UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-01 14:37

Kontra helyett játék

Biztató az U16-os válogatott helyzete az őszi Eb-selejtezők előtt. A kapitány szerint erős kerettel vághat neki a tornának. A Tajti Mátyás fémjelezte gárda Szlovéniában szerepelt felkészülési viadalon.

Nagy-Pál Tamás Szlovéniában járt az őszi Eb-selejtezőre készülő U16-os válogatott, ahol a házigazdákat és az ukránokat is legyőzte, a lengyelektől pedig szoros mérkőzésen vereséget szenvedett. A következő összetartáskor már U17-esként szereplő válogatott szövetségi edzőjével, Belvon Attilával beszélgettünk.
U161
U161
Elmondta, hogy elsősorban nem az eredmény, hanem a mutatott játék volt a fontos a tornán. Pozitívan értékelt: „A csapat sokat lépett előre védekezésben és támadásban is, ami a legfontosabb. Olyan dolgokat tudtunk belevinni a játékba mind egyénileg, mind a csapatjátékban, ami egyértelműen a fejlődésünket mutatja.” A gárda mindhárom mérkőzésen ellenfele fölé nőtt a mezőnyben, ennek ellenére a lengyelek elleni meccs hajrágóllal elment. „Az első hatvan-hetven percben rengeteget birtokoltuk a labdát, a védelem mögé kerültünk többször is, de nem sikerült kihasználni a lehetőségeket. Az utolsó tíz percben a lengyelek mindent egy lapra tettek fel, beszorítottak minket. Nem védekeztünk rosszul, de az egyik lecsorgó labdából gólt kaptunk.” Mint minden vereségnek, ennek is megvan a maga tanulsága. „A kritikus pillanatokban még higgadtabb döntést kell hoznunk. Nem szabad, hogy a játékosokat agyonnyomja az eredménykényszer érzése. Ez természetesen fejben dől el, ami nem egyszerű feladat, de mentálisan picit helyre kell tenni őket. Ez kell ahhoz, hogy a befektetett munkának mindig meglegyen az eredményre. Így erre plusz súlyt helyezünk a továbbiakban. Az jó, hogy az Eb-selejtezők előtt láthattuk ezeket az apróbb hibákat. A csapat jó úton jár, szépen dolgoznak a srácok.” Ha már a tapasztalatok: még tavasszal Spanyolországban járt a gárda, ahol a Barcelona korosztályos alakulatával is megmérkőzhetett, ráadásul biztató, 2-2-es eredménnyel. „Labdabirtoklásban, pozíciós játékban fölénk nőttek a katalánok. Ez annak köszönhető, hogy az edzéseken is erre fektetik a hangsúlyt. Ezt volt szerencsém személyesen is megnézni. De bizonyították a srácok, hogy bennük is megvan ugyanaz a tehetség, ugyanis, amikor felvettük a ritmust, egyenlő partnerek voltunk. Az utolsó periódusra a spanyol edző visszacserélte kezdőjátékosait, hogy eredményt érjen el. Emiatt is büszkék lehetünk. Megvan bennünk is a játéktudás, csak ők ezt a tempót nyolcvan percig bírják, mi pedig korábban belefáradunk. Ez a képzésünkből és a versenyrendszerünkből adódhat.” Adódik a kérdés: a párnapos összetartásokon tudnak-e segíteni a szövetség szakemberei?„Nagyjából tíz százalék plusz tudunk adni, a többi az egyesületekben dől el. A játékosok teljesítményének nagyobb részét a versenyrendszer és a képzés minősége határozza meg. De azért az látszott, hogy ha tudatosan és keményen dolgozunk, akkor a játékosok sokat lépnek előre, és egységesebbek lesznek. Jól funkcionáltak a csapatrészek, a fiúk megtalálták a kapcsolatot egymással. És a legfontosabb: futballoztunk, nem kontrajátékkal értük el az eredményeket, aminek nagyon örültem.”
U162
U162
Belvon elárulta, hogy a két torna alapján egyre inkább körvonalazódik fejében az Eb-selejtező kerete. „Ha mindenki a rendelkezésünkre áll, akkor nagyon erős kerettel vághatunk neki az első szakasznak, ami ennek ellenére nem lesz egyszerű, ismerve az ellenfeleket. Az izraeliekről és a horvátokról is igyekszünk teljes képet kapni, már láttuk is őket. De Eb-selejtezőn mindig más motivációval lépnek pályára a játékosok, mint a felkészülési meccseken. Reális esélyünk van arra, hogy megszerezzük a továbbjutó első két hely valamelyikét.” A szakember név szerint is megemlített néhány játékost. „A kapuban Balogh Péter és Demjén Patrik is maximálisan helytállt. És ki kell emelnem a tengelyünket: Tóth Bence hátul, Tajti Mátyás a középpályán, Bíró Bence pedig a csatársorban nyújtott kiemelkedőt. És mellettük minden meccsen voltak még jó teljesítmények, hárman-négyes is adtak pluszt a csapatjátékhoz. Összességében mindenkivel elégedett vagyok.” A válogatottra augusztusban a Telki-kupa vár, utána pedig Svájccal játszik felkészülési mérkőzést. Előtte azonban még a hazai U19-es Európa-bajnokságon is lesz jelenése.  „Természetesen elmegyünk a meccsekre, egyrészt motivációs okból, másrészt ott a helyünk, hogy szorítsunk. Nagy lehetőség előtt áll Mészöly Géza csapata, és hiszek abban, hogy sikerül szép eredményt elérnie. A két válogatott stílusa hasonlít. Bár minden edző külön egyéniség és vannak dolgok, amiket az egyik fontosabbnak tart, egységesnek kell lenni, mert később bárkihez is kerülnek a fiúk, nem lenne szerencsés, ha teljesen új filozófiával találkoznának.” Belvon idén került a szövetség alkalmazásába, és úgy érzi, hogy az eddig elvégzett munkájára büszke lehet. „Ha az utolsó két tornát nézem, illetve a dánok és a finnek elleni mérkőzést, akkor sokat léptünk előre, ami jó érzéssel tölt el. Látom a játékosokon, hogy valahová eljutottunk, ami mindig örömteli érzés az edzőnek.” Valós képet azonban az októberi selejtező után lehet látni, amikor a horvátok, az izraeliek és a kazahok ellenében kell kivívni a továbbjutást az elitkörbe.