UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-28 23:03

Túlórás siker

Alaposan megdolgozott a magyar  kosárlabda-válogatott a leány U17-es világbajnokság első csoportmeccsén: a rendes játékidőt követő ötperces ráadásban győzött 76-73-ra Kanada ellen – NYILATKOZAT A HELYSZÍNRŐL.

reb A nyolc közé jutás céljával utazott Csehországba az U17-es leányválogatott a korosztályos világbajnokságra, és a Kanada elleni meccs első negyedében úgy is játszott, mint amelyiknek helye van negyeddöntőben. Az életük első vb-jén szereplő lányok ugyan elkövettek egy-két technikai hibát az első csoportmeccsen, ám tetszetős játékot mutattak be. Kanada szerezte meg a vezetést, de a lepattanózásban is jeleskedő center, Kiss Virág a hátán vitte a csapatot, amely Böröndy Dominika triplájával egyenlített. Innentől kezdve Mészárosné Kovács Andrea tanítványai vezettek. A kanadaiaknak összegyűl a csapathiba, és ezért többször is büntetőzhettek a pirosmezesek, valamint Studer Ágnes közvetlenül a vége előtt hárompontossal demoralizálta az ellenfelet. Így aztán a negyed végi dudaszó kilencpontos magyar előnyt rögzített (20-11).
foto_fiba
foto_fiba
A második negyedben Kiss Virág őrizte remek formáját, húsz perc után már tizenegy pontot számlált. Ugyanakkor Kanada valamennyire felzárkózott, a két csapat 32-27-es magyar vezetéssel tért pihenőre. A harmadik negyed kezdetén Bridget Carleton triplája jelezte: a kanadaiak komolyan gondolják a felzárkózást. A 26. percben aztán 40-40-re egyenlítettek. Ebben a periódusban Dubei Debóra játéka tartotta felszínen a csapatot, értékesített büntetőire és hárompontosára nagy szükség volt. Később az alig 16 éves Kiss is eredményes volt a palánk alól, a negyed zárásaként pedig Aho Nina váltott pontokra két büntetőt – ezzel a nagyon szűk előnnyel (50-48) fordultak a csapatok a záró szakaszra. A utolsó negyedben a tét rányomta bélyegét a játékra, kezdetben nehezen estek pontok. Magyar részről Dubei és Kiss vitte a prímet, azonban Kanada Julia Chandler és Carleton révén mindig válaszolni tudott. Kiss két büntetőjével fél perccel a vége előtt vezetett Mészárosné csapata, ám a pálya melletti ideges járkálást nem hagyhatta abba negyven perc után az edző: Lauren Yearwood ráadásra mentette a találkozót. Az ötperces ráadásban fej-fej mellett haladtak a felek, ám a magyar csapat higgadtsága végül aranyat, pontosabban győzelmet ért. A kanadaiak legeredményesebbje Carleton lett, húsz egységgel, míg a magyarok között 18 ponttal Dubei vitte a prímet. A válogatott fontos lépést tett a nyolc közé jutáshoz, azonban vasárnap 18 órakor a házigazda, Dél-Korea ellen az első meccsét megnyerő Csehország vár rá. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző: Jól indult a mérkőzés, az első negyedben kiválóan tartottuk rendkívül jó fizikai adottságokkal rendelkező kanadai lányokat. Az első félidőben kapott huszonhét pont is mutatta a lányaink eltökéltségét. A nagyszünetben ugyan megbeszéltük, hogy gyorsítani kellene támadójátékunkat, de sajnos ez a kanadaiaknak sikerült, és két-három könnyen szerzett kosárral felzárkóztak. Innentől teljesen nyitottá vált a találkozó. A negyedik negyedben próbálkozunk először zónavédekezéssel, ami eleinte hatékony volt. A későbbiekben azonban a kanadai Carleton többször tiszta hárompontos dobáshoz jutva harcolta ki a hosszabbítást. Az utolsó öt percben újabb, utolsó hárompontossal Carleton még borzolta a lelkes magyar szülők idegeit, de lányaink higgadtságát mutatja, hogy magabiztos büntetőzéssel megnyerték a meccset. Sokat kivett a csapatból a késő esti hosszabbításos csata. Ezzel együtt holnap is győzelmi céllal lépünk pályára a cseh csapat ellen. U17-es világbajnokság, Csehország, Klatovy, A csoport Kanada-Magyarország 73-76 (11-20, 16-12, 21-18, 16-14, 9-12) (részletes statisztika ITT) Csehország-Dél-Korea 61-51 (11-14, 15-11, 13-11, 22-15)