UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-03 20:30

Drámai hajrágyőzelem

Összesen öt percig sem vezetett a magyar válogatott Svédország ellen a junior női kézilabda-világbajnokságon, mégis 21-20-ra nyert. Szombaton Franciaország ellen a csoportelsőség a tét - NYILATKOZATTAL A HELYSZÍNRŐL.

reb A C jelű hatos csütörtöki, első találkozóján született 29-17-es francia siker a Kongói Demokratikus Köztársaság ellen borítékolható volt, ám a második összecsapás kimenetele már jóval bizonytalanabb. A Horvátországban zajló junior női kézilabda-világbajnokság kaproncai csoportkörében a magyar és a svéd válogatott feszült egymásnak. Ha csak az eredményeket nézzük, magyar sikert jósolhattunk, hiszen Hajdu János csapata hibátlan maradt sorrendben Japán, a Kongói DK és Portugália ellen is, míg az északiak egy siker után kikaptak a portugál és francia válogatottól is.
sved_magyar
sved_magyar
Csakhogy két napja a magyar lányok nagyjából negyedórán át mutattak azt, amit tudnak, a szövetségi edző szerint egyetlen meccsen annyi hibát követtek el, amit a teljes világbajnokságon sem lenne szabad. Az első perc más játékot ígért. Öt-egyes nyitott védekezéssel kezdett a pirosmezes csapat, zavaróban Korsós Dorinával. Labdát mégis Tóth Gabriella csent, és robogott végig a pályán - 1-0 ide. Kurucz Ivett középről duplázta meg az előnyt. Rebecka Lindberg Johansson, majd Mikaela Mässing hatalmas találatával azonban egalizáltak a svédek, a szélső Kristin Nordström gólja pedig már a vezetést jelentette. Később 5-3 is lett, Szekerczés Luca a 13. percben szépített, a gólváltások után Tóth bődületes átlövése 6-6-os döntetlent ért. Felváltva estek a gólok, ám elöl a svédek jártak, a magyar lányok pedig nehezen találták a velük szemben mozgó hatosfal ellenszerét. Hajdu mester igyekezett variálni a csapaton, Tóth helyére a békéscsabai Walfisch Mercédesz jött, aki a 24. percben szépen kígyózott be a hatosig (9-9). A remeklő Korsós előnyért indulhatott, de ejtése átszállt a kapu fölött. A vezetést már nem is sikerült megszerezni a szünet előtt, a pihenőre 12-10-es svéd előnnyel vonultak a felek. A második játékrészre érezhetően – ha még nem csépeltük el a jelzőt a labdarúgókkal – harapósabb és koncentráltabb magyar válogatott futott a pályára. Hátul négy-kettes védekezésre állt át a csapat, hogy kifogja a szelet a hatékony svéd átlövők vitorlájából. A korábbi meccsekhez képest jóval népesebb, és továbbra is magyar dominánciájú közönség pedig nagyszerű szurkolással űzte-hajtotta a lányokat. Kurucz és Virág Noémi találatával gyorsan egyenlített is a Hajdu-csapat, csakhogy Joanna Lindvall-Haagren, majd „passzívosan” hosszú támadás végén Amanda Sundberg találatával újra kettővel elhúztak az északiak (14-12). Ellenos Nilsson Aström löketéről nem is szólva... Nem hiába zúgott a "Védekezz, védekezz!"-rigmus a lelátón.
walfisch_mercedesz_u20.info
walfisch_mercedesz_u20.info
A hatástalan támadójátékot látva a szövetségi edző a 40. percben időt kért. Kurucz azon nyomban, Korsós néhány perccel később volt eredményes, így megint csak eggyel vezetett a svéd sereg. Csakhogy amikor ismét lőtávolba került, Virág kétperces büntetést kapott, s csak Szemerey Zsófia bravúrvédésén múlt, hogy Jenny Sodren nem élt a lehetőséggel. Csakhogy következő támadásból már a magyar kapuba zúdított (16-14). Valahogy mindig hiányzott az a pici plusz, amivel sikerült volna az egyenlítés. Egészen az 53. percig, amikor Virág egalizált! Lelki szemeink előtt felrémlett Korsós arca a balatonboglári edzőtáborban, amint elszántan arról beszélt, mennyire jó a csapat hajrája. És tényleg! Walfisch megszerezte a 19. magyar találatot, így az első perc után az ötvennegyedikben ismét vezetett az együttes. Felváltva estek a gólok, és az 60. perc legelején még mindig döntetlen volt az állás. Walfischnak viszont kötélből voltak az idegei, húsz másodperccel a vége előtt, előkészítés után balról ragasztott hatalmas gólt a svéd kapuba. Bár a svédek mindent megtettek, maradt a 21-20, így Hajdu János gárdája szombat este a csoportelsőségért száll harcba a franciákkal. Hajdu János szövetségi edző így értékelt honlapunknak kevéssel a lefújás után: „A védekezéssel elégedett voltam, viszont támadásban, az első félidőben többször is hibáztunk. A svédek a legjobbjukat hozták, két erős csapat küzdött ma. A második félidő elején megpróbáltuk meglepni őket a négy-kettes védekezéssel, amiben benne volt, hogy nem jön be – nem is működött. Viszont a végén a titkos fegyverünk, a hatosfal összeállt. A kapusedzőnk, Bartalos Béla jól lekottázta a svédek lövéseit, így könnyebben védhetett a kapus is. Walfisch Mercédesz új színt hozott a csapatba, Virág Noémi és Kurucz Ivett is jól teljesített. A védekezésünkön sokat segített Mészáros Rea behozatala. Azért csapat a csapat, hogy ne csak hat ember játsszon. Amikor nem kell, nem cserélek, de ma szükség volt rá. Egy góllal nyerni mindig óriási öröm, ebből lehet erőt meríteni a franciák ellen is." Női junior kézilabda-világbajnokság, Kapronca Svédország-Magyarország 20-21 (12-10) Kapronca, játékvezetők: Grillo, Lenci (argentinok). SVÉDORSZÁG: Daglund, Ryde (kapusok), Ahlen 3 (2), Barrogard, Eriksson, Gustin 2, Johansson, Karlsson 3, Lindberg Johansson 2, Lindvall Haggren 1, Massing 1, Nilsson Aström 4, Nordström, Sodren, Sundberg 4. Szövetségi edző: Birthe Hansson. MAGYARORSZÁG: Bíró, Ferenczi, Szemerey (kapusok), Dombi, Gyimesi, Hajtai, Korsós 5, Kurucz 4, Lukács 1, Májer, Mészáros, Sirián 1, Szekerczés 1, Tóth G. 2, Virág 2, Walfisch 5. Szövetségi edző: Hajdu János. Kiállítások: 6, ill. 10 perc. Hétméteresek: 2/2, ill. 2/0.