogatottként a serdülők alkalmazkodtak az ifjúsági és junior rájátszáshoz. Most viszont van idő közösen, edzéssel feltölteni az elemeket.
pasztor_noemi_cseh_petere
pasztor_noemi_cseh_petere
A pályán ott van a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapatával remek évet záró Pásztor Noémi is. A NEKA-n a 35 serdülőkorú lányt két csapatba osztva versenyeztették az idén: az egyik fele korosztályában, a másik eggyel feljebb, az ifjúságiak között játszotta végig a bajnoki szezont. A csapatkapitány Pásztor az utóbbiak táborát erősítette: gólerős játékának (23 meccsen 77 találat) is köszönhetően az akár két-három évvel idősebbek ellen a hatodik helyen végzett az együttes. A beállós azonban nemcsak köztük, hanem a serdülőben is szerepet kapott: a kecskeméti hatos döntőn átlagban ötször talált be mérkőzésenként. Nem utolsósorban neki köszönhetően lett veretlenül első az akadémia csapata. Ehhez Mocsai Lajos főigazgató külön is gratulált, hiszen ez a balatonboglári intézmény első országos bajnoki címe. – Kicsit furcsa volt, az idén jóval kevesebb meccset játszottam, mint tavaly, de talán jobban tudtam koncentrálni – mondta a szombathelyi fiatal. – Nagyon örültünk a bajnoki címnek, mert a Ferencváros elleni döntetlen után sok góllal kellett győznünk, és ez sikerült. Pásztornak a meccsterhelésen kívül az idősebbek közötti játék sem okozott nehézséget. Szombathelyen egy éve gyakran még a juniorban is szerepeltették, az ifjúságiban pedig állandóan, így aztán hozzászokott a „mély vízhez”. Az edzője még így is úgy látja, rengeteget fejlődött a szezonban. A sokoldalú lány korábban csellózott, amellyel szintén komoly ambíciói voltak, ám a kézilabda mellett döntött, így azt ebben az évben abbahagyta (igaz, nem végleg). Bohus kiemeli elszántságát és céltudatosságát: az erős iskolából érkező Pásztor továbbra is jó tanuló, megállja a helyét csapatkapitányként, ráadásul év közben tizenkét kilót fogyott, hogy fizikuma még ideálisabb legyen a játékra. – Több helyre is hívtak etavaly, de úgy ítéltem meg, hogy az akadémia lehet jó választás. Először nehéz volt, mert távol voltam az otthonomtól. Meg kellett szokni a napi két edzést, és azt, hogy a válogatott edzőtáborokkal ellentétben itt nem pihenés, hanem tanulás vár ránk a köztes időben. A sok mozgás miatt szinte mindenkinek, így nekem is kellett a több kalória, ami aztán félévkor meg is látszott rajtam. De később sok mindentől lemondtam, ami nem fájt különösebben. Még a csoki sem hiányzott.
bohus_bea_cseh_peter
bohus_bea_cseh_peter
Úgy érzi, miképpen társai, ő is megtalálta mára a ritmust, hogyan ossza be az erejét és az idejét tanulásra, edzésre és a különböző szabadidős programokra. Itt jegyzi meg Bohus: azért is örül a bajnoki címnek, mert a siker visszaigazolás egyben, hogy igenis megéri tudatosnak lenni. Amikor nincs meccs vagy valamilyen torna, a hét végén hazamennek a gyerekek. Pásztor jól érzi magát Balatonbogláron, azért is, mert az edzéseken senki nem úgy megy fel a pályára, hogy „na jó, csináljunk valamit”. Mindenki a maximumot adja ki magából, hogy jobb legyen, sikereket érjen el. A csapat jó teljesítménye mellett Pásztoré is kiemelkedik. Nem véletlen, hogy a sérüléstől sokszorosan sújtott, világbajnokságra készülő ifjúsági válogatottban (itt írtunk bővebben róluk) is számításba vették. Azt még nem tudni, szerepel-e a vb-n: egyelőre a huszonnégyes keret tagja, és külön edzésprogramot kapott a szövetségi edzőtől, Kiss Szilárdtól. Ez plusz futást és erősítést jelent. – Igaz, hogy az idősebbek között megszoktam már a játékot, de a válogatott kicsit más. Volt bennem némi félsz, milyen lesz, mert nem ismertem a társaságot. Pásztor Noémi két éve még annak örült, hogy behívták a régióválogatottba. Ma már egészen mások a céljai.