UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-27 10:15

Lesz-e érem a kosárban?

Sokkolta, de nem törte meg az U17-es leány kosárlabda-válogatottat, hogy szívrendellenesség miatt egyik társuk közvetlenül a vb-rajt előtt vált ki. Merész célokat szövögetnek, reálisnak azonban a legjobb nyolc közé jutás tetszik.

reb Az utolsó pillanatban komoly egészségügyi probléma miatt változott az U17-es leányválogatott kerete, amely csütörtökön utazott el a csehországi Klatovyba a korosztályos világbajnokságra. Szerdán az ifjúsági olimpia miatt kötelező orvosi vizsgálaton vett részt Aho Nina Daniella, Nagy Dorottya és Tóth Tímea is. Azonban Tóth innen nem a csapathoz tért vissza, hanem még aznap este kórházba került, mert az EKG veleszületett szívrendellenességet mutatott ki. Ahogyan arról honlapunk hírt adott, szívritmuszavar miatt csütörtök reggel katéteres műtéten esett át.
U17_spanyol_tura01
U17_spanyol_tura01
– Mindenkit sokkolt Timi kiválása – érzékeltette a válogatott reakcióját a technikai vezető, Sándor Ádám. – Az orvos elmondta, ezt a betegséget néha kimutatja a vizsgálat, néha nem. Szerencsére most fény derült a bajra, meg is műtötték a sportolót. Már beszéltünk vele, jól is van, az a fontos, hogy rendbe jöjjön. Álmaink netovábbja, hogy az U18-as Európa-bajnokságon ismét szerepelhessen. Egyelőre azonban – Tóth helyett a győri László Borókával a fedélzeten – a lányok és a szakvezetés is az U17-es eseményre próbál koncentrálni. Mindenkinek ez lesz élete első vb-je, ennek megfelelően nagyon várják már a szombati kezdést Kanada ellen. – Első ellenfelünkről alig van információnk – kezdi a riválismustrát Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző. – Fotók alapján úgy látszik, fizikailag erős csapat játszik ellenünk a nyitányon. Nagyon fontos lenne a jó rajt, persze a továbbjutás miatt is. Csehországot már sokkal jobban ismerjük. Az U16-os Eb másodikja akkor is kemény dió lett volna, ha az eredetileg kijelölt helyszínen, Szlovákiában rendezik a vb-t. A hazai környezet viszont méginkább kedvez nekik. Nem érdemes abban reménykedni, hogy nyomja a csapatukat a tét, inkább feldobja őket a hazai pálya. Dél-Korea ismeretlen számunkra, várhatóan az ázsiaiakra jellemző játékot hozzák: alacsonyak, gyorsak, jól dobnak. Június hetedike óta gyakorol együtt a magyar együttes, amely egy héttel a rajt előtt Olaszországban, felkészülési tornán mérte fel, hol tart. Az edző elégedett volt a látottakkal, igaz, javítanivalót is talált. Korábban azt nyilatkozta honlapunknak, hogy a csapat erénye a kiszámíthatatlanság, azaz, nem csak egy-két ember képes pontjaival hátán vinni az együttest. Ez továbbra is igaz, ugyanakkor Olaszországban még látszottak védekezési problémák, illetve a támadásban lassúak, körülményesek a passzok. Mindezen néhány nap alatt nehéz javítani, ezért a világbajnokság előtt jellemzően a jól működő elemeket gyakorolták, a többit pedig csiszolták, amennyire csak lehetett. A játékosok mindenesetre eltökéltek, egészen nagyratörő álmokat szövögetnek, akár a négy közé jutást. A kapitány egy fokkal realistább, de a legjobb nyolcba kerülést ő is kitűzte célként. Azért is, mert a torna sajátos lebonyolításából fakadóan párhuzamosan rendezik az 1-8. és a 9-16. helyért zajló meccseket, így például a kilencedik pozícióért játszva nem láthatnák a döntőt. Márpedig azért dolgoznak, hogy mindenképpen ott legyenek a finálén. A magyar U17-es válogatott kerete a világbajnokságon: Aho Nina Daniella, Böröndy Dominika, Dubei Debóra, Horváth Krisztina, Jankó Flóra, Kiss Virág, Kuttor Enikő, László Boróka, Nagy Dorottya,  Solymosi Noémi, Studer Ágnes, Weininger Virág. A magyar csapat csoportmeccsei: Június 28., 20.15: Kanada Június 29., 18.00: Csehország Július 1., 20.15: Dél-Korea