UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-07-15 20:35

Egységben az erő

Az apró mozaikokból összeálló egésznek, az egységes csapatnak tudja be Gáll Tamás szövetségi edző a női U20-as kosárlabda-válogatott diadalmenetét a szófiai B-divíziós Európa-bajnokságon.

reb Cseppet sem lenne jogos a „Gáll Tamás el van szállva a feljutástól” állítás. A női U20-as kosárlabda-válogatott a vasárnap zárult B-divíziós kontinensviadalon harcolta ki a magasabb osztályban való részvétel lehetőségét, mégpedig tekintélyparancsoló mérleggel: kilenc mérkőzésen mindössze egy vereséget szenvedett – még a legelsőn, a divízió későbbi győztese, Németország ellen –, majd sorozatban nyolc meccsen győztesen hagyhatta el a pályát. A szövetségi edző azonban mértéktartó realitással kezeli az eredményt.
U20_leanyok
U20_leanyok
– Amikor a felkészülés kezdetén összejöttünk a bő kerettel, azt mondtam az asztalnál: ha a jobb oldalon ülők utaznak, akkor is fel akarok jutni az A-divízióba, és ha a bal oldalon ülök, akkor is. Ezzel csak érzékeltetni akarom, nekünk mindenképpen ez volt a célunk. Ez a helyünk, joggal vívtuk ki a váltást: nem szerencse, nem mások rossz formája, hanem a tudásunk alapján. Ettől függetlenül nem kell túldimenzionálni a sikert. Hosszú évek óta a két osztály között ingázunk. Fontos lenne, hogy végre képesek legyünk stabilizálni a helyünk a (jelenleg tizenhat csapatos – A szerk.) élvonalban. A példából is érzékelhető, és Gáll maga is elmondta: nem személyekben gondolkodott, hanem a nagy kép apró mozaikdarabkáiban. A sikerük záloga részben ez volt: amellett, hogy a legtöbb pontot honfitársaink dobták, a magyar csapatban "érkezett" a legtöbb kosár a kispadról. A jó támadójáték mellett mégis a védekezés volt az alfája és omegája mindennek: a meccs közben is gyakran tudtak ritmust váltani, az ellenfél pedig rettegte a büntető utáni egész pályás letámadásukat, és a félpályás védekezést is.
szamosi_amadea
szamosi_amadea
A szakember úgy látja, bár vannak jó játékosaik, több olyan, aki extraklasszisának köszönhetően meccset tudna nyerni, kevés. Ezért aztán gyakorlatilag nem is maradt más lehetőségük, mint egységesen működni. És nyerni. Tiszteletben tartva a többi együttest, saját játékukra koncentráltak, és épp a felsorolt erényeknek is köszönhető, hogy a három feljutást érő hely egyikén végeztek. Hogy az egyéni elismerés se maradjon el, Szamosi Amadea és Nagy Dóra is bekerült a legjobb ötösbe. – Gratulálok nekik, mert tényleg jól játszottak, de mi van a másik tízzel? Senkit sem fogok nevesíteni, mert mindenki felsorolhatnék, ám mi a helyzet azzal, aki alig dobott kosarat, viszont a védekezése parádés volt? Vagy akinek a lepattanói nélkül nem jutottunk volna idáig? A jelenlegi keret nagyjából fele egy év múlva is ebben a korosztályban léphet pályára, azonban a többiek elsősorban a következő generációnak „kaparták ki a gesztenyét”. Gáll hozzáteszi, a magyar kosárlabda helyzete évek óta nem túl rózsás, kevés játékosból válogathatnak. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy erős az U16-os és U17-es korosztály (utóbbi éppen másfél hete nyert világbajnoki bronzérmet Csehországban). Ki tudja, talán elindult végre valami… A női U20-as válogatott mérkőzései a szófiai B-divíziós Európa-bajnokságon. Magyarország-Németország 71-79, Magyarország-Portugália 69-60, Magyarország-Bosznia-Hercegovina 70-67, Magyarország-Románia 82-41, Magyarország-Litvánia 68-44, Magyarország-Izrael 85-63, Magyarország-Norvégia 85-51, Magyarország-Nagy-Britannia 79-56, Magyarország-Bulgária 89-64. Végeredmény: 1. Németország 8/1 (637-473), 2. Magyarország 8/1 (698-525), 3. Portugália 7/2, 4. Litvánia 5/4, 5. Bosznia-Hercegovina 5/4, 6. Bulgáira 4/5, 7. Nagy-Britannia 4/5, 8. Izrael 3/6, 9. Norvégia 1/8, 10. Románia 0/9. A keret: Studer Zsuzsa, Szabó Fanni, Böröndy Vivien, Fejes Fruzsina, Nagy Dóra, Gorjanácz Ágnes, Papp Klaudia, Vukov Szonja, Pap Regina, Barnai Judit, Raus Vivien, Szamosi Amadea. Szövetségi edző: Gáll Tamás.