UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-15 09:36

Nem állnak csehül

Küzdenek a világbajnokságra készülő U17-es leány kosárlabda-válogatott tagjai Kecskeméten: a többség a klubokban megszokott játékról való átállással, a pontgyáros Studer Ágnes pedig betegségével.

reb A hét elején kezdte meg a közös felkészülést az U17-es leányválogatott Kecskeméten. Az együttes nagy cél eléréséért dolgozik: június 28-án Csehországban kezdődik a korosztályos kosárlabda-világbajnokság, s  a gárda a csoportból való továbbjutással talán nem is elégedne meg, a tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon és – az elmúlt évek egyik legnagyobb utánpótlássikerét aratva – Európa-bajnokságon is bronzérmes garnitúra többről álmodik.
U17_spanyol_tura01
U17_spanyol_tura01
A torna rajtja közeledik, így a lányok erőnléti munkát már nem végeznek, az edzők a taktikai és technikai gyakorlásokra helyezik a hangsúlyt. Ennek ellenére a hajtós tréningek és az ezzel párosuló szellemi munka alaposan kifárasztotta a kosarasokat a hét utolsó, szombati edzésére. – Először is tisztáztuk, mit várok el védekezésben és támadásban – számol be honlapunknak a szövetségi edző, Mészárosné Kovács Andrea. – Egyelőre érezhető, hogy nem megy könnyen a váltás a klubokban megszokott játékról az itt elvártra. A folyamatos gondolkodás, hogy akkor most mi is következik, lassítja a játékot. Szerencsére a csapat magjával három éve együtt dolgozom, ráadásul a legjobbak vannak itt, így gyorsan egymásra hangolódnak. A szakember a csapat nagy erősségének tartja, hogy többen is képesek kiemelkedő teljesítményre. Ez már csak azért is fontos, mert a glóbusz legjobbjai ellen nem elég, ha egy-két játékoson múlik minden. Ennél a csapatnál mindig van három-négy ember, aki kosarat dob: a külső posztokon egyértelműen, de egyre inkább centerben is. A meghatározó játékosok egyike lehetne Studer Ágnes is, aki tavaly húzóember volt a válogatottban, az idén a juniordöntőben remekelt, a kadetfináléban viszont már hiányzott (ami meg is látszott csapata eredményein). Az AKSC Szekszárd játékosa az edzőtábor előtt sem tudott gyakorolni, mononukleózissal küzdött, a héten is többször pihenőt kapott. Mészárosné úgy számol, a vb-re fel lehet építeni a fiatalt, aki maga is nagyon elszántan edz, ám ezúttal elsősorban nem tőle kell várni a kosarakat. Ahogy a csapatnak, így neki sem lesz már sok ideje. Még néhány közös gyakorlás vár rájuk Kecskeméten, aztán 19-étől már felkészülési tornán szerepelnek Olaszországban. Utána két edzésre jut idő Budapesten, majd indulnak az eredeti helyszín Szlovákia helyett Csehországba, ahol a házigazdák mellett Kanada és Dél-Korea vár rájuk.