UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-06-16 10:48

Besic és Messi

Találós kérdés. Világbajnoki csoportmeccsen a legtöbbet futotta és csapatában a legtöbb pontos passzt adta. Melyik bajnokságban szerepel? Hát persze, hogy a magyar NB I-ben!

Nagy-Pál Tamás Az egész ország izgalommal várta a vasárnap éjféli Argentína–Bosznia-Hercegovina világbajnoki csoportmérkőzést. Kivételesen azonban nem a négyszeres aranylabdás Lionel Messi, hanem az FTC-ben játszó, 21 éves Muhamed Besic miatt. A védőként és középpályásként is bevethető tehetség kisebb meglepetésre került a világbajnoki keretbe, de a felkészülési mérkőzéseken olyan teljesítményt nyújtott, hogy bejátszotta magát a kezdőcsapatba.
Muhamed Besic1
Muhamed Besic1
Safet Susic szövetségi kapitány még a seregszemle előtt úgy nyilatkozott az NB I egyetlen résztvevőjéről, hogy feladata Messi megállítása lesz, majd picit módosított ezen, mert szerinte kár lenne erre az egyetlen dologra feláldozni kvalitásait. Nem is a védelemben kapott szerepet, hanem a középpályán, de a kis argentinnal így is többször találkozott. Nyilván mindenki tisztában van már vele, hogy a meccs nagy részében félgőzzel játszó dél-amerikaiak 2-1-es győzelmet arattak a vb-újonc ellen. Szégyent azonban nem vallottak az európaiak, hiszen még az egy pont megszerzésére is volt esélyük. És ebben Besicnek is nagy része volt. Vakok persze nem vagyunk: egyértelmű, hogy Messi éppen őt lefutva szerezte meg csapata győztes gólját. De kevés olyan labdarúgót tudnánk megnevezni a földkerekségen, aki képes akár csak követni is az argentint, amikor a 16-os előtt felgyorsít, és megtolja a labdát. A FIFA hivatalos adatbázisát böngészve pedig meg kell állapítani: Besic remek teljesítményt nyújtott, csapata és az egész mezőny egyik legjobbja volt. Kezdjük azzal, hogy a pályára lépő játékosok közül a Fradi-légiós futotta a legtöbbet. Akármilyen hihetetlen is, de tényleg a magyar élvonalban pallérozódó fiatal volt az, aki 11739 méterrel a legtöbbet robotolta a találkozón. Ez majdnem három kilométerrel több, mint amennyi Messinek jött össze. Így érthetőbb, miért is hagyhatta ott bosnyák ellenfelét, hiszen csapata minőségéből adódóan sokkal gazdaságosabban oszthatta be erejét. Az is igaz persze, hogy a Messire jellemző, nagy indulósebesség (robbanékonyság) nagyrészt független a futás mennyiségétől. Besic végsebességében is kiemelkedett, amely 31.2 km/h volt. Csupán egyetlen játékos győzte le ebben a mutatóban, az argentinok védője, Marcos Rojo. De ha még ez sem lenne elég: az első világbajnoki mérkőzésén távoli lövésekre is nagyon bátran vállalkozó középpályásnak 44 sikeres passza volt, ami 92 százalékos pontosságot, illetve csapata képzeletbeli dobogójának első helyét jelenti, de az egész mezőnyben is második lett! Az NB I-et a vébé után nagy valószínűség szerint elhagyó bekk nemcsak a statisztika, hanem a bosnyák szakemberek szerint is remekül teljesített, szinten minden médiumban foglalkoznak vele. Picit talán mi is büszkék lehetünk tehát, hiszen bár az ehhez szükséges alapokat közel sem itthon, hanem Hamburgban szedte össze, mégiscsak Magyarországon pallérozódott – hasonlóan jó teljesítménnyel – az elmúlt szezonban, és nálunk tudta szinten tartani a képességeit. Ezzel a játékkal pedig biztosította helyét a következő két csoportmeccsre is a kezdő tizenegyben. És a csapat vasárnap éjszakai játékát látva egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Nigéria és Irán ellen akár a 16 közé jutást is kivívhatja a négymilliós ország válogatottja.