UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-06-27 15:46

Dobogó, szív, egység

Magasra tett lécet készülnek átugrani a női junior kézilabda-válogatott tagjai Horvátországban a szombaton kezdődő világbajnokságon. Az esélyekről, a magyar csapat erősségeiről és a várható ellenfelekről Hajdu János szövetségi edző beszélt.

reb Már csak egyet kell aludni, és rajtol a női junior kézilabda-világbajnokság Horvátországban, amelynek éremesélyesként vág neki a Hajdu János vezette magyar válogatott. A lécet maguknak tették magasra a lányok, amikor egy éve, Dániában a második helyen végeztek az Európa-bajnokságon. Ennek megfelelően nagy volt az egyetértés a keret tagjai között, hogy az idén sem adnák alább dobogónál – erről szóló balatonboglári videóriportunkat itt tekintheti meg. A szövetségi edző, Hajdu János óvatosabban fogalmaz, igaz, a négy közé jutást ő is elérendő célként fogalmazza meg.
toth_gabriella_cseh_peter_mksz
toth_gabriella_cseh_peter_mksz
– Öt hetet készültünk együtt, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Tóth Gabriella, Bíró Blanka és Mészáros Rea a felnőttválogatottal is edzett, többen pedig érettségiztek. Ezek a kitérők hátráltatták a felkészülést, ugyanakkor el kell fogadni: érettségizni, felvételizni muszáj. Ezt is komolyan vettük, előfordult, hogy gerendagyakorlatokat végeztünk a testnevelés-érettségire. Nemcsak a sikeres vizsgák adnak lendületet a keret tagjainak. Az idén többen juniorbajnokok lettek a Békéscsabával, a veszprémi különítmény sikerrel harcolta végig az NB I-et, Sirián Szederke és Korsós Dorina révén még BL-siker is került a bajnoki és kupaarany mellé a képzeletbeli vitrinbe. Ráadásul a nemzetközi mezőnyben is önbizalmat szerezhetett a válogatott: a tavasszal Franciaországban barátságos meccseken legyőzte a házigazdát, itthon pedig egy héttel a vb előtt felkészülési tornán második lett Dánia mögött. A viadal megmutatta, remekül megy az öt plusz egyes védekezés, ugyanakkor az ilyen szisztéma elleni támadás még akadozott, és a hatosfalon is finomítottak az utolsó napokban. A kaproncai csoportmeccseken lesz alkalma tesztelni a társaságnak, mennyire állt össze a játék. A kör végén következik a két legerősebb ellenfél, Svédország és Franciaország,  ám Hajdu tisztában van vele, az odáig vezető úton sem adnak semmit ingyen.
hajdu_janos_mksz
hajdu_janos_mksz
– Japán ellen az első tíz-tizenöt perc vakrepülés lesz, mert keveset tudunk róluk. Az biztos, hogy jól cseleznek, gyorsak, nagyot ugranak, a nyitott védekezést alkalmazzák. Kongó hasonlóan ismeretlen, de felteszem: erős játékosokkal agresszív kézilabdát képvisel. Portugália nem tartozik az európai élmezőnybe. A svédekkel rendszeresen összefutunk a különböző világversenyeken, rendre ki-ki meccset vívunk velük, és általában mi győzünk A franciákat ugyan a felkészülés alatt otthonukban vertük meg, de erős, jó fizikumú válogatott az övék. Fontos volna, minél előrébb végezni, hogy a másik ágról elkerüljük a nehéz ellenfeleket, várhatóan az orosz, román duót. Valóban indokolt az előre gondolkodás: a világ legerősebb gárdáinak egyike az orosz, amely Eb-aranyérmes, és a legutóbbi hat junior vb-ből hármat megnyert. A Magyarországon rendezett 2001-es és a 2003-as eseményen a döntőben éppen a mieink ellen diadalmaskodott.

A legutóbbi hat női junior-vb érmesei:

2001: 1. Oroszország, 2. Magyarország, 3. Németország. 2003: 1. Oroszország, 2. Magyarország, 3. Norvégia. 2005: 1. Oroszország, 2. Norvégia, 3. Dél-Korea. 2008: 1. Németország, 2. Dánia, 3. Dél-Korea. 2010: 1. Norvégia, 2. Oroszország, 3. Montenegró. 2012: 1. Svédország, 2. Franciaország, 3. Magyarország. Persze Hajdu János tanítványait sem kell félteni: jó kapusteljesítménnyel, határozott támadójátékkal, nyitott védekezéssel messze juthatnak. Legfőbb erényük talán az egység: három-négy éve együtt dolgozik a keret, jól ismerik egymást, egy irányba húznak, ráadásul a vagányságért sem mennek a szomszédba. Plusz hajtóerő lehet, hogy a válogatott tagjainak nagy része jövőre már nem juniorkorú, azaz ebben az összetételben most versenyez együtt utoljára a társaság. A magyar válogatott vb-kerete: Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Ferenczi Annamária (Eszterházy KFSC), Szemerey Zsófia (Veszprém Barabás) Jobbszélsők: Májer Krisztina (Fehérvár KC), Lukács Viktória (Siófok KC) Jobbátlövő: Szekerczés Luca (FTC-Rail Cargo Hungaria) Irányítók: Kurucz Ivett (Veszprém Barabás), Tóth Gabriella (Veszprém Barabás) Beállók: Dombi Luca (Békéscsabai Előre NKSE), Mészáros Rea (FTC), Sirián Szederke (Győri ETO) Balátlövők: Bárány Krisztina (Eszterházy KFSC), Gyimesi Kitti (Eszterházy KFSC), Virág Noémi (Vác), Walfisch Mercédesz (Békéscsabai Előre NKSE) Balszélsők: Hajtai Vanessza (Veszprém Barabás), Korsós Dorina (Győri ETO). Szövetségi edző: Hajdu János. A világbajnokság csoportbeosztása: A csoport (Dugo Selo): Norvégia, Dél-Korea, Horvátország, Csehország, Uruguay, Kazahsztán. B csoport (Zágráb): Dánia, Hollandia, Németország, Angola, Szerbia, Argentína. C csoport (Kapronca): Magyarország, Franciaország, Svédország, Japán, Kongói DK, Portugália. D csoport (Csáktornya): Oroszország, Románia, Szlovénia, Brazília, Kína, Tunézia. A magyar csapat csoportmérkőzései: Június 28. 16.15: Japán Június 29. 18.15:  Kongói DK Július 1. 16:  Portugália Július 3. 18.15:  Svédország Július 5. 20.45:  Franciaország