UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-20 15:23

Ifjúsági olimpia, jutalomból

A 3x3-as szakág fejlődésének jutalmaként indulhat két magyar csapat is a nandzsingi ifjúsági olimpián. A késő nyári időpont ellenére a játékosok lelkesek, a szakvezetés pedig próbálja nem túlfeszíteni őket.

reb Nagyjából másfél héttel ezelőtt honlapunk is beszámolt arról, hogy a nemzetközi szövetség, a FIBA szinte utolsó pillanatban érkezett értesítése szerint leány- és fiúcsapat is pályára léphet az augusztus 16-án kezdődő nandzsingi ifjúsági olimpián. Míg a legtöbb sportágnak hosszú hónapjai voltak dönteni az indulókról, a kosárlabda-szövetséget abszolút meglepetésként érte már a szereplés lehetősége is. Nem volt idejük tétlenkedni, ezért aztán a Magyar Olimpiai Bizottsággal történő egyeztetés után (a MOB teremt meg minden lehetőséget az induláshoz) a héten a csapatokat is kijelölték. Mindkét együttes felkészülését Mészáros Lajos felügyeli a két szakág vezetőjének, Károlyi Andreának (lányok) és Szarvas Gábornak (fiúk) bevonásával.
meszaros_lajos_bukmsk.hu
meszaros_lajos_bukmsk.hu
– Korábban nem kaptunk indulási jogot, viszont a háromszor hármas szakágban az európai ranglista hatodik helyén áll Magyarország, ezért az utolsó pillanatban megleptek minket a lehetőséggel – tisztázza a helyzetet a férfiválogatott korábbi szakmai igazgatója. – Gyakorlatilag a szakág hazai fejlődését jutalmazták. Nem volt egyszerű megtalálni az ideális csapatot. A helyzetet egyrészt nehezítette, hogy az érintett korosztály legjobbjai az U18-as B-divíziós Európa-bajnokságra készülnek, a lányok között olyan is van, aki az U17-es világbajnokságon is szerepelhet. Ráadásul a hagyományos kosárlabdához képest a játék sajátossága, hogy összemosódnak a posztok, fontos volt, hogy minél sokoldalúbb kosárlabdázókat találjanak. Szigorú szabályoknak is meg kellett felelni: ezek egyike, hogy tavaly április elsejétől idén június 8-ig az érintetteknek két 3x3-as tornán kellett részt venniük. A szakágvezetőkkel egyeztetve jelölték ki a csapatokat. A fiúk négyesét a Horváth Kristóf István, Kis Attila Raul, Major Gergely, Mike János alkotja, a leányokét pedig Aho Nina Daniella, Nagy Dorottya, Tóth Timea, Simon Cintia. Az egyértelmű, hogy az amúgy világversenyekre készülő játékosok megfelelő fizikai állapotban érkeznek Nandzsingba. Ugyanakkor Mészárosék tudják, óvatosan kell összeállítani a felkészülési tervet, mert nem akarják kizsigerelni a fiatalokat. Mindenesetre a játékosok lelkesek, a klubjuk pedig partner abban, hogy a felkészülésből, és akár a meccsekről is, három hétig nélkülözzék őket. Mészáros úgy látja, a nandzsingi szereplés mindenkinek siker és dicsőség. Augusztus közepén-végén pedig eldől, mennyire tudnak élni a lehetőséggel. (Főoldali fotónk illusztráció, forrás: Kovács Anikó, MOB)