UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-06-29 21:49

Bravúrgyőzelem az Eb-ezüstérmes ellen

Hatalmas meglepetésre, újabb hosszabbításos mérkőzésen 88-85-re gyűrte le az U17-es leány kosárlabda-válogatott Csehországot a korosztályos világbajnokság második csoportmeccsén. Csapatunk négy ponttal vezeti az A csoportot. NYILATKOZATTAL A HELYSZÍNRŐL.

reb Nem akármilyen skalpokat gyűjtött be huszonnégy óra leforgása alatt az U17-es leányválogatott Csehországban, a korosztály világbajnokságán. Már a szombati nyitányon forró meccsen hideg fejjel, a hosszabbításban harcolta ki a sikert a legutóbbi U17-es vb bronzérmese, Kanada ellen. Ami pedig vasárnap, a második csoportmeccsen bekövetkezett, arról csak a legmerészebbek mertek még álmodni is. Klatovyban megverni az előző, U16-os Európa-bajnokság ezüstérmesét, a házigazda Csehországot?
mo_cseh
mo_cseh
Mészárosné Kovács Andrea csapata nem ismeri a lehetetlent. Pedig a csehek korábban és kevesebbet is játszottak tegnap, így pihentebben léphettek pályára. Fáradtság azonban nem látszott a magyar fiatalokon: Aho Nina szerezte meg az első pontokat, majd Nagy Dorottya is betalált. Studer Ágnes és Kiss Virág villanásával már 6-2 is volt, azonban Petra Holesínská révén fordítottak a csehek. A magyar időkérés sem segített, 10-0-s periódust produkált az ellenfél. Nagy törte meg a gólcsendet, majd Dubei Debóra is betalált, amit további pontok követtek, így élvezetes első negyed után 26-20-as magyar vezetéssel következett a szünet. Kuttor Enikő kosarával jól indult a második játékrész, újabb villanása, majd Studer kosara után már tíz volt közte. A csehek Julia Reisingerová találataival zárkóztak, ám Weninger Virág mellett Dubei hármassal köszönt be, így a nagyszünetre sikerült öt pontot megőrizni az előnyből. Huszonhét pontjával a meccs legeredményesebb magyarjának bizonyuló Dubei a harmadik szakaszban is büntetőkkel vezette csapatát a nem várt siker felé. Igaz, Reisingerová és Holesínská is mindent megpróbált. A negyedik negyed vége felé egy-két eladott labda, ki nem kényszerített hiba mutatta, több játékperc van a magyar lábakban. A cseheknek sikerült is az egyenlítés, így újabb hosszabbításos végjáték következhetett. Lenka Soukalová két sikeres hazai büntetővel indította a ráadás öt percet, azonban Nagy ugyanilyenekkel egyenlített, Studer pedig kétszer is villant, így néggyel vezetett Mészárosné csapata. Studer a hosszabbításban megállíthatatlan volt, s bár a 8 pontos Reisingerová próbálta tartani a lelket a hazaiakban, amiben Holesínská is segített, a lányok nem hibáztak. Böröndy Dominika ugyan tíz másodperccel a vége előtt kihagyta büntetőit, ez is belefért, mert a csehek nem jutottak helyzetig. A magyar válogatott két meccs után két győzelemmel, négy ponttal vezeti az A csoportot. Hétfőn pihenőnap követezik, kedden pedig Dél-Korea. Mészárosné Kovács Andrea: „Azzal kell kezdenem, hogy rendkívül büszke vagyok a lányokra. Azon kívül, hogy rendkívüli dobóformát produkáltak, egész mérkőzés alatt klasszis játékosokhoz hasonló koncentrációval játszottak. A félelmetes atmoszférát teremtő hazai szurkolótábor hangzavara és a játékvezetők különös ítéletei mintha mindig újabb erőt adtak volna a csapatnak. Ez a mérkőzés mindannyiunk számára emlékezetes marad. Nagyon érezzük, és köszönjük a hazulról felénk áradó biztatást." Leány U17-es világbajnokság, Csehország, Klatovy, A-csoport Magyarország - Csehország 88-85 (26-20, 21.22, 14-12, 15.22, 12-9) Magyarország: STUDER 16/3, AHO 14, DUBEI 27/12, NAGY D. 7, Kiss V. 4. Cs: Böröndy D. 2, KUTTOR 8, WENINGER 8, Solymosi 2, Horváth, Jankó.