UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2014-07-12 14:58

Ütős torna

Montenegróban vesz részt felkészülési tornán a Horkai György vezette juniorválogatott. A barátságosnak tervezett viadal egyelőre a durvaság jegyében zajlik.

Jegesy András Csütörtökön érkezett meg Herceg Noviba a magyar juniorválogatott. A montenegrói tengerparti város felkészülési tornának ad otthont a hét végén. A viadalon Horkai György csapatán kívül a szerb, a horvát, a montenegrói és az olasz korosztályos csapat szerepel még, azaz az augusztus 3-án rajtoló junior-világbajnokság aranyesélyes csapatai. A torna nívójával nem, a játékvezetéssel azonban akad problémája a magyar kapitánynak.
Horkai-György-bal
Horkai-György-bal
„Színvonalasak a mérkőzések, de a játékvezetés előtt kicsit tanácstalanul állunk. A szövetség a durva játék megakadályozása végett szigorított a faultok megítélésében, viszont itt a tornán ennek nyomát sem látni. A csapatok kőkemény, sőt, durva emberfogást játszanak, amit a bírók engednek.” A magyar bajnokságban már a nemzetközi szabályokhoz igazították a játékvezetést, és noha nem kell annyira félteni a magyar fiúkat, mégsem erre a játékstílusra készültek. Horkai György ezzel együtt hasznosnak tartja a tornát, ám a szabálydilemma nem hagyja nyugodni. „Úgy tűnik elég erős az olasz és szerb lobbi, mivel leginkább nekik fekszik ez a felfogás. Teljes letámadást játszanak, amit Magyarországon az új előírások értelmében legfeljebb két percig lehet kiállítás nélkül alkalmazni. Az olaszok elleni mérkőzésen visszajött a medencébe az egyik, már háromszor kiállított játékos. A szabály szerint ötméteressel kellett volna jönnünk, ehelyett pusztán megkaptuk a labdát. Mint kiderült, a szövetségi delegáció döntötte el, hogy így legyen, holott a bírók is ötméterest akartak adni.” Ez már a magyarok második mérkőzésén történt, előtte a házigazda montenegróiakat 10-7-re verték péntek délelőtt. Még aznap este játszották le a már említett találkozót az olaszokkal, ami így 7-6-os vereséggel zárult. Ma délelőtt a horvátokkal csaptak össze Horkai mester fiai: az eredmény 6-6 lett. „Érthetően kicsit elfáradtak a fiúk, de jó a hangulat a csapaton belül. Szép a környezet, jó az idő, így mivel ma délután nem játszunk, csendes pihenő után tudunk egy kicsit kirándulni. Akár körülnézhetnek a srácok a várban, vagy sétálhatnak a tengerparti sétányon az esti edzés előtt, ezt mindenki maga döntheti el.”
waterpoloreferee
waterpoloreferee
Visszatérve a játékvezetői felfogásra, a mester szerint a margitszigeti felnőtt Európa-bajnokságon talán választ kaphatunk a bírói trendre. Horkai György úgy véli, amilyen szellemben vezetik a mérkőzéseket, az lesz a mérvadó majd Isztambulban is. „Az elmúlt időszakban épp a durvulást igyekeztek visszaszorítani, ehhez képest itt a tornán keményebb a játék, mint valaha. Beszéltem Benedek Tibor, felnőttkapitánnyal is aki elmondta, hogy Dubajban is ezt tapasztalta a mérkőzéseken. Úgy vélem, az Eb-n tapasztalt játékvezetés lesz a trend a korosztályos világversenyeken is.”