UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2014-07-08 11:50

Bunyó az élete

Előfordul, hogy a tanítvány motiválja edzőjét, akinek mintegy parancsba kell adnia, hogy a bokszolónak szabadságra kell mennie, hiszen megnyerte az Európa-bajnokságot... Ez is jelzi, igazi kincsre lelt négy évvel ezelőtt Drexler Géza, amikor megtalálta Barbosu Tibériuszt. Nagy-Pál Tamás Az MTK bokszolója, Barbosu Tibériusz (főoldali fotó: Bilics József) Keszthelyen felülhetett a kontinens trónjára: aranyérmet nyert a schoolboys Európa-bajnokságon. A tizenhárom és fél éves bokszoló edzőjével, Drexler Gézával beszélgettünk, aki elárulta: ha minden jól megy, tanítványa olimpiai bajnok lehet.

Barbosu Tibériusz1
Barbosu Tibériusz1
– Számított rá a torna előtt, hogy Tibériusz aranyérmet szerezhet?  Nagyon bíztam benne! Másban nem is gondolkoztunk.  És ezt mire alapozták?  Az előjelek nagyon jók voltak a felkészülés során. Tibériusz hozzáállása az edzéseken, a magabiztossága és a mentalitása is ezt ígérte. Természetesen nem volt megírva, hogy neki kell nyernie, de az aranyért mentünk. Ettől függetlenül nagyon boldog voltam, hiszen Káté Gyula óta nem volt olyan tanítványom, aki nemzetközi tornáról hozott volna érmet.  Melyik volt a legnehezebb meccse Tibériusznak?  Egyértelműen a döntő. Az első menetben megzavarodott picit, mert rettenetesen akart. Túlfűtött volt, de aztán sikerült összekapnia magát és szépen megoldotta a meccset.  A rosszul sikerült első felvonás után hogyan próbált meg hatni a fiúra?  Elég durván beszéltem vele, emelt hangon kértem tőle nyugodtabb, fegyelmezett bokszot. Ez mindig változik: vannak napok, amikor fel kell tüzelni és van, amikor nyugtatni kell. Most higgadtságot követeltem tőle.  Akkor volt jobb meccse is a tornán?  Igen. Az ukrán és az olasz ellen is sokkal taktikusabb volt. Itt a küzdeni tudása és a győzni akarása dominált főleg. És persze megmutatta, hogyan lehet nyerni a rossz kezdés ellenére is. – Mi emelte bokszolóját a mezőny fölé?  Sokat számított a korához képest rendkívül érett taktikai tudása, fegyelmezettsége. E tekintetben már szinte a felnőttekkel áll egy szinten. Majdnem mindent tud az ökölvívásról, fizikailag is az átlag felett van, ráadásul megfelelően csibész is. – Mindez mekkora mérkőzésszámmal párosul?  Huszonhét meccse volt az Eb előtt, ami nagyon alacsony szám a mezőny átlagához képest. Más országokban már tízéves kortól kőkemény mérkőzéseket vívnak a gyerekek, nálunk viszont csupán három évvel később. Előtte vannak ugyan bemutatók, de az egyáltalán nem szolgálja a felkészülést, hiszen nincsen nyertes és statisztikát sem készítenek. Az edző hiába mondja: fiam, te voltál a jobb, mert győztes csak az lehet, akinek magasba emelik a kezét.  A stílusa milyen Tibériusznak?  Ez érdekes dolog, mert az alkata miatt belharcos srácnak kéne lennie, de tud vívni is. Nagyon sokoldalú. Bebizonyosodott, hogy könnyen alkalmazkodik az ellenfeléhez, bármilyen iskolát képviseljen is. Folyamatosan ritmusváltásokat csinál, amivel megzavarja ellenfeleit.
Barbosu Tibériusz2
Barbosu Tibériusz2
 Hogyan találtak egymásra az újdonsült Európa-bajnokkal?  A két unokabátyja járt hozzám, kilencéves volt a kölyök, amikor lehozták magukkal. Görbe lábú, vékonyka, elesett srácnak tűnt.  De valamit mégis látott benne…  Ahogy lejött, rögtön nekiállt püfölni a zsákot, már akkor jól látszott az óriási akarata. Az első héten már kesztyűzött is, odaállt a tizenkét éves srácokhoz és képzetlenül is bátran bokszolt velük.  Jelenleg mennyit edzenek?  Minden nap. Az edzésmunkájával nincs baj, illetve mégis: van, amikor le kell állítani. Rendkívül alázatos, állandóan edzene, de néha vissza kell fogni, hiszen pihenni is kell.  Fölteszem, Eb-arany után is jár a pihenő.  Két hét szabadságot kapott, de én egy hónapot szerettem volna. Viszont azt mondta, hogy neki az nagyon sok, hamarabb akar visszajönni. De nem hagyom magam: ha azt látom rajta, hogy fáradt, akkor elküldöm még két hétre. Van, amikor egyébként éppen ő motivál engem ezzel az elkötelezettséggel.  Ezzel a hozzáállással meddig juthat el Tibériusz?  Ha most nem hiszi el magáról, hogy már ő Mohamed Ali és helyén kezeli ezt a sikert a külvilággal együtt, akkor bármi lehet ebből. Akár olimpiai bajnoki cím is. Már Tokióban. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy egészen fiatalon a csúcsra jusson.