UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-07-09 14:09

Mélyvíz, mentőövvel

Valódi csikócsapat vág neki Békéscsabán a női kézilabda NB I-nek szeptemberben: zömében juniorbajnok játékosok alkotják a felnőttegyüttest. A cél éppen az volt, hogy nekik adjanak lehetőséget. De a mélyvízben azért kapnak mentőövet is.

reb Gyakran megállították az utcán Szabó Károlyt, a Békéscsabai Előre NKSE elnökét: ugyan már, kiket igazolt a klub? Erre meglehetősen rövid feleletet adhatott a kézilabda-egyesületben gyakorlatilag a kezdetektől tevékenykedő, hosszú ideig a felnőttcsapat vezetőedzőjeként dolgozó szakember. Nyáron sokkal többen távoztak, mint ahányan érkeztek a megyeszékhelyre: egészen pontosan egyetlen játékost, a beálló Sári Barbarát szerződtették. Noha az Előre hosszú évek óta méltán híres nívós utánpótlás-neveléséről, még ehhez képest is bátor húzás, hogy gyakorlatilag teljes egészében korosztályos játékosokkal töltötték fel a felnőttkeretet. Persze a kézilabdázók nagy része korábban már bemutatkozott az NB I-ben, mégis más lesz epizodistából húzóemberré válni. Kilenc játékos húszéves sincs, de a többség sem több huszonháromnál. Walfisch Mercédesz és Diószegi Nikolett is utánpótlás-válogatottbeli kötelezettség miatt hiányzott Avar György első, keddi edzéséről.
walfisch_mercedesz
walfisch_mercedesz
– A legfőbb érv az volt a fiatalokból álló keret kialakítása mellett, hogy szerettünk volna lehetőséget adni a legutóbbi szezonban juniorbajnokságot nyert játékosoknak – ad képet a háttérről az elnök. – Ráadásul sok békéscsabai nevelés szerepel más klubokban, ennek a folyamatnak is gátat akartunk szabni. Persze a költségvetés tervezésekor sem utolsó szempont, hogy drágán igazolt játékosok helyett saját nevelésű fiatalokat szerepeltetnek. Ezzel a  helyi támogatók előtt is sokkal könnyebb vonzóvá tenni az egyesületet. Mindenesetre – Szabó szavaival élve – nem akarják az oroszlánok elé dobni a tinédzsereket. A megmaradt néhány rutinos játékosnak fontos feladata lesz az, hogy istápolja, támogassa őket. Ráadásul a vezetés nem is rak rájuk terhet: a cél az NBI-es tagság megőrzése, ami az előző szezon hatodik helyezettjétől még a jelentős átalakulás után is reális elvárás lehet. Szabó Károly tisztában van vele, egyelőre nem Békéscsaba a legvonzóbb klub, ezért nem egyszerű megtartani legjobbjaikat, de ha beválik a szisztéma, a fokozatos építkezés nyomán újra a legjobb négy közé juthatnak. – Még nem tudunk minden posztra saját játékost állítani, de fontos, hogy az alapcsapat békéscsabai, és idővel előreléphetünk. Így pedig hosszú távon is alternatívát jelenthetünk a a játékosok számára. A jövő is biztosított Békéscsabán, ugyanis jelenleg 150-160 utánpótlás korú kézilabdázó készül a klubban. Nemrég kötöttek partneri együttműködést a Nemzeti Kézilabda Akadémiával, így a legtehetségesebbek mostantól akár a balatonboglári topintézményben folytathatják pályájukat. Békéscsabai Előre NKSE, 2014-2015, keret (a játékosok neve mögött zárójelben az életkoruk): Kapusok: Sipeki Flóra (23), Terenyi Bianka (21), Kölcze Gabriella (20). Jobbszélsők: Diószegi Nikolett (18), Kovács Anett (19). Jobbátlövők: Olga Nyikolajenko (31), Tóth Sára (21), Mézes Laura (19). Irányítók: Szögi Tímea (24), Borbély Márta (17), Gidai Eszter (18). Beállók: Szabó Valéria (31), Sári Barbara (23), Tóth Kata Anna (18). Balátlövők: Glusica Leposava (31), Walfisch Mercédesz (20), Mihálffy Adrienn (16). Balszélsők: Gávai Szonja (20), Török Gabriella (19), Bottó Rózsa (19). (Főoldali fotónk forrása: www.elorenkse.hu)