UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-18 17:26

Védekezz, védekezz!

Második helyen zárta Bosznia-Hercegovinában a felkészülési tornát az U20-as férfiválogatott. A torna legértékesebb játékosa a magyar Perl Zoltán lett, akivel Váradi Attila kapitány is elégedett. A július 8-i Eb-rajtig viszont van még mit tenni.

Jegesy András Körülbelül a tervezett programja felénél tart a július 8-20. között Krétán rendezendő U20-as Európa-bajnokságra készülő férfiválogatott (kiemelt képünkön, forrás: vaol.hu). Legutóbb június 13-14-én, Banja Lukában játszott mérkőzéseket Váradi Attila csapata, aminek nemcsak az eredmény, vagy a mutatott játék miatt örülhetett, hanem már annak is, hogy egyáltalán elutazhattak.
varadi_attila
varadi_attila
„Eredetileg szabadon hagytuk azt a hétvégét, mivel nem akartuk, hogy klubeseményekkel ütközzön a válogatott felkészülése. Erre a tornára eredetileg a Vasast hívták meg, ám ők nem tudták vállalni a részvételt, nekünk viszont kapóra jött.  Igyekeztem mind a tizenöt velünk utazó játékosnak körülbelül ugyanannyi játéklehetőséget adni.” Így sem lehet elégedetlen a mester. Háromból kétszer is nagy fölénnyel aratott sikert a csapat a KK Radivoj Korac és az SKK Student felett, és mindössze négy ponttal kapott ki a belgrádi KK „FMP” együttesétől. Váradi Attila szerint nem a győzelmek számát, vagy a dobott pontokat kell nézni, mert minden siker alapja a védekezés. „A cél az volt, hogy hatvan pont alatt tartsuk az ellenfeleinket, ami bár a belgrádiak ellen nem sikerült, a 64 kapott pont sem tragikusan sok. Még formálódó csapatunk van, éppen ezért a tornán leginkább arra voltam kíváncsi, melyik formációban vagyunk a legütőképesebbek, illetve, hogyan tudják visszaadni a játékosok az edzéseken gyakoroltakat. Az, hogy ezek a csapatok nem gázoltak át rajtunk, mindenképpen pozitív, amiért az egész csapatot dicséret illet.”
perl_zoltan
perl_zoltan
Perl Zoltánt pedig a torna rendezői részesítették egyfajta külön jutalomban, ugyanis a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat neki ítélték a szakemberek. A kapitány szerint kiemelkedő a különféle játékhelyzetek kezelésében, bár az első mérkőzésen kicsit meglátszott rajta, hogy az érettségi miatt nem tudott csak a kosárlabdára koncentrálni az utóbbi időben. Ezzel együtt később neki is sikerült felvennie a ritmust, és az elkövetkező három hétben még neki is lesz lehetősége csiszolódnia. Váradi Attila fontosnak tartja, hogy a keretbe kerülésért folyó verseny ne nyomja rá a bélyegét a hangulatra. „Nem egyszerű úgy készülni, hogy nemcsak az ellenfelekkel, hanem a csapattársakkal is meg kell küzdened. Ilyenkor könnyen görcsössé válhat az ember. Azon dolgozunk, hogy ne így legyen. Szerencsére, kellemes hangulatban készülünk. Jelenleg tizennyolcan vannak a keretben, de van pár sérültünk, illetve Dagdelen Attila Jacksonville-ből tért haza nemrég. Megnézzük még a csatlakozókat is, majd az Európa-bajnokság előtt szűkítjük tizenkét fősre a keretet.” Addig még azonban több edzés és mérkőzés is sorra kerül. Ezen a héten Szombathelyen edzőtáborozik a válogatott, majd szombaton Ausztriában az osztrák U20-as válogatottal játszik, egy héttel később pedig Olaszországban szerepel újabb felkészülési tornán. Váradi Attila a velencei három találkozóra már – a sérülés esetén beugrani kész tartalékokkal együtt – a tizenöt fős Eb-keretét vinné. „A szlovéneket már ismerjük, júniusban játszottunk velük (70-63 lett oda – A szerk.). A finnek sokat fejlődtek az utóbbi időben, a házigazdák pedig a kosárlabda élmezőnyébe tartoznak. Mindhárom erős csapat, fizikailag és taktikailag is, úgyhogy a torna kiváló lakmuszpapír lesz közvetlenül az Eb előtt.”