UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-06-20 10:00

A kulcs az alázat

A korábbi szövetségi kapitány, Skaliczky László szerint a jelenlegi junior-férfiválogatottból idővel többen is meghatározó egyéniségek lehetnek a felnőttek között. De ahhoz három-négy évre van szükség.

reb A hét végén blamázs érte a férfi kézilabda-válogatottat: a világbajnoki selejtezőpárharc első mérkőzésén ugyan 25-22-re győzött Veszprémben, ám a vasárnapi, velenjei visszavágón elrontott hajrával – hátrával... – 32-26-os vereséget szenvedett. Ezzel eldőlt, a gárda nem indulhat a 2015-ös katari világbajnokságon, amelyről az olimpiára lehetett volna kvalifikálni. Ha nem sikerül kivívni az Európa-bajnoki részvételt, Rio végleg elúszik.
kezilabda_skaliczki_laszlo_mezokovasd
kezilabda_skaliczki_laszlo_mezokovasd
Tekintettel arra, hogy volt olyan kulcsjátékos, aki úgy nyilatkozott, az ő idejük lejárt, kíváncsiak voltunk, milyen irányban indulhat el a felnőttválogatott. Úgy látjuk, a fiatalítás lehet az út, kérdés, vannak-e maguknak helyet követelő tehetségek. A válaszadáshoz Skaliczky László korábbi férfikapitányt hívtuk segítségül. A Mezőkövesd jelenlegi trénere – hasonlóan a kézilabdás társadalom nagy részéhez – elkeserítőnek tartja a vereséget. Ugyanakkor úgy látja, kora alapján a válogatott magja együtt maradhat a 2016-os olimpiáig. Kapitánysága idején, a 2004-es athéni játékok után került hasonló helyzetbe, amikor többen is a visszavonulás mellett döntöttek. Szerinte lényeges, hogy már ősszel elkezdődjön a fiatalok beillesztése a válogatottba. Ha kezdetben még nem is kulcsszerepben, de utat nyitva a későbbi csapatépítésnek. Ugyanis vannak ilyen játékosok. – Fontos volna, hogy a klub és válogatott rendszer egymásra épüljön – kezd bele Skaliczky mester. – Ahhoz, hogy a tizennyolc-húszéves játékosok a válogatottban is meghatározóak tudjanak lenni, szükség van a folyamatosa átvezetésre. A klubokban olyan feladatot kell kapniuk, amivel fokozatosan fejlődhetnek. És persze szükséges a jó menedzselés is: kellő számú nemzetközi meccs, a rutinszerzés jegyében. Úgy látja, a nyári junior Európa-bajnokságra készülő keretből többen is alkalmasak lehetnek arra, hogy később vezető szerepet töltsenek be a felnőttek között. Ligetvári Patrik kimondottan jó adottságokkal rendelkező játékos, Bánhidi Bence ugyancsak sokra viheti. Faluvégi Rudolffal szintén számolni kell. Ha kicsit feljebb lépünk, a huszonegy éves Szöllősi Balázst már most többször számításba vették a válogatottban, de megemlíti a szintén 21 éves Bodó Richárdot is, vagy a tavalyi év legjobb junior játékosának választott Zdolik Bencét is. A kapus Borbély Ádám idővel Mikler Roland méltó társa lehet. Jó megoldásnak tartja, hogy a Balatonfüred idén is fiatalokra építette csapatát (és szerzett vele bronzérmet), valamint hasonló útra lép a Tatabánya is. Ugyanakkor a válogatottban szükség van rutinos játékosokra, aki kovászként működnek közre a sikerekben. Szerinte a jelenlegi junioroknak három-négy év múlva kellene meghatározónak lenniük a felnőttválogatottban.
faluvegi_rudolf02
faluvegi_rudolf02
Kulcskérdés azonban az alázat: hogy a legnagyobb szerénységgel és összpontosítással végezzék el a nekik szabott feladatok. Hosszú út vezet nemzetközi mezőnybe, márpedig az edzők mellett ezt a játékosoknak is türelmesen kell végigjárniuk. A fejlődést segíti a szerinte is jónak tartott intézkedés, hogy a juniorválogatott idén az NB I-ben vitézkedett – nem is rosszul, tizedik helyen zárta az alapszakaszt. A korábbi kapitány azt is üdvösnek tartja, hogy a férfimezőnyben megszűnik a juniorbajnokság. – Tizennnyolc-tizenkilenc éves játékosoknak már meg kell állniuk a helyüket a felnőttek között. Jó értelemben véve: ne butítsuk már le őket ennyire. A svéd első osztályban például csupa fiatal szerepel. Azt látom, sokszor itthon nem vállalják fel a döntéshelyzeteket, pedig ebben a korban kell megtanulni alkalmazkodni a gyorsabb játékhoz, a nagyobb téthez. Azt ne felejtsük el, csak annyit lehet kivenni, amennyit beleteszünk. Hiába nyújtja maximumát a kézilabdázó, ha korábban nem tanítottak meg neki mindent. Bár Skaliczky elvárja, hogy a játékosok a klubjukban mrá fiatalon helytálljanak, az utánpótlás-világversenyeket más szemüvegen keresztül kell szemlélni. A jelenlegi junior-férfiválogatott tavasszal, a horvátokat legyőzve bravúrral harcolta ki az Eb-részvételi jogot, de az augusztusi, hazai rendezésű U19-es világbajnokságon a sokak számára csalódást keltő tizedik helyen végeztek. Sokan temették is a generációt. – Az utánpótlás-korosztályokban a verseny csak eszköz, nem cél. Ilyen fiatalon nem egyszerű feldolgozni az élményeket, márpedig tavaly abból nekik sok jutott. A fokozott médiafigyelem, az elvárás miatt nem tudtak eléggé a lényegre koncentrálni. Azonban ha sikerült hasznosan feldolgozni a tapasztalatokat, szinte mindegy is, mi lett a végeredmény. Aki nem bírja a sorozatterhelést, a taposómalmot, lemorzsolódik. De úgy látom, a juniorválogatottban van potenciál: talán a sikeres Eb-szereplés lökést adhat ahhoz, hogy érdemi szerepük lehessen a felnőtt-válogatottban.