UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-14 12:42

Csak a szokásos Pogba-különdíj

Paul Pogbát nem először díjazták világbajnokságon: a francia játékos lett a brazíliai esemény legjobb fiatal futballistája, míg a múlt évben az U20-as torna aranylabdáját zsebelte be.

Nagy-Pál Tamás Bár a franciákat a vasárnap este aranyérmet szerző németek a negyeddöntőben búcsúztatták a világbajnokságtól, elismerés azért nekik is jutott: Paul Pogba lett a brazíliai torna legjobb fiatal játékosa.
Paul Pogba1
Paul Pogba1
Pedig nem úgy indult a vb, hogy az ifjú gall csapata főszereplőjévé válhat, hiszen Didier Deschamps együttese hiába nyert 3-0-ra Honduras ellen első mérkőzésén, a 21 éves középpályás szinte semmit nem mutatott, csak egy sárga lapot szedett össze, az 57. percben át is kellett adnia a helyét a pályán Sissokónak. Nem volt meglepetés, hogy Svájc ellen a kispadon találta magát, de bő egy óra után lehetőséget kapott, amikor csapata már háromgólos előnyben volt. A bizonyítási vágy égett benne, nagyon agilisan játszott és ki is osztott egy gólpasszt Karim Benzemának. Ecuador ellen így ismét ott lehetett a pályán az első percektől és csapata egyik legveszélyesebb játékosa volt, de a franciák gól nélküli döntetlennel zárták le a csoportkört. A Nigéria elleni nyolcaddöntőben aztán a kékmezesek fölénye ellenére úgy tetszett, hogy hosszabbítás következhet, de egy szöglet után a 79. percben Pogba kapcsolt a leggyorsabban és a hálóba fejelte csapata vezető találatát. Egyértelműen ő volt a meccs hőse és már a nyolc között járt a vb előtt lesajnált csapatával. Az együttes pechjére a németek következtek a negyeddöntőben, akik ezen a tornán legyőzhetetlennek bizonyultak. Ahogy az egész francia csapatnak, Pogbának sem volt túl sok értékelhető momentuma, a gárda 1-0-ás vereséggel búcsúzott a világbajnokságtól. Nagyot persze nem kockáztattunk a torna előtt, amikor azt jósoltuk (ITT), hogy a tehetség lehet az egyik fiatal, aki a legnagyobb sztár lesz. Pogba ezzel gyakorlatilag tarolt utánpótláskorú játékosként, hiszen szinte minden címet begyűjtött 21 éves korára. 2013-ban U20-as világbajnokságot nyert, ahol a torna legjobb játékosának választották. Még ugyanebben az évben megkapta Golden Boy-díjat, ami ugyebár a fiatal tehetségek aranylabdája. Már most kétszeres olasz bajnoknak mondhatja magát a Juventusszal és éppen ennyiszer nyerte meg az olasz szuperkupát. A vb-n pedig bizonyította, hogy nemcsak klubjában, hanem a válogatottban is tud kulcsfigura lenni. Már a torna előtt is jó néhány klubbal hírbe hozták, hiszen szinte az összes nagy angol csapat és a Real Madrid is szívesen látná soraiban (különösen pikáns dolog a Manchester United érdeklődése, hiszen annak idején magatartása miatt Sir Alex Ferguson elzavarta a „vörös ördögöktől). A nyári átigazolási időszak legizgalmasabb kérdéseinek egyike lehet, hogy melyik topalakulatnak sikerül elcsábítania az ifjú klasszist Torinóból. Vagy, hogy mit tud a Juventus azért ajánlani neki, hogy ne válassza a kétségtelenül az olasznál sokkal nívósabbá vált spanyol vagy angol bajnokságot. És ha valaki mindeközben a 2016-os Eb-n házigazdaként szereplő francia válogatott jövőjéért aggódna valaki: Pogba legnagyobb kihívója a vb legfiatalabb játékosa díjért a szintén 21 éves Raphael Varane volt, aki középső védőként keresi a kenyerét...